News Flash:

Cum procedaţi dacă aveţi angajaţi în şomaj tehnic (I)

12 August 2010
770 Vizualizari | 0 Comentarii
Modificările succesive ale legislaţiei şi haosul creat (în judeţul Neamţ şi în ţară) de aşa-zisele măsuri anticriză, care au condus la sute de suspendări de activitate, o mulţime de firme nemţene fiind nevoite să -şi trimită angajaţii în şomaj tehnic sau să le ofere doar salariul minim, au produs nemulţumire, nelinişte şi crispare în mediul de afaceri şi aşa afectat de fiscalitatea copleşitoare.
Am primit la redacţie numeroase solicitări din partea unor reprezentanţi ai microîntreprinderilor care nu mai fac faţă situaţiei şi încearcă să reducă la minim efortul financiar - inclusiv renunţînd la serviciile unor consultanţi de specialitate. Pentru a veni în întîmpinarea doleanţelor acestora, publicăm o serie de articole ce se doresc a fi un ghid în hăţişul legislativ - juridic şi contabil.
Primul din această serie încearcă să facă lumină în privinţa modului de completare a formularelor în cazul firmelor care au angajaţi în şomaj tehnic sau beneficiază de subvenţii, scutiri sau reduceri la bugetul asigurărilor de şomaj.

Modificarea declaraţiilor lunare la asigurări de şomaj

Ministerul Muncii a modificat procedura privind declararea lunară de către angajatori a evidenţei nominale a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru somaj. Modificarea are loc potrivit Ordinulului 598/2010, ce a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 555 din 6 august 2010.
Potrivit noilor reglementări, în declaraţia lunară, depusă sau transmisă cumulat de unitatea centrală, trebuie precizată distinct fiecare categorie de subvenţie deductibilă, scutire sau reducere a contribuţiei datorate de angajator.

Firmele cu angajaţi în şomaj tehnic

Subvenţiile, scutirile, reducerile deduse din contribuţia datorată şi/sau, după caz, cele care se recuperează de la bugetul asigurărilor pentru şomaj se declară prin completarea anexei nr. 2 "Date despre angajator - subvenţii, scutiri şi reduceri". Scutirea de la plată a contribuţiei datorate de angajator la bugetul asigurărilor pentru şomaj, cuvenită potrivit condiţiilor din OUG nr. 13/2010, se declară prin completarea cu valori mai mari de zero a rubricii "Scutire contribuţie angajator" (SCA) din anexa nr. 2.
La rubrica "Număr ore suspendate în lună reprezentînd şomaj tehnic pentru care se beneficiază de scutire de la plata contribuţiilor sociale la bugetul asigurărilor pentru şomaj în condiţiile legii" (NOSST) se completează numărul de ore din programul de lucru în care raporturile de muncă sînt suspendate (art. 52 alin. (1) lit. d din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii - pentru care salariaţii şi angajatorul acestora sînt scutiţi de plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj. Atenţie: această rubrică va fi completată numai în situaţia în care salariaţii şi angajatorul sînt scutiţi de plata contribuţiilor sociale la bugetul asigurărilor pentru şomaj (art. 2 din OUG nr. 28/2009 privind reglementarea unor măsuri de protecţie socială, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 268/2009, sau în temeiul art. 1 din OUG nr. 4/2010 privind reglementarea unor măsuri de protecţie socială pentru anul 2010, aprobată prin Legea nr. 107/2010). In cazul în care nu există ore suspendate prin şomaj tehnic rubrica se completează cu zero.
(Sursa - Ceahlaul)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3872 (s) | 22 queries | Mysql time :0.271290 (s)