Eveniment-Social

Fortati de rude sa-si petreaca sarbatorile prin spitale

Publicat: 21 dec. 2011
1

@ Unii ieseni sunt siliti de familie sa-si petreaca sarbatorile prin spitale, chiar daca nu sunt grav bolnavi @ „Da’ nu vezi in ce fel arata?” sau „Si noi ce sa facem cu el acasa?” sunt cele mai frecvente replici pe care le spun rudele batranilor internati in spital @ „Cei cu boli cronice ajung, in general, la noi de sarbatori. Aceste persoane sunt aduse inca din Ajun sau chiar in prima zi de Craciun, ca rudele sa fie sigure ca stau in spital pe toata durata sarbatorilor”, a declarat conf. dr. Diana Cimpoesu, sefa Unitatii de Primire Urgente din cadrul Spitalului Sf. Spiridon, Iasi

Zile triste pentru unii ieseni, condamnati sa-si petreaca sarbatoarea Craciunului prin spitale pentru ca ii incurca pe ceilalti membri ai familiei, care si-au facut planuri fara ei. Batranetea, in special, pare un blestem pentru cei care devin o povara pentru rude. Asa se face ca, in zilele de sarbatoare, cel putin trei-patru persoane ajung in fiecare zi la Unitatea de Primire Urgente din cadrul Spitalului Sf. Spiridon, dupa ce familia insista ca acestea sa fie internate. „Batranii cu boli cronice vin, in general, la noi de sarbatori. Acestia se impart in doua categorii. Cei care au copii in strainatate si vin acasa la sfarsit de an pentru a-si petrece Craciunul in tara si cei care stau in diferite judete ale Romaniei si vin in Iasi de sarbatori. Aceste pesoane sunt aduse inca din Ajun sau chiar in prima zi de Craciun, ca rudele sa fie sigure ca stau in spital pe toata durata sarbatorilor”, a declarat conf. dr. Diana Cimpoesu, sefa Unitatii de Primire Urgente din cadrul Spitalului Sf. Spiridon Iasi.

„Si noi ce sa facem cu el acasa?”

Bolnave sau nu, aceste persoane sunt, practic, silite de familie sa se interneze in spital. „Da’ nu vezi in ce fel arata?” sau „Si noi ce sa facem cu el acasa?” sunt cele mai frecvente replici cu care medicii se confrunta in asemenea situatie. De voie, de nevoie, pacientul este internat si lasa ocazia copiilor sau rudelor sa-si petreaca sarbatorile asa cum si-au propus. „Pe langa bolnavii cu boli cronice care sunt adusi in UPU in aceasta perioada, sunt si pacienti care au stat in spital o perioada buna si au fost externati cu o saptamana-doua inainte de perioada sarbatorilor de iarna. Sub acest pretext rudele ii aduc iar la noi, pe motiv ca se simt rau. Incercam sa le explicam ca un bolnav grav nu isi poate reveni intr-o saptamana-doua, dar foarte putini sunt cei care inteleg. La replica «Si noi ce sa facem cu el acasa?» ce poti sa mai spui?”, a adaugat dr. Diana Cimpoesu.

Anual, spitalele se confrunta cu aceasta situatie si nimeni nu poate sa ia nici o masura. „Pentru noi nu este ceva nou. In fiecare an, cel putin doi-trei pacienti internati la insistenta rudelor gasim in fiecare clinica. Aceste persoane necesita in cele mai multe cazuri ingrijire, iar rudele se descotorosesc de ele pentru a fi linistite in perioada sarbatorilor de iarna. Nu ne putem certa cu fiecare in parte si ne gandim ca poate este mai bine daca il internam. De bine, de rau, in spital are cineva grija de ei”, a declarat dr. Camelia Bogdanici, directorul medical al Spitalului Sf. Spiridon din Iasi.

Adauga un comentariu