News Flash:

Ghid Turism BUNA ZIUA Iasi - Rafinamentul bucatariei franceze

3 Iulie 2009
629 Vizualizari | 0 Comentarii
Ghid Turism BUNA ZIUA Iasi Rafinamentul bucatariei franceze
Franta, nu este nici un secret pentru nimeni, este tara cu cea mai rafinata bucatarie si cea mai sanatoasa. Poate nu stiati, este tara cu accidente cardio-vasculare cu risc aproape zero tocmai datorita bucatariei sanatoase. Aici nu exista masa sa nu se bea un pahar cu vin (este motivul pentru care legislatia circulatiei rutiere permite alcoolemia redusa la volan).In sudul Frantei se gateste mult cu ulei de masline si ulei de cozla (care contine omega 3); clima calda permanenta duce la o bucatarie sanatoasa, bazata pe multe legume (populara este la jardiniere - un fel de tocanita din legume ca la noi). La aproape fiecare masa se mananca aici fasole verde sub toate formele: salata, garnitura. Ce sa mai vorbim de salatele lor celebre din toate legumele la care se adauga ton (un peste bun, fara oase) sau sunca taiata cubulete. Se pot adauga in aceste salate orice "resturi" din frigider. Am sa va scriu cateva retete maine care sper sa va faca placere. Ca desert, este celebra branza (camembert, bleu d`Auvergne, brie, branza de capra etc). Franta este campioana mondiala in privinta branzeturilor, are 480 de sortimente. Dupa Franta este Olanda. In America, la ora actuala are o mare priza "la vache qui rit" (triunghiuri) fiindca este lejera si americanii au trecut la dieta. Sunt chiar in ruptura de stoc, asa de mare este cererea, mare succes comercial, nesperat chiar. Sa revenim la meniuri. Dupa branza, se mananca (o masa care se respecta) un fruct, apoi celebra, renumita cafea. Seara se mananca cat mai lejer: o supa, un iaurt, o transa de jambon (sunca), un fruct. Nu are nici un succes ciorba aici, doar supele. Nu se mananca la pranz supa (ca la noi), doar seara si, daca se poate, seara de seara. Dimineata un ou, cereale cu lapte, suc de fructe (natural daca se poate). Oamenii care tin la sanatatea si la imaginea lor nu beau cola, pepsi, sucuri dulci, ci doar apa simpla, plata. Nu este sanatos sa se bea numai apa gazoasa mereu, trebuie alternata cu cea plata. Bucataria normala (nu cea de fineturi, rafinata), cea de zi cu zi, nu este scumpa deloc, se poate face acasa de oricine (mai ales la noi, unde legumele au gust curat fara alterari chimice). Francezii, ca si romanii, sunt foarte gurmanzi si mari curiosi sa guste bucate din alte tari. Aici este aproape un cult bucataria, intre orele 12 si 14, nici o activitate nu mai "misca", toata lumea la masa, iar cine are posibilitate face si o mica siesta dupa masa.
Fructele de mare sunt foarte apreciate (scoicile de roca mai ales -sunt consumate crude, cu un pic de lamaie; foarte sanatoase, contin mult iod). Se mananca multe tarte cu fructe, nu prea sunt aici prajituri cu crema ca la noi (sunt prea grele). Nu se gateste cu ceapa prajita in Franta (doar aurita un pic pe foc). Toate sosurile rosii se fac cu un adaos de putin zahar (pentru ca aciditatea sosului sa nu oxideze, sa arda stomacul). Speranta de viata este mai ridicata in Franta cu 15 ani in raport cu alte tari, regimul de viata este echilibrat in privinta hranei.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1474 (s) | 22 queries | Mysql time :0.018343 (s)

loading...