Scriitori

Misterioasa moarte a celebrului Edgar Allan Poe

Publicat: 20 oct. 2014
3

Pe 3 octombrie, Poe a fost gasit delirand pe strazile din Blatimore, avand nevoie de ajutor imediat. In ciuda asistentei medicale care i-a fost oferita de urgenta, a murit intr-o duminica, la 5 dimineata. Scriitorul nu a fost suficient de coerent pentru a explica modul in care ajunsese in acea situatie deplorabila.

Pe 27 septembrie 1849, Poe a plecat din Richmond spre New York. Nu exista surse sigure cu privire la activitatea sa pana pe 3 octombrie. La acea data a fost gasit pe strazile din Baltimore comportandus-se precum un lunatic. Doctorul Joseph E. Snodgrass i-a sarit in ajutor. Acesta il descrie pe Poe ca artatand ”respingator”, cu parul uleios, fiind extenuat, nespalat, iar privirea era pierduta. Avea o camasa fara vesta si pantofi murdari. Dr. John Joseph Moran, medicul presonal al lui Poe, a fost socat si il vada in aceasta stare, acesta fiind obisnuit cu un pacient care intotdeauna arata bine.

Edgar Allan Poe a fost internat intr-un spital unde a stat intr-o camera cu gratii in sectia rezervata betivanilor. Dr. Moran intr-o incercare de a-l inveseli pe Poe, i-a promis ca va primi o vizita din partea prietenilor, dar poetul i-a spus ca cel mai frumos gest pe care i l-ar face prietenii ar fi sa-i traga un glont in cap. Autorul poemuluiCorbul” a facut referiri la sotia sa din Richmond care il astepta acasa. Posibil sa se fi referit la raposata Virginia, sau la Sarah Elmira Royster, pe care de curand o ceruse in casatorie. Nu stia nici ce se intamplase cu bagajul sau. Moran ne spune ca ultimele cuvinte inainte de moarte au fost „Doamne, ai grija de sufletul meu ratacit”. Moran a fost probabil unicul om care l-a vazut pe scriitor in acele zile de chin. Marturiile sale au fost puse deseori la indoiala. Cu trecrea anilor, amintirile sale semanau din ce in ce mai putin. De exemplu, a spus ca Poe a fost dus la spital ba pe 3 octombrie la ora 17, ba pe 6 la ora 9, ba pe 7(chiar ziua mortii), la ora 22.

Vezi si Critica literara si eseistica a lui Edgar Allan Poe

Certificat medical asupra mortii nu avem. Fie nu a fost emis, fie a fost distrus sau se afla ascuns in vreun dosar. Teoriile cu privire la deces merg de la hipoglicemie pana la asasinat. Unii biografi au sugerat ca Poe s-ar fi sinucis ca urmare a unei depresii. Doctorul Snodgrass a sugerat alcoolismul drept cauza decesului. Apropiatii lui Poe au recunoscut faptul ca poetul obisnuia sa consume alcool, dar era departe de ceea ce se numea dependenta de alcool. Unii spuneau chiar ca avea o toleranta redusa la alcool, imbatandu-se dupa doar un pahar cu vin. Importanta mondiala a lui Edgar Allan Poe a facut ca de-a lungul timpului sa fie vehiculate nenumarate cauze ale mortii: tumoare pe creier, diabet, deicienta de enzime, sifilis, apoplexie, delir agravat, epilepsie, rabie si meningita. Un doctor ce il consultase in mai 1848 era de parere ca Poe suferea de inima, fapt contestat de scriitor. In 2006 a fost analizat un fir de par al poetului, fiind infirmata teoria otravirii cu mercur sau alte metale grele. Deoarece Poe a fost gasit intr-o zi de alegeri s-a presupus ca a fost victima turismului electoral. Victimele erau drogate si folosite pentru vot multiplu in diferite locatii. Fiindca era o persoana cunoscuta, este putin probabil ca el sa fi cazut prada unei astfel de practici. Nu in ultimul rand a fost pomenita holera, deoarece Poe trecuse prin Philadelphia in timpul unei epidemii, scriu cei de la istorie-pe-scurt.ro.

Vezi si Dimitrie Stelaru un Edgar Allan Poe al romanilor

Inmormantarea lui Edgar Allan Poe a fost una simpla si s-a tinut luni, 8 octombrie 1849 la ora 16. Putini oameni au fost prezenti. Unchiul lui Poe a cumparat cosciugul din lemn de mahon iar un var a adus carul funebru. Sotia lui Moran a facut giulgiul. Intreaga ceremonie a durat doar trei minute in vremea rece si umeda. Preotul nu a tinut toata slujba deoarece era prea putina lume. Marele poet a fost ingropat cat se poate de nedemn: cosciug ieftin fara manere, neinscriptionat, netapisat si fara perna pentru cap.

Adauga un comentariu