National

Presedintele vorbeste despre alegerile locale

Publicat: 13 iun. 2016
1

Presedintele Klaus Iohannis a declarat astazi, 13 iunie, ca si-ar fi dorit ca rezultatele alegerilor locale sa fie comunicate mai rapid publicului, acesta declarandu-se deranjat de intarziere. Totodata, seful statului a spus ca romanii trebuie sa se prezinte sa voteze la toate tipurile de alegeri. Klaus Iohannis a facut si o serie de comentarii despre modul in care electoratul si-a manifestat preferintele fata de partidele inscrise in cursa electorala.

„Ca organizare, in general, procesul electoral s-a desfasurat fara probleme obisnuite. In premiera pt Romania, a fost inaugurat un sistem electronic. Acest sistem a functionat foarte bine. Pentru toate acestea, multumesc BEC, AEP, MAI si STS. Acestia au contribuit la acest rezultat tehnic foarte bun. Mi-as fi dorit o comunicare mai rapida a rezultatelor oficiale si poate chiar un mod mai pritenos de prezentare a acestor date, ca orice cetatean interesat de proces sa identifice cine, ce si unde a castigat. Insist in continuare ca lumea sa vina la vot, sa voteze in toate tipurile de alegeri. Nu comentez rezultatele unui partid sau altuia, dar constatam cu totii ca la nivel national exista doua mari partide care si-au consolidat pozitiile. Doua partide care au, impreuna, aproape 70%. Ma bucura ca au existat multi candidati independenti si partide nou create care au intrat in aceasta competitie.
Este de discutat modul in care legislatia electorala a raspuns nevoilor cetatenilor. In privinta votului, intr-un tur sau doua, mi-am exprimat deseori opinia. Dar acum, dupa aceste alegeri, cred ca devine si mai evident ca noul Parlament trebuie sa evalueze foarte serios necesitatea introducerii alegerilor locale in doua tururi pentru primari. Este evident ca pentru alegerile parlamentare, Guvernului ii revine o sarcina importanta. Cineva trebuie sa se ocupe de o campanie de constientizare. Ori acest lucru trebuie facut de Guvern, printr-o campanie nationala. De cativa ani buni, romanii cer o noua clasa politica. Vor sa fie condusi si reprezentanti de politicieni integri. Rolul fundamental in reformarea si innoirea clasei politice il au alegatorii. Nu trebuie sa ne imaginam ca altcineva decat alegatorul poate sa schimbe clasa politica. Votul este instrumentul cel mai puternic prin care se poate schimba clasa politica. Votul este instrumentul prin care partidele pot fi obligate sa devina mai bune, mai performante, sa aiba politici mai bune, sa aiba criterii de integritate pe care le respecta. Eu pot sa invit partidele sa se reformeze, pot sa vorbesc pentru reformarea clasei politice, dar singur nu pot sa fac acest lucru. Dumneavoastra, alegatorii, trebuie sa schimbati, prin vot, felul in care actioneaza partidele politice”, a declarat presedintele.
 

Vezi si Remanierea nu tine de foame

Adauga un comentariu