News Flash:

Sechestrul - ultima solutie pentru recuperarea datoriilor catre bugetul statului

3 Iulie 2000
1182 Vizualizari | 0 Comentarii
•Valoarea totala a bunurilor sechestrate de catre angajatii DGFP Iasi este de 140 de miliarde lei •Aceasta suma reprezinta doar 14% din totalul debitelor si majorarilor de intarziere acumulate la bugetul statului de catre firmele din judetul Iasi •Cele mai vechi sechestre au fost aplicate in 1998

Valoarea totala a activelor imobilizate sub sechestru de serviciul Colectare venituri din cadrul Administratiei Financiare Iasi a ajuns la aproape 140 de miliarde de lei. Din aceasta suma, 50 de miliarde lei reprezinta sechestre pe bunuri mobile, circa 90 de miliarde lei fiind rezultatul aplicarii sechestrului pe bunuri imobile. Acestea sunt datele din evidentele contabile ale firmelor la care s-a aplicat sechestrul, valoarea reala a bunurilor urmand sa fie evaluata de catre un expert din cadrul Asociatiei Nationale a Evaluatorilor. La acest nivel al estimarilor, valoarea bunurilor care au fost sechestrate acopera doar circa 14% din totalul debitelor si al majorarilor de intarziere aferente, total care a ajuns la 1.000 de miliarde lei la nivelul judetului Iasi. "Aceasta acumulare mare de datorii a fost generata de mai multi factori. In primul rand, s-a amanat aplicarea ordinului Ministerului de Finante 1283/1998 privind esalonarile la plata. Apoi blocajul financiar, cu lipsa de lichiditati implicita, reprezinta o alta cauza importanta a cresterii debitelor catre buget. Este important faptul ca la aceste debite se adauga majorari care de cele mai multe ori depasesc cu mult baza fata de care se calculeaza. Noi am fost obligati sa recurgem la aceasta solutie extrema, dupa ce am epuizat celelalte metode pe care legea le permite", a declarat Paul Anastasiu, seful serviciului Colectare venituri.

Aplicarea sechestrului este metoda extrema de recuperare a datoriilor

Aplicarea sechestrului este cea mai dura metoda de recuperare a datoriilor pe care agentii economici le acumuleaza in relatia cu tertii. De altfel, aceasta se aplica dupa adresarea unei somatii si ulterior blocarea contului agentului economic cu datorii. Sechestrul vizeaza bunuri mobile (autoturisme, tractoare, masini, utilaje) si imobile (cladiri sau terenuri) care urmeaza a fi valorificate prin licitatie. De la inceputul anului in curs, serviciul de valorificare din cadrul DGFP a organizat deja doua licitatii, in care au fost adjudecate cateva masini si un teren, urmatoarea fiind programata pentru data de 6 iulie. Participarea la o asemenea licitatie este simpla: se completeaza o cerere la care se anexeaza chitanta reprezentand plata pentru 10% din valoarea bunului licitat drept garantie. Garantia este recuperata de catre agentul economic care pierde licitatia sau constituie un avans din suma pe care castigatorul licitatiei trebuie sa o plateasca pentru bunul adjudecat. Daca la licitatie nu se inscriu minim doua societati comerciale, operatiunea este reluata, conform Ordonantei 11/1996, la bunurile mobile valoarea de incepere urmand sa scada cu 10%. Cei interesati de bunurile mobile oferite la licitatie pot oricand sa le evalueze in depozitele SC Transcom unde DGFP a inchiriat spatii.

Sechestre "istorice"

Cele 140 de miliarde lei s-au constituit prin aplicarea de sechestre in ultimii doi ani, cele mai vechi sechestre nevalorificate datand din anul 1998. Dintre cele 76 de societati comerciale carora li s-a aplicat aceasta metoda, ponderea numerica cea mai mare o reprezinta micile societati cu raspundere limitata, insa, ca volum al datoriilor acumulate conduc detasat gigantii de tipul Comcereal, Nicolina sau Fortus. "Bunurile sechestrate sunt destul de greu de valorificat, in special cele imobile, de tipul cladirilor care au valoare mare si posibilitati de utilizare limitate prin constructie. Evident, mult mai usor de valorificat sunt autoturismele, dar si in cazul unora dintre acestea uzura sau vechimea le face neatractive", a precizat Maria Taran, sefa serviciului Rapoarte, Analize, Sinteze si Relatii cu Mass-media din cadrul DGFP.
Alec DANILA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1367 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014483 (s)