Secretele istoriei

Un nou razboi e pe cale sa inceapa!

Publicat: 06 aug. 2014

Luptele purtate saptamana trecuta in regiunea Nagorno Karabakh au fost cele mai sangeroase de cand cele doua parti au semnat un armistitiu de incetare a focului in anul 1994. Negocierile dintre Serzh Sargsyan, presedintele Armeniei si Ilham Aliyev, omologul din Azerbaidjan vor avea loc la Soci, in perioada 8-9 august, scrie europolitics.ro.

Incaierarile din Sudul Caucazului, acolo unde vecini sunt Turcia si Iran, au izbucnit pefondul celui mai grav impas geopolitic de la finalul Razboiului Rece, dintre Rusia, pe deoparte si SUA si UE, pe de alta parte.

In acest conflict, azerii sunt sustinuti de SUA si de Turcia, in timp ce de partea Armeniei se afla Rusia. Un conflict azero-armean ar face ca NATO si Moscova sa isi arate din nou muschii, iar relatiile dintre cele doua parti sa se altereze si mai mult.

Vezi si Previziune socanta cu privire la Al Treilea Razboi Mondial

Fortele militare azere s-au reechipat destul de bine de teama represaliilor rusesti insa, Armenia ii este superioara Azerbaidjanului la acest capitol datorita sustinerii rusesti. 20.000 de trupe armene si azere sunt si in aceste zile bagate in transee ca in Primul Razboi Mondial, stand, in unele zone, fata in fata pe o distanta mai mica de 100 de metri.

Vezi si Efectele celui de-al doilea Razboi Rece se resimt la rusi

Escaladarea violentelor incepand cu 31 iulie au inflamat starile de spirit din ambele tabere. Azerbaidjan, un fost satelit al Uniunii Sovietice, este si unul dintre marii producatori de petrol la nivel mondial si ofera singurul gazoduct dinspre regiunea Caspica spre Europa care ocoleste Rusia.

Armenia a preluat de la Azerbaidjan controlul asupra regiunii muntoase Nagorno-Karabakh dupa un conflict armat ce s-a soldat dupa implozia Uniunii Sovietice, din anul 1991. Peste 30.000 de oameni au fost ucisi si peste 1 milion au fost stramutati inainte ca Rusia sa intermedieze, in 1994, acordul pentru pace.

Azerbaidjan are relatii foarte stranse cu Israel si cu Turcia si, in ultima perioada, si-a marit cheltuielile bugetare in domeniul apararii, ajungand in acest an la 3,7 miliarde de dolari. Este o suma mult mai mare decat bugetul anual al Armeniei, insa, aici, sunt mai multe baze militare rusesti, masate in Gyumri, cel de-al doilea oras ca marime. Gyumri se afla la granita cu Turcia, iar trupele rusesti pazesc granitele Armeniei cu Iran si Turcia.

SUA, Franta si Rusia au luat parte la detensionarea conflictului din aceasta zona. Britanicii de la BP au investit peste 40 de miliarde de dolari in permietrele azere de exploatare a petrolului si a gazelor naturale. Azerii pot sa livreze peste 1,2 milioane de barili de petrol pe zi spre Turcia prin conducta ce porneste din Baku, traverseaza Tibilisi si se opreste in Ceyhan.

In acest context, in care Crimeea a fost anexata de Rusia, analistii se intreaba dacanu cumva si Karabakh va contribui la formarea unui cerc vicios nationalist si separatist.loading...

Adauga un comentariu