Scriitori

Astazi se implinesc 135 de ani de la nasterea lui Grigore Pisculescu (Gala Galaction)

Publicat: 16 apr. 2014
Grigore Pisculescu (Gala Galaction)  a fost un scriitor, preot ortodox, profesor de teologie roman de origine aromana, traducator al Bibliei in limba romana.
S-a nascut in familia unui taran care era casatorit cu fiica unui preot. In 1922, este hirotonit preot si, in 1926, devine profesor la Universitatea din Chisinau. In perioada interbelica desfasoara o sustinuta activitate publicistica, cu ajutorul lui Tudor Arghezi, si editeaza revistele „Cronica” si „Spicul”, care apar in perioada 1915-1918.
Devine defensor eclesiastic pentru eparhiile Ramnicului si Argesului (1909-1922), preot (1922) si misionar al Arhiepiscopiei Bucurestilor (1922-1926), profesor titular la catedra de Introducere si Exegeza Noului Testament de la Facultatea de Teologie din Chisinau (1926-1941), decanul acesteia (1928-1930), profesor de Exegeza Vechiului Testament la Facultatea de Teologie din Bucuresti (1941-1947), membru in Adunarea eparhiala a Arhiepiscopiei Bucurestilor (din 1954).

Vezi si Viata timpurie a lui Barbu Stefanescu Delavrancea

Ca teolog, a publicat studii despre Noul Testament, articole, meditatii, conferinte, predici. Intre 1928-1934 a realizat o noua traducere a Bibliei in limba romana (impreuna cu pr. prof. Vasile Radu).
A desfasurat o remarcabila activitate literara-publicistica. A publicat volume de nuvele, romane, note de calatorie, articole in principalele ziare si reviste ale timpului, precum si un jurnal care a fost restituit si publicat postum.

Vezi si Controversa privind colaborarea lui Oskar Pastior cu Securitatea

Dupa 1944, este prezent in viata literara sau politica, este ales vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania in 1947, deputat in Marea Adunare Nationala si primeste Ordinul Muncii, clasa intai in 1954.
A calatorit in Tara Sfanta, in Ungaria, Italia, Grecia, Egipt.
Dupa o congestie cerebrala, isi va petrece ultimii ani de viata in pat.
In Israel, primaria orasului Ierusalim a numit o piateta in amintirea sa, ca semn de apreciere a contributiei sale la promovarea intelegerii intre crestini si evrei, inclusiv in timpurile cand omenirea a fost pusa greu la incercare.
La Mangalia si Rosiorii de Vede, cate o scoala ii poarta numele.


loading...

Adauga un comentariu