International

Bancherii vor sa fie salvati cu bani publici

Publicat: 11 iul. 2016
1

Bancile Europei sunt extrem de bolnave si pentru a evita un colaps al sistemului au nevoie de 150 de miliarde de euro bani publici. E avertizarea economistului sef de la Deutsche Bank, cea mai mare banca din Europa, care arata ca bancile italiene sunt in mare pericol iar daca vor fi lasate sa cada vor trage in jos intreaga Europa. Problemele Italiei sunt majore, insa de o parte din cei 150 de miliarde ar putea fi interesata chiar Deutsche Bank. FMI spune ca ea este de fapt cea mai periculoasa banca din sistemul bancar mondial.

Bancherii europeni s-au intors in 2008. Economistul sef al celei mai mari banci de pe continent propune infiintarea unui fond de 150 de miliarde de euro bani publici din care sa fie recapitalizate bancile cu probleme, in special cele din Italia. Institutiile de credit de acolo au in portofoliu imprumuturi restante in valoare de circa 330 de miliarde de euro. Practic bancile nu stiu daca vor mai recupera vreodata o suma de doua ori mai mare decat PIB-ul Romaniei.

Legal, aceste gauri ar trebui acoperite cu banii deponentilor si ai actionarilor, potrivit directivelor europene semnate dupa criza tocmai pentru a evita salvarea bancilor cu bani de la platitorii de taxe. Intr-un interviu acordat Die Welt, seful de la Deutsche Bank spune ca aplicarea legii insa e periculoasa. Salvarea de la faliment cu banii deponentilor ar naste panica bancara iar oamenii s-ar grabi sa-si scoata banii din cont, ceea ce ar ingenunchea imediat institutia. Acest aspect insa pare sa nu fi fost luat in calcul la scrierea directivelor post-criza. S-a spus ca daca sistemul va fi mai bine reglementat bancile nu vor mai avea niciodata nevoie de bani de la stat. In plus politicile monetare si fiscale „prudente” teoretic impiedicau repetarea scenariului 2008. Si totusi au esuat.

Robert Halver, analist piete Baader Bank: „Sa permiti sa se intample o criza bancara in actuala stare a Europei ar fi fatal, atat politic cat si social. Nu ar accepta nimeni sa intre bancile in faliment si sa fie la risc economiile oamenilor. Asa ca cu siguranta se va aplica motto-ul ”.

Chiar Germania s-ar putea sa aiba nevoie sa indoaie legile. Deutsche Bank a fost numita cea mai periculoasa banca din lume de catre FMI, asta la scurt timp dupa ce in America a picat testele de stres care verifica daca ar rezista sau nu la o criza.

Analistii spun ca in portofoliul bancii sunt mult prea multe instrumente derivate riscante. Daca actiunile bancilor italiene s-au prabusit cu aproape 60% in acest an, Deutsche Bank nu e cu mult in urma cu aproape 50% cadere. Si BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, militeaza pentru ajutoarele de la stat. Vicepresedintele colosului financiar ii recomanda Comisiei Europene sa invete de la ce a facut America in criza – a preluat temporar o parte din actiunile bancilor si le-a oferit la schimb aproape 500 de miliarde de dolari.

Comentarii
Adauga un comentariu