News Flash:

Calatorii nu vor primi despagubiri in cazul intarzierii trenurilor

31 Octombrie 2009
1498 Vizualizari | 5 Comentarii
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii cere o derogare pe o perioada de cinci ani de la aplicarea regulamentului Comisiei Europene (CE) privind drepturile calatorilor in transportul feroviar, precum acordarea de despagubiri in cazul intarzierii trenurilor, de 25-50% din pretul biletului. Regulamentul 1371/2007 va intra in vigoare la 3 decembrie si va fi aplicat si in Romania, vizand protectia drepturilor calatorilor si imbunatatirea calitatii serviciilor de transport feroviar. Statele membre au insa posibilitatea sa obtina derogari de la anumite prevederi. "Este imperios necesar a se acorda aceste derogari deoarece este foarte dificil de asigurat nivelul de regularitate impus (...), despagubirile si compensatiile pentru intarzieri producand pagube financiare semnificative operatorilor feroviari, urmare a starii deficitare a infrastructurii feroviare, pentru care administratorul infrastructurii nu are reglementata o forma de raspundere conform prevederilor regulamentului", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern elaborat de MTI. Derogarile se pot obtine pe o perioada de cinci ani, cu posibilitatea reinnoirii acestora, de doua ori, cu cate o perioada de maxim cinci ani. Totusi, exista cateva prevederi obligatorii ale regulamentului. Astfel, companiile feroviare trebuie sa distribuie, in limita disponibilitatii, legitimatii de transport, bilete directe si rezervari, sa informeze persoanele cu dizabilitati cu privire la accesibilitatea serviciilor feroviare si sa asigure masurile de siguranta. De asemenea, companiile feroviare trebuie sa fie asigurate, suma minima urmand sa fie prezentata Parlamentului European, intr-un raport, de catre CE pana la 3 decembrie 2010. Calatorii statelor care nu vor apela la derogari vor beneficia de despagubiri in cazul intarzierilor. Despagubirile minime in caz de intarziere sunt de 25% din pretul biletului pentru o intarziere intre 60 si 119 minute si de 50% din pretul legitimatiei de transport pentru o intarziere de 120 minute sau mai mult. Daca intarzierea este mai mare de o ora, calatorilor li se vor oferi gratuit hrana si bauturi racoritoare, servicii de cazare si transport intre gara si locul de cazare. O alta schimbare in transportul feroviar de calatori din Romania va fi reorganizarea serviciilor de transport in functie de distanta parcursa de tren si frecventa acestuia. Trenurile, de toate categoriile, care circula pe distante lungi pe raza a doua sau mai multe regionale vor face parte din serviciile nationale. Serviciile suburbane si urbane sunt reprezentate de trenurile de tip personal care functioneaza pentru a satisface necesitatile de transport ale unui centru urban si ale zonelor de proximitate. Serviciile regionale vor fi asigurate de trenurile de tip personal, accelerat si rapid care circula pe raza unei regionale de cale ferata. Incalcarea prevederilor regulamentului se va sanctiona cu amenzi intre 5.000 si 20.000 lei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (5)

juvy  | #85367
Bravo ex ministeriabiluluiberceANU-Si ai sai colegi!
Sa ceara si scaderea pretului la bilete avand in vedere disconfortul calatoriei cu SNCFR. Bine ca se pot cumpara bilete on-line si in wc-urile din vagoanele "modernizate" curge apa datorita zgaltiiturilor cauzate de infrastructura manageriata de atatia ani de bercocici si clica sa.
viji  | #85368
Zii ca-i zici bine
layos  | #85369
Ceva comisii parlamentare privind jaful prin SNCFR, sau e ogalusca cam mare pt ai nostri parlamentari ?
garden  | #85370
Cand e vorba de protejat populatia imporiva samavolniciei guvernantilor, aceast parlament european ( cu parlamentari gen becali , eba sau vadim_ este impotriva, acordand pasuiri ce duc la nenerocirea materiala si fizica a poporului platitor de impozite.
Cand e vorba de un castig economic pe spinaea populatie ( taxe noi, impozite marite) nu se mai acorda pasuiri, nici macar nu au bunul simt sa se faca ca le cer .
Aceleasi cozi de topor de 10 ani de zile aflate la carma tarii . se gudura la portile europei de vest chiar cu evidentul final de pauperizare a natiunii romane.
Istoriia ii va cataloga si judeca ....Dumnezeu poate sa-i mai ierte ca noi...
Ne-au bagat tara la imprumuturi viitoare, cand ei nu vor mai fi, natiunea va [plati pt neputinta lor de a guverna o tara si pt prostia romaneasca.-de a-i tolera .....
.
yoda  | #85371
Jefuitorii de calatori + jefuitori de morminte , in trecut.
Ia plasa si calatoreste cu tren Iasi Timisoara , vagon cuseta cu 4 locuri- BC $ - si vei fi tepuit deoarece ve-i calatori cu vagon ce are in cusete 6 (sase ) locuri-paturi !
Bercescu nu vede nu aude nu cere amanare la jefuit calatori/
PROTECTIA CONSUMATORILOR NU SE AUOSESIZEAZA ?
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1597 (s) | 22 queries | Mysql time :0.046736 (s)