News Flash:

Datoriile firmelor iesene

29 Noiembrie 2000
1279 Vizualizari | 0 Comentarii
•Firmele iesene datoreaza statului aproape 2.000 de miliarde, la bugetul de stat, cel al asigurarilor sociale, FPS, asigurarilor sociale de sanatate si la bugetul pentru somaj

O evaluare exacta a datoriilor pe care firmele iesene le au la bugetul de stat, bugetele speciale si la Fondul Proprietatii de Stat este destul de dificil de realizat. In plus, in ultima vreme au aparut numeroase ordine ale Ministerului de Finante care mai reduc din restante, prin scutirea sau stergerea penalitatilor. Acest proces va fi finalizat, insa, abia in primavara anului viitor, dupa o verificare atenta a datelor depuse de firme, astfel ca, pana atunci, aceste restante raman practic neschimbate. In continuare, o evaluare a restantelor pe care firmele iesene le inregistrau la finalul lunii octombrie a acestui an, data la care s-au facut ultimele centralizari in ceea ce priveste volumul total al datoriilor.

La bugetul de stat restantele au depasit o mie de miliarde lei

Facand referinta exclusiv la firmele din Iasi, nivelul datoriilor pe care acestea le au catre bugetul de stat a depasit de cateva luni bune 1.000 de miliarde lei. O suma extrem de mare, care, impreuna cu penalitatile si majorarile de intarziere, se ridica exact la 1.155 de miliarde lei. Din acest total, majorarile si penalitatile de intarziere la plata se ridica la 554 de miliarde lei. Cele mai mari debite sunt la plata TVA, in suma de 256 de miliarde lei, si la plata accizelor, care se ridica la 125 de miliarde lei. Lunar, restantele scad cu aproximativ 40 de miliarde lei, insa aceasta suma nu acopera nivelul majorarilor si penalitatilor, care cresc intr-o luna cu peste 50 de miliarde lei. Rezulta astfel o diferenta de 10 miliarde lei, suma care se adauga in fiecare luna nivelului total al restantelor. Mai trebuie precizat ca din totalul acestor debite restante, numai 60 de miliarde lei reprezinta datorii reesalonate.

Restantele cresc si catre FPS

Un alt creditor important al firmelor iesene este Fondul Proprietatii de Stat. Astfel, din totalul firmelor aflate in portofoliul Fondului Proprietatii de Stat sau privatizate intre timp, peste 90% au restante la plata dividendelor. "Acesti bani ajung mai greu la FPS, deoarece conducerile firmelor in cauza doresc sa asigure mai intai salariile, apoi plata diferitelor taxe si impozite si abia dupa aceasta se gandesc sa-si plateasca datoriile catre FPS. In plus, trecem printr-o perioada foarte grea, in care lipsa de lichiditati a societatilor in cauza isi pune din plin amprenta. Oricum, marea majoritate a firmelor care nu-si platesc dividendele catre FPS se numara si printre restantierii la celelalte obligatiuni bugetare", a declarat Magdalina Ciubara, expert contabil la FPS Iasi.
Din totalul de 41,1 miliarde lei, o singura firma ieseana detine nu mai putin de 15,2 miliarde lei, 6,6 miliarde lei reprezentand dividende neplatite, iar 8,6 miliarde lei penalitatile aferente. In general, restantierii sunt firme de mare calibru, a caror privatizare inca nu a fost finalizata. Pe pozitia a doua in acest "top", dar la mare distanta, se gaseste o societate care are restante de 1,5 miliarde lei, dividendele neplatite ridicandu-se la 936 de milioane de lei, iar penalitatile aferente la 630,8 milioane de lei. Trebuie precizat ca aceasta situatie a fost intocmita la jumatatea anului in curs, restantele fiind cele pentru perioada 1995 - 1998, acestea ridicandu-se, de obicei, la sute de milioane de lei.
Pentru anul 1995, Directia Teritoriala Iasi a Fondului Proprietatii de Stat are de incasat 10,4 miliarde lei, din care 6,2 miliarde lei reprezinta penalitati. Pentru 1996, aceasta suma este ceva mai mica, ridicandu-se la 8,1 miliarde lei, din care 3,9 miliarde lei sunt penalitati, in vreme ce 1997 constituie "varful" restantelor, cu 11,8 miliarde lei, din care 4,7 miliarde lei sunt penalitati. In fine, pentru 1998, suma pe care FPS Iasi trebuia sa o incaseze de la firmele aflate in portofoliul sau (la acea vreme) se ridica la 11,1 miliarde lei, din care 700 de milioane de lei sunt penalitati. Se observa, asadar, o tendinta de crestere continua a dividendelor pe care firmele iesene trebuie sa le plateasca statului, ceea ce inseamna si o crestere a profitului, in vreme ce nivelul penalitatilor variaza in functie de vechimea restantei.

Nu sunt bani nici pentru fondul de somaj

Tot printre creditori se numara si Agentia Judeteana pentru Ocupare si Formare Profesionala. Banii reprezinta sumele care trebuiau virate la fondul pentru somaj. In acest moment, firmele din Iasi datoreaza peste o suta de miliarde lei AJOFP, dintre care 57 de miliarde lei reprezinta numai majorari si penalitati de intarziere.
"Nivelul actual al restantelor reprezinta un sfert din bugetul de cheltuieli pe care l-am avut anul trecut, de 190 de miliarde lei. Daca s-ar adauga si penalitatile, s-ar trece de jumatate din aceasta suma, ceea ce reprezinta destul de mult", a precizat Liviu Filipescu, directorul pentru ocupare si formare profesionala al AJOFP Iasi.
Pentru anul in curs, fostul Oficiu al Fortelor de Munca si Somaj a dispus de un buget de cheltuieli de 270 de miliarde lei.

Jumatate de miliard la CAS

La Directia Muncii si Protectiei Sociale (DMPS), restantele firmelor din Iasi se apropie de jumatate de miliard, ridicandu-se la 470 de miliarde lei. Printre marii datornici la bugetul asigurarilor sociale se numara, ca de obicei, societati cu capital majoritar de stat, cum ar fi Fortus, sau firme intrate deja in lichidare, precum Comtom Tomesti. Numai acestea doua detin o treime din totalul restantelor la CAS. Pentru personalul care iese la pensie de la aceste societati cu mari datorii la CAS situatia este destul de complicata, mergandu-se chiar pana la blocarea dosarelor de pensii. Cazuri au existat destule, in mare parte fiind rezolvate prin acoperirea acestor "gauri" dintr-un fond special.
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1274 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014144 (s)