News Flash:

Deschidere de pagina

12 August 2002
1228 Vizualizari | 0 Comentarii
De vorbit cu Vlad Tenu pentru grafica

Cinci miliarde lei amenda pentru comerciantii de alcool

Conform Legii 521/2002, care a intrat in vigoare in urma cu o saptamana, privind produsele supuse accizelor (bauturi alcoolice, tutun si cafea), sanctiunile in cazul agentilor economici care nu sunt in legalitate variaza intre aplicarea unei amenzi de cinci sute milioane lei si cinci ani de inchisoare. Comercializarea acestor produse fara autorizatie este sanctionata cu amenda de la un miliard lei la cinci miliarde lei si confiscarea produselor sau a sumelor rezultate din vanzarea acestora. Achizitionarea de produse supuse autorizarii, altele decat alcool etilic rafinat si distilate, de la alti agenti economici decat cei legal autorizati, este sanctionata cu amenda de la cinci sute milioane lei la un miliard, confiscarea produselor si a recipientelor si suspendarea activitatii pentru o perioada de trei pana la sase luni calendaristice, iar in cazul alcoolului etilic rafinat si al distilatelor, achizitionarea ilegala constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la doi ani. De asemenea, fabricarea sau importul acestor produse fara autorizatie este sanctionata cu amenda de la cinci miliarde lei la zece miliarde lei si confiscarea produselor sau a sumelor rezultate din vanzarea lor. Cele mai grave sanctiuni sunt prevazute in cazul cesionarii sau instrainarii actiunilor, partilor sociale sau activelor fixe ale firmelor autorizate fara acordul organului emitent al autorizatiei. In cazul nerespectarii acestor prevederi, agentii economici vor fi pedepsiti cu inchisoare intre unu si cinci ani.

Supraveghere drastica a productiei

Pentru alcool si bauturi alcoolice distilate vor fi stabilite preturi minime, care vor fi folosite pentru comercializarea acestora pe piata interna. "Preturile minime vor fi stabilite de catre asociatile patronale ale producatorilor de alcool si bauturi alcoolice distilate si vor cuprinde in mod obligatoriu pretul de productie si accize. In cazul in care vor fi gasite nereguli in acest sens, agentii economici in cauza vor fi sanctionati cu amenda de la cinci sute milioane lei la un miliard de lei si confiscarea produselor sau a sumelor achizitionate", a declarat ieri Maria Taran, purtator de cuvant la Directia Generala de Finante Publice a Judetului (DGFPJ) Iasi.
De asemenea, DGFPJ va supraveghea si producerea de alcool si de distilate, cei care se sustrag supravegherii fiscale fiind sanctionati cu amenda intre un miliard si cinci miliarde lei, confiscarea produselor si anularea autorizatiei. Aceeasi sanctiune este valabila si in cazul fabricantilor de alcool sanitar, altii decat producatorii de alcool etilic rafinat.

Cadou fiscal pentru micii comercianti

Conform noii legi, care a intrat in vigoare la inceputul acestei luni, intra sub incidenta regimului de autorizare doar agentii economici care produc, importa si comercializeaza alcool etilic rafinat, distilate, bauturi alcoolice, precum si produse din tutun si cafea, in sistem en-gross sau de alimentatie publica. "Conform Legii 521/2002, agentii economici care comercializeaza en-detail aceste produse nu au nevoie de autorizatie", a mai spus Maria Taran.
Astfel, incepand cu data de 2 august a.c., agentii economici care detin autorizatii de comercializare a acestor produse, valabile pe toata perioada de desfasurare a activitatii, eliberate anterior intrarii in vigoare a Legii 521, trebuie sa-si elibereze autorizatii noi pana la data de 15 noiembrie a.c. Autorizatiile se emit cu percepere de taxe si au valabilitate de 12 luni de la data emiterii. Taxele de autorizare sunt stabilite in functie de grupele de produse si de sistemul de comercializare, astfel incat ele variaza intre opt si douazeci de milioane lei.
La ora actuala, in Iasi sunt peste o suta de agenti economici autorizati sa comercializeze in sistem de en-gross bauturi alcoolice si peste o mie in sistem de alimentatie publica. In cazul comerciantilor de tigari si cafea, numarul acestora nu este mai mare de douazeci si, respectiv, cincizeci de agenti economici.
Craita POPA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1308 (s) | 24 queries | Mysql time :0.012800 (s)