Boli si tratamente

Factori care favorizeaza calculii biliari si terapia in acest caz

Publicat: 18 ian. 2011

1. Prea mult colesterol. In mod normal, bila contine suficiente saruri biliare si lecitina pentru a dizolva colesterolul eliminat. Dar colesterolul nu este usor solubil. Daca bila contine mai mult colesterol decat poate fi dizolvat, cel in exces poate forma cristale care se pot uni in unul sau mai multi calculi variabili ca forma sau dimensiune. La acest proces pot contribui obezitatea si o anumita predispozitie genetica.

2. Golirea rara sau incompleta a vezicii biliare. S-ar putea ca vezica biliara sa nu poata sa se contracte sau sa se goleasca asa cum ar trebui. Acest lucru poate aparea in timpul sarcinii sau al postului prelungit. Cu cat bila ramane mai mult timp in calea biliara, cu atat absoarbe mai multa apa si bila devine mai concentrata. Bila prea concentrata poate forma calculi.

De ce apar calculii biliari  

Tratamentul calculilor biliari

De obicei, calculii biliari necesita doar supraveghere si asteptare, mai ales daca aveti „calculi silentiosi” care sunt asimptomatici si nu determina alte probleme. In cazul in care ati avut deja una sau mai multe colici biliare, probabil ca medicul dumneavoastra va va recomanda interventia chirurgicala.

Operatia facuta pentru indepartarea cii biliare, denumita colecistectomie, este de obicei sigura si eficienta. Este modalitatea de tratament cea mai obisnuita pentru calculii biliari, deoarece vezica biliara nu este un organ absolut esential si daca se indeparteaza doar pietrele, se pot forma altele noi.

Colecistectomia se poate face in doua feluri:
1. Chirurgia deschisa. Aceasta modalitate, in care vezica biliara este indepartata prin intermediul unei incizii abdominale mari, se foloseste astazi doar ocazional. Este recomandata daca peretii vezicii sunt ingrosati si tari sau daca aveti cicatrici datorate altor interventii chirurgicale abdominale. Recuperarea necesita, de obicei, o saptamana de sedere in spital, urmata de 3 saptamani acasa.

2. Chirurgia laparoscopica. Se face prin efectuarea unor incizii mici in peretele abdominal. Chirurgul creeaza spatiu pentru examinare prin umplerea abdomenului cu dioxid de carbon. Gazul este insuflat prin intermediul unui tub bagat printr-o incizie cu dimensiuni intre 1 si 2,5 cm, facuta langa ombilic. Se mai fac alte trei mici incizii pentru introducerea instrumentelor chirurgicale. Unul dintre instrumente contine o camera de luat vederi prin intermediul careia se vizualizeaza vezica biliara. Un altul este echipat cu un dispozitiv laser sau electric de taiat, pentru indepartarea cii.

Operatia laparoscopica necesita, in mod obisnuit, o spitalizare de o zi. Timpul de recuperare este si el mai mic pentru ca medicul chirurg nu taie muschii abdominali, lucru care ar necesita un timp prelungit pentru vindecare. In plus, durerile postoperatorii sunt reduse, iar cicatricele foarte mici

Tratament nechirurgical
Dezavantajul alternativelor nechirurgicale este ca pietrele, de obicei, reapar.
1.Tabletele de saruri biliare. Acestea dizolv pietrele de colesterol in decurs de mai multe luni sau ani. Totusi, nu actioneaza pe calculii pigmentari. Majoritatea medicilor prefera medicamentul denumit ursodiol (Actigali) deoarece este unul dintre cele mai sigure si pare sa aiba cele mai putine efecte adverse, in principal ocazionale, cum este de exemplu diareea usoara.

2. Injectarea TMBE. Medicamentul tetrametil-butil-eter (TMBE) este injectat in vezica biliara pentru a dizolva calculii de colesterol, prin intermediul unui cateter. Procedura necesita indemanare si experienta. Ea se face doar atunci cand pietrele trebuie dizolvate repede sau cand ele apar la persoane cu un risc inaccepil de mare de complicatii datorate interventiei chirurgicale sau anesteziei generale.TMBE este un anestezic lichid si solvent care trebuie folosit cu atentie.

3.Terapia cu ultrasunete. Cunoscuta ca litotritie extracorporala cu unde de soc, aceasta procedura este mai eficienta si mai des folosita in cazul calculilor renali. Ea consta in bombardarea pietrelor, prin peretele abdominal, cu ajutorul unor unde sonore de inalta frecventa. Terapia cu unde de soc actioneaza optim asupra pietrelor unice, cu diametrul mai mic de un centimetru. Doar  5-10 % dintre cei care au calcuri biliari sunt candidati buni pentru acest tip de tratament. loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit