Economic Local

FMI: Economia mondiala va avea nevoie de cel putin 10 ani pentru a iesi din criza inceputa in 2008

Publicat: 03 oct. 2012
1

Economia mondiala va avea nevoie de cel putin 10 ani pentru a iesi din criza financiara declansata in 2008, a declarat, intr-un interviu, economistul-sef al FMI, Olivier Blanchard, potrivit Mediafax.

Germania va trebui sa accepte o inflatie mai ridicata, o intarire a puterii reale de cumparare a populatiei, ca parte a solutiei la problema Europei, a spus Blanchard in interviul publicat astazi in cotidianul ungar Portfolio. Chiar daca atentia este concentrata asupra Europei, Statele Unite au, de asemenea, probleme fiscale pe care trebuie sa le rezolve, a adaugat el.

„Nu este inca un deceniu pierdut. Dar cu siguranta de la inceputul crizei va dura cel putin un deceniu pentru ca economia sa ajunga intr-o situatie acceptabila. Japonia se confrunta cu o ajustare fiscala dificila, a carei rezolvare va dura decenii. China a reusit, probabil, sa opreasca o crestere nesustenabila a activelor si are un avans economic mai lent, dar nu ne asteptam la o aterizare dura”, a spus Blanchard.

Ajustarea din zona euro necesita un declin al preturilor in sudul uniunii monetare si majorarea acestora in statele din centru si nord.

In privinta crizei datoriilor, economistul-sef al FMI considera ca indatorarea trebuie redusa, dar fara a afecta puternic cresterea.

„Daca faci acest lucru prea incet, pietele nu te iau in serios, iar daca il faci prea repede, omori economia. Pentru fiecare tara trebuie gasita o cale individuala a consolidarii” , a spus el.

Integrarea zonei euro trebuie sa devina mai puternica sau sa se reduca, insa nu poate ramane la nivlul actual, a afirmat oficialul.

Adauga un comentariu