News Flash:

Fortus SA nu este doar o afacere de 150 hectare

23 Iulie 2008
1912 Vizualizari | 2 Comentarii
Fortus SA nu este doar o afacere de 150 hectare
• Desi se incerca prin nenumarate cai inmormantarea fostului Combinat de Utilaj Greu (CUG), firma continua sa produca • Conform informatiilor prezentate de catre reprezentantii Fortus SA, numai in prima jumatate de an, combinatul a produs aproape 60 la suta din productia anului 2007 • Mai mult, comparativ cu anii trecuti, sunt cresteri de aproape 300 la suta • Fortus SA a reusit sa recastige segmentele de piata traditionale, precum industria navala, minerit, ciment, metalurgie si patrunderea pe piata fabricatiei utilajelor energetice neconventionale, respectiv cele eoliene • Desi Fortus SA se afla in ultimul an de derulare a contractului de privatizare, nici pana in momentul de fata nu a primit ajutorul de stat prin care s-ar sterge datoriile acumulate atat la bugetul statului, cat si la AVAS


Desi se incerca pe nenumarate cai inmormantarea fostului Combinat de Utilaj Greu (CUG), unitatea continua sa incheie contracte importante si sa produca in continuare. Fara finantari din partea actionarului majoritar, MetalExportImport SA Bucuresti, si fara implicarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Fortus SA rezista pe piata. Conform informatiilor prezentate de catre reprezentantii Fortus SA, numai in prima jumatate de an, fabrica a produs aproape 60 la suta din productia anului 2007. Mai mult, comparativ cu anii trecuti, sunt cresteri de aproape 300 la suta. Astfel, productia a crescut de la an la an, ajungand in 2007 sa fie cu 282 la suta mai mare fata de realizarile din 2005 si cu 187 la suta fata de cele ale anului 2006. Conducerea companiei explica faptul ca s-a ajuns la acest trend ascendent datorita efortului si sacrificiilor celor peste 1.700 salariati si a unui management de criza eficient, fara nici un sprijin din partea statului si a actionarului majoritar. Fortus SA a reusit sa recastige segmentele de piata traditionale, precum industria navala, minerit, ciment, metalurgie si patrunderea pe piata fabricatiei utilajelor energetice neconventionale, respectiv cele eoliene. Un rol important in ceea ce priveste soarta Fortus SA l-a avut contractul incheiat cu cei 3 producatori de ciment, Holchim SRL, Heidelberg Cement si Lafarge Ciment SA. La sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul contractului incheiat cu acestia, Fortus SA a turnat un gigant care a inglobat 170 tone de otel lichid. Pana in momentul de fata, fostul CUG a ramas singura si ultima unitate din industria constructiilor de masini din Romania care dispune de capacitati de fabricatie in functiune cu un grad avansat de flexibilitate, ceea ce permite executia unei game variate de produse de complexitate ridicata, de sute de tone.

Ajutorul de stat, ingropat la AVAS

Desi Fortus SA se afla in ultimul an de derulare a contractului de privatizare, nici pana in momentul de fata nu a primit ajutorul de stat prin care ar fi sterse datoriile acumulate la bugetul statului. Mai mult, refuzul nejustificat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) de a pune in aplicare decizia Consiliului Concurentei prin semnarea ordinului comun a pus fabrica in imposibilitatea realizarii surselor proprii de finantare a procesului de restructurare stabilite la peste 77 milioane lei. Lipsirea Fortus SA de ajutorul de stat a dus la sporirea gradului de indatorare a fabricii atat catre bugetul statului, bugetele locale, BCR si principalii furnizori de baza materiala. Astfel, Fortus a ajuns aproape de faliment, singura cale de salvare fiind acceptarea de catre adunarea creditorilor, cu o majoritate absoluta, a unui plan de reorganizare care sa puna la punct restructurarea fabricii. In prezent, Fortus este in perioada de observatie. Reprezentantii Fortus sustin ca volumul contractelor in derulare, completate cu veniturile ce se vor realiza prin valorificarea activelor, terenurilor si mijloacelor fixe disponibile, sunt de natura sa asigure in urmatorii doi ani lichidarea integrala a datoriilor si autofinantarea activitatii de productie.Metal castiga la comisioane

Pana in prezent, in buzunarele Metalului au intrat peste 250 mii lei, bani proveniti numai din trecerea formala a activitatii de aprovizionare si desfacere in regim de comision prin MetalExportImport SA Bucuresti. Astfel, desi firma bucuresteana castiga de pe urma Fortus SA, firma ieseana ramane inglodata in datorii. Prin contractul de privatizare, Metal s-a angajat sa investeasca din sursele proprii aproape 7,5 milioane Euro, dintre care aproape 4 milioane erau directionate catre investitiile in dezvoltare. 2,5 erau destinate unei infuzii de capital, iar restul de 900 mii Euro pentru protectia mediului. Pana la sfarsitul anului, actionarul mai are obligatii de finantare de peste 3,2 milioane Euro, iar pana la 30 noiembrie 2009, de 543 mii Euro. Pana in prezent nu a intrat nici un ban in contul Fortus SA de la actionarul majoritar.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

lau  | #39363
pacat ca vor sa fure scmecherii si CUG-ul..presa ce face? doarme? ar trebui in fiecare saptamana un articol--in care sa scrieti mare: HOTII !! bine ca rezista--inca.
ioana  | #39364
Avem asa un combinat mare de utilaj greu, si mafiotii nu fac nimic pentru a produce utilaj greu de care Romania are nevoie. Da domnule hotii in Romania rezista pentru ca ei ne-au condus timp de 20 ani, si inca nu se lasa, chiar vor sa plecam toti din tara si sa ramina ei,. Acest combinat a avut personal capabil , inginerii cu o inalta pregatire profesionala, dar nu au rezistat au plecat in stainatate sa fie muncitoti acola si sa-si bata joc de ei italieni care este un popor slab pregatit, tinerii invata la locul de munca meserie, dar se uita la tine ca la un emigrant venit din lumea a3-a ca in anii 90 ne intrebau daca in Romania avem tv. Dar nimeni nu spune ca italia inca mai merge din cauza strainilor, ca era falimentara de mult. Bossi vrea afara strainii dar ce mai face partea de nord ca acolo este grosul emigrantilor.Nu ca nordul s-a dezvoltat numai datorita lor. Domnilor guvernati faceti ceva si pentru noi sa ne intoarcem acasa, sau asteptati numai bani de la noi ca sa aveti de unde fura, ca ne jupuiti cind venim vara acasa, va bateti joc de noi atit acasa cit si departe de casa.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2699 (s) | 22 queries | Mysql time :0.157103 (s)