Eveniment-Social

Gradina Botanica din Iasi este in pericol sa ajunga cartier rezidential

Publicat: 13 mai 2014
1

@ Creatorul acestui colt de rai vorbeste despre situatia ingrijoratoare in care se afla acum aceasta comoara @ Sunt cele mai superbe 100 de hectare din intreg orasul care, din pacate, tind sa se transforme in cartiere de vile

Gradina Botanica din Iasi este declarata parc dendrologic si protejata prin lege, dar acest lucru nu ii impiedica pe investitorii in imobile sa faca proiecte si sa propuna preturi. Pe zecile de hectare, situate intr-o zona de lux, s-ar putea construi cladiri care sa aduca venituri uriase in buzunarele investitorilor. Acestia sunt probabil incurajati de dezinteresul general, manifestat de autoritatile iesene care ar trebui sa protejeze fiecare planta din aceasta mirifica gradina. In schimb, oamenii municipalitatii par a culca la pamant toti copacii sanatosi, care ar mai putea fi salvati. In aceste conditii, soarta Gradinii Botanice din Iasi este pusa sub semnul intrebarii. Daca gradina este recunoscuta ca una dintre cele mai mari si mai frumoase din Europa este meritul exclusiv al fostului director, Mandache Leocov.

„Parintele” acestei bijuterii verzi a Iasului este ingrijorat de soarta incerta a creatiei sale. „Am preluat gradina cu 43 de hectare in 1973, cand trebuia sa se desfiinteze. V-am lasat, dupa 17 ani de munca asidua, o gradina de 105 hectare, cea mai mare din tara. Am plecat de la conducere pentru ca trebuia sa se faca retrocedari, nu am suportat gandul asta. Nu stiu care sunt interesele municipalitatii cu gradina, dar cred ca sunt evidente pentru toti iesenii. Defrisarea excesiva si construirea de cladiri pe terenurile actualei gradini ar fi cea mai mare crima. In plus, solul este alcatuit din argila, nisip, marna, iar privarea lui de radacinile copacilor si construirea de cladiri reprezinta un pericol de alunecari masive de teren. O alta nenorocire este ca acum au grija doar de sere si de platou care insumeaza aproximativ 10% din suprafata gradinii, in rest nu este ingrijita cum trebuie”, a spus prof. univ. ing. Mandache Leocov, fost director al Gradinii Botanice Iasi. De la inceputul anului s-au taiat zeci de arbori in toate cartierele iesene si urmeaza sa dispara si alti zeci de copaci. Asta, in conditiile in care, inainte de 1989, se taiau la Iasi doar zeci de pomi anual, majoritatea batrani.

Comentarii
 • acum este momentul ca asociatia „Iasul iubeste teii ” sa iasa in strada si sa protesteze .sau voi iubiti doar teii de pe St. cel Mare ?

 • BALEGARU DE DOROHOI NICHITA, SI CU TALHARII CE IL INCONJOARA IN CURIND O SA VA EIE SI AERUL, IESENI DOBITOCI SI CRETINI, CARE VA VIDETI PENTRU UN MIC SI O BERE!

 • Daca nu vom lua atitudine Gradina Botanica va arata precum Bd.Stefan Cel Mare ca o femeia dezbracata. Tot ce este vegetatie in oras se distruge , nai bine ar pune pavele peste tot „nu este asa ca ar fi bine dl.Nechita, ati mai face un ban pentru cei ce asteapta sa va sustina scaunul

 • Marii tradatori de tara de 25 ani incoace vand tara in continuare, ne indatoreaza fara vina pe sute de ani, transforma pamantul si realizarile publice in BANI pentru conturile lor!Nu mai avem industrie, au defrisat paduri, au vandut pamant, au imprumutat tara ca sa nu se vada ca suntem falimentari, nu mai avem aproape nimic de oferit pe piata internationala, dar noi inca stam pasivi, nu ne solidarizam impotriva faradelegilor.Ne mai miram ca un parc public,cu vechime de peste 100 de ani, care a fost si parcul copilariei generatiei noastre sta sa fie transformat in BANI pentru conturile lor si acolitilor lor?!

  • asa cum sau invartit miliarde si miliarDE pt cimentul numit PALAS,ASA va disparea parcul expozitiei,gradina botanica!

 • nu vad de unde reiese ca gradina botanica e in pericol.ce-a scris cucoana aici e un articol de umplutura, bazat pe o supozitie.foarte bine putea spune ca pamantul e oricand in pericol sa fie lovit de un asteroid. iar voi, comentacii, daca nu va convine conducerea orasului iesiti si tipati in strada, nu mancati ca.cat din tastatura.

 • Ar trebui sa protestam dar organizat .Astept sa se comunice un plan cu date exacte ,cand si unde sa protestam si sa mobilizam iesenii .
  Asa e foarte vag .Cum putem actiona sa impiedicam taierea copacilor si diminuarea gradinii botanice.Aflu doar din ziar ca a fost protest ,ca s-au facut sedinte etc etc
  Vreau sa stiu cand VA FI , nu CAND A FOST…

Adauga un comentariu