Boli si tratamente

Hiperparatiroidism. Cauze, simptome si tratament

Publicat: 13 mai 2011
7

Hiperparatiroidismul primar este o boala determinata de secretia excesiva de parathormon (PTH) de la nivelul paratiroidelor.

Paratiroidele sunt 4 glande mici, situate in spatele tiroidei. Principalul hormon secretat de ele este PTH-ul, care are rol de baza in metabolismul calciului din oase sau din sange. PTH-ul determina cresterea calciului in sange prin extragerea acestuia de la nivel osos si absorbtie crescuta la nivel renal si intestinal.

Daca initial diagnosticul de hiperparatiroidism se punea in faze tardive ale bolii, actualmente, datorita dozarii curente a calciului plasmatic, boala este depistata mult mai precoce. Hiperparatiroidismul primar poate afecta pana la 1 persoana din 500, fiind mai frecvent la femeile din postmenopauza.

Simptome
In fazele initiale, semnele clinice sunt nespecifice sau lipsesc si suspiciunea este ridicata de valori crescute ale calciului plasmatic. Dupa o perioada mai lunga de evolutie a bolii poate aparea osteoporoza determinata de pierderile de calciu de la nivel osos. Aceasta se poate complica cu fracturi osoase care apar la traumatisme minime (cadere de la inaltimea proprie) sau chiar in lipsa unei lovituri. Poate aparea litiaza renala, iar in stadiile mai avansate nefrolitiaza (depuneri de calciu in intregul rinichi) care se poate complica cu insuficienta renala. Constipatiea cronica si disconfortul abdominal sunt alte simptome, dar apar mai rar.

Diagnostic si tratament
Diagnosticul este suspectat cand se identifica de obicei la un examen de rutina valori crescute ale calciului seric asociat cu valori scazute ale fosforului seric. Investigatiile ulterioare trebuie indreptate spre confirmarea excesului de PTH (dozarea PTH-ului seric si a vitaminei D) si pentru evaluarea eventualelor complicatii ale bolii:

– osteodensitometria pentru cuantificarea osteoporozei;
– ecografie adbominala pentru observarea rinichilor.

Tratamentul curativ este doar interventia chirurgicala care indeparteaza tesutul paratirodian responsabil cu hipersecretia. Operatia este obligatorie in cazurile asociate cu valori foarte mari ale calciului care pot afecta inima sau in cazurile in care functia renala este afectata pentru a preveni progresia spre insuficienta renala. Prezenta osteoporozei este si ea o indicatie pentru interventia chirurgicala.

Adauga un comentariu