Local

Iasi, oras plin de gropi

Publicat: 25 feb. 1999

•Centrul Iasului este lovit de cancerul strazilor – craterele
•Dupa semnalarea situatiilor disperate din Mircea cel Batrin, Galata si Nicolina, drumarii au inceput sa incarce gropile de acolo cu pietris
•Numai daca scrie in ziare, Primaria se „misca”

Orice om care intra in oras, judeca autoritatile acestuia dupa starea drumurilor. A bulevardelor, strazilor si aleilor. Daca sint ingrijite, curate si asfaltate primarul este ridicat in slavi de toata lumea. Si este ales cu placere de cetateni. In momentul in care cirpeste drumurile doar in anul electoral pentru a-i trage in piept pe toti, primarul devine un om urit de cetateni, care il vor taxa prin aplicarea stampilei alaturi.

La acest sfirsit de iarna Iasul arata de parca a fost supus bombardamentelor aviatice. S-au scris kilometri de texte despre cancerul strazilor, dar nimeni nu se sinchiseste de nimic. Primele vizate de mass-media au fost cartierele marginase, rau-famate, unde situatia era cu adevarat dramatica. Intr-un numar anterior, cotidianul nostru a prezentat pe larg starea soselelor din cartierele Mircea cel Batrin, Galata si Nicolina, unde soferii erau pur si simplu terorizati, multi renuntind la efectuarea slalomurilor, mergind de-a dreptul prin toate gropile.

Imediat dupa aparitia articolului, in cartierele cu pricina au aparut basculante cu pietris, insotite de cohorte de muncitori care, cu un zel iesit din comun astupau craterele din sosele. Vom continua prezentarea situatiilor jalnice din colturile tirgului, tumorile maligne ale orasului. Astazi echipa operativa a cotidianului „Ziua de Iasi” a poposit in zonele centrale, unde, desi nu s-ar astepta nimeni, gropile din sosele depasesc dimensiunile, desimea si adincimea celor din cartierele periferice.

Am pornit din zona Autogarii, pe Strapungerea Silvestru si apoi pe strada Silvestru pina la noul rond de tramvai din Podul de Piatra si ne-am ingrozit. Imaginile erau decupate parca dintr-un film de groaza. Autoturismele ocoleau marile gropi, intrind din plin in cele mici, dar adinci. Imediat dupa Gara, spre Podul de Piatra, o doamna imbracata cu un cojoc de culoare gris-deschis a fost stropita din cap pina in picioare de un Oltcit, care a evitat un crater imens, in care si-ar fi rupt ambele planetare, si a calcat intr-o groapa mai mica, dar plina de noroi. Toata mizeria a fost improscata pe cojocul femeii care se deplasa pe trotuar. Soferul, uimitor, a oprit masina si si-a cerut scuze.

Un taximetrist aflat in apropiere, martor la intimplare, ne-a declarat: „Sintem disperati de starea drumurilor. Eu nu fac decit Centrul si deja trebuie sa-mi schimb toata bucsaraia. Daca m-as mai duce si in cartiere, atunci mi s-ar rupe masina in doua”. Societatile particulare de taximetrie, precum si persoanele particulare, pot intenta actiuni in instanta impotriva Primariei si sa ceara daune pentru distrugerea prematura a autovehiculelor, care se datoreaza exclusiv starii drumurilor. In acelasi mod pot actiona si pietonii, care considera ca din cauza trotuarelor nepavate si pline de gropi, isi distrug incaltamintea.loading...

Adauga un comentariu