Actualitate

Mediul academic din Iasi este in fierbere. Profesorul Dan Cascaval, ales vicepresedinte in Consiliul National al Rectorilor – FOTO

Publicat: 30 mai 2016

@ La finalul saptamanii trecute, rectorii universitatilor de stat din Iasi au luat parte la o interesanta si decisiva intalnire academica nationala, ce a vizat viitorul invatamantului superior din Romania! @ La eveniment a fost invitat special si ministrul Educatiei, Adrian Curaj @ In prim-planul discutiilor au stat aspecte ce tin de cercetare, strategii de finantare pe fonduri europene sau proiecte educationale de viitor @ In plus, rectorul Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi, prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, a fost ales in conducerea Consiliului National al Rectorilor

In urma cu cateva zile, acume in perioada 27-29 mai 2016, la Brasov – Universitatea Transilvania, a avut loc intalnirea Consiliului National al Rectorilor (CNR) si a directorilor institutiilor nationale de cercetare din Romania, cu reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS). Totul a fost initiat de ministrul Adrian Curaj, prezent la dezbateri.

„In prezenta domnului ministru Curaj, s-au abordat probleme ce tin de cercetarea in tara noastra si posibilitati de finantare a acestui segment pe viitor, cat si despre noi posibilitati de sustinere cu bani a invatamantului superior. De asemenea, au fost alegeri si la CNR, in contextul alegerii noilor rectori. Astfel, presedinte a fost reconfirmat prof. univ. dr. ing. Sorin Cimpeanu, de la Universitatea de Agronomie din Bucuresti. La nivelul celor 13 vicepresedinti ai forului, rectorul Universitatii Tehnice din Iasi, prof. univ. dr. Dan Cascaval, a fost ales pentru un asemenea post”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa Iasi.

Citeste si: Intrunirea Consiliului National al Rectorilor

In plus, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad – prof. univ. dr. ing. Vasile Vintu a tinut sa arate ca s-au creat premisele pentru o mai buna finantare a cercetarii. „Alaturi de reprezentantii celor 25 de institute nationale de cercetare, s-au abordat probleme legate de finantarea cercetarii, cea care este foarte precara in tara noastra. Aici vorbim de sperante pe viitor in contextul noilor programe europene care demareaza in toamna acestui an”, a sintetizat profesorul Vintu. Prezent si el la intrunire, rectorul Universitatii de Arte George Enescu (UAGE), prof. univ. dr. Atena Simionescu, a completat cele sustinute de colegii de la celelalte unitati de invatamant superior. „Cercetarea si modul de finantare a acesteia a fost principala tema abordata. Dincolo de toate acestea, noi continuam sa realizam proiectul ce vizeaza reabilitarea Filarmonicii de Stat Moldova. Asteptam ca, pana in toamna, sa apara Ghidul Solicitantului, pentru a vedea concret ce se cere pentru a obtine o asemenea sustinere financiara”, a reamintit rectorul de la Arte.

„In Romania se face educatie de calitate, cu resurse bugetare reduse”

Avand in vedere pozitia pe care o ocupa in cadrul CNR, rectorul Universitatii Tehnice (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi, prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, a prezentat elementele de noutate in legatura cu starea invatamantului superior romanesc. „In ceea ce priveste educatia universitara, aspectele prezentate au fost in mare parte cunoscute, insa merita remarcat ca ministrul Educatiei a recunoscut faptul ca in Romania se face educatie de calitate cu resurse bugetare reduse. Iar, daca ar fi sa facem un raport intre calitate si costuri, atunci am putea sa ne plasam pe primele locuri in lume. Din acest punct de vedere, al raportului performanta/cost, opinia mea este ca luarea ca reper top-urile mult citate in toate mediile nu este un criteriu perfect obiectiv pentru invatamantul universitar romanesc. De asemenea, din ceea ce am discutat cu secretarul de stat pentru Cercetare, Mihai Dima, este meritoriu ca in perioada 2012-2015, universitatile au atras mai multe fonduri din competitiile de proiecte comparativ cu institutele de cercetare. Cifrele prezentate subliniaza capacitatea deosebita a mediului academic universitar de a realiza o cercetare stiintifica de performanta”, a declarat profesorul Cascaval.

Apare Asociatia Universitatilor Tehnice

Tot pe aceasta problematica, rectorul TUIASI a luat parte si la discutiile din cadrul plenului CNR privind strategia financiara a MENCS, cea de personal, a reglementarilor privind studiile universitare doctorale si rolul Consiliului National de Acordare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Citeste si: 77 sefi de universitati din Romania vor participa, maine, la Iasi, la Consiliul National al Rectorilor

„Aceste zile au fost deosebit de productive, atat la nivel general, cat si in ceea ce ma priveste, ca mediator al relatiilor universitatii noastre cu alte universitati. In afara lucrarilor desfasurate conform programului oficial, am avut intalniri cu rectorii altor universitati, nu doar tehnice. Am constatat ca ne confruntam cu probleme majore, respectiv subfinantare, restrangerea numarului si a bazinului de colectare a studentilor sau reducerea pana la anulare a investitiilor. Apoi, am reusit sa facem un pas important in inchegarea Asociatiei Universitatilor Tehnice. Ca efect, pe data de 24 iunie 2016, toate universitatile fondatoare se vor intalni la Politehnica Bucuresti, pentru finalizarea documentelor. In acelasi cadru, Coalitia Romana pentru Educatie in Inginerie (CREDING) a stabilit ca noi sa fim gazda pentru intalnirea de anul viitor, din mai 2017. Acesta va reprezenta cel mai important eveniment national in domeniul invatamantului universitar in stiinte ingineresti”, a concluzionat rectorul Politehnicii iesene.
Adauga un comentariu