International

Monsanto, JUDECATA la Haga pentru crime impotriva umanitatii

Publicat: 06 ian. 2016
1
Compania Monsanto, producatoare de agrochimice si implicata in comercializarea la scara globala a organismelor modificate genetic (OMG), ajunge in instanta, in postura de invinuita, urmand sa fie judecata pentru crime impotriva umanitatii. Procesul este derulat la nivel international, fiind prima actiune de amploare in acest sens impotriva gigantului american care incearca sa impuna cu forta cultivarea la nivel mondial a organismelor modificate genetic. Astfel, in perioada 12 – 16 octombrie, reprezentantii companiei sunt asteptatila Haga, pentru a se apara in instanta, dupa ce un grup format din avocati din intreaga lume, reprezentantii unor ONG-uri, cetateni simpli si mai multe personalitati, insumand 24 de persoane si 21 de organizatii, doresc stoparea oricaror activitati derulate de aceasta companie.
„Polueaza apa, aerul si solul, accelereaza extinctia biodiversitatii si favorizeaza evolutia a ceea ce Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) descrie ca fiind „o epidemie a bolilor cronice ce pot fi prevenite”, precum cancer, Alzheimer sau Parkinson. In plus, ameninta suveranitatea omenirii in ceea ce priveste mancarea, incercand sa impuna monopolul asupra comertului cu seminte la nivel global si doreste privatizarea vietii in general”, spun contestatarii Monsanto, potrivit publicatiei Liberation.
Desi procesul are loc intr-un tribunalul care nu este recunoscut ca institutie din domeniul justitiei, actiunea difera de alte initiative similare, intrucat la proces participa judecatori si avocati din intreaga lume, cum ar fi Corinne Lepage, avocat si politician din Franta, specialist in legi privind protectia mediului. In plus, capetele de acuzare sunt cat se poate reale, pornind inclusiv de la Ghidul privind Principiile in Afaceri si Drepturile Omului, aprobat in 2011 de Consiliul ONU al Drepturilor Omului. Totodata, Monsanto este acuzata de diverse crime, asa cum sunt definite de Curtea Penala Internationala de la Haga. Actiuni similare impotriva Monsanto au fost demarate in Belgia si Franta.

Vezi si Monsanto, gigantul producator de agrochimice contesta concluziile OMS 

Adauga un comentariu