Drumetii

Muntii Apuseni: traseul Cascadei Bohodei

Publicat: 01 ian. 2017
9
Recomandarea se adreseaza mai ales pasionatilor de aventuri montane si pentru cunoscatori, poarta si un nume: circuitul Cascadei Bohodei. Vorbim despre una dintre cele mai inalte caderi naturale de apa din muntii Apuseni, cu o inaltime de 87 de metri. Spectaculos prin peisajele oferite, circuitul este unul dificil, motiv pentru care aveti nevoie de ajutorul unui alpinist cu experienta.
Punctul de plecare pe circuitul Cascadei Bohodei il reprezinta satul Pietroasa, din judetul Bihor. Ne indreptam spre fosta pastravarie din localitate, dar inainte de a urca pe munte facem un scurt popas in satul Fericeni, unde localnicii isi aduc vara turmele de oi, scrie digi24.ro.
Satul de vara Fericeni este format din mai multe casute din lemn. Acesta este folosit in anotimpul calduros de catre satenii din zona, pentru pastoritul animalelor.
Nu zabovim prea mult si ne aventuram in inima muntelui, prin Parcul Natural Apuseni. Urmarim marcajul triunghi albastru si mergem pe cararea care ne poarta prin padurea care acopera stancile abrupte. Ghidul nostru, bun cunoscator al zonei, ne atrage atentia sa fim atenti unde pasim: pietrele sunt alunecoase si exista in orice moment pericolul unei accidentari. Nu ne ia prea mult sa ajungem la Cascada Bohodei, aflata la o altitudine de aproape 1.300 de metri.
„Cascada Bohodei, sau saritoarea Bohodei, una dintre cele mai frumoase din punctul nostru de vedere din judetul Bihor. O inaltime aproximativa de 87 metri, de aici putem spune ca incepe partea dificila a traseului Boga Stana de Vale,” spune Calin Pernes, organizator de iesiri in natura.
Ocolim cascada prin stanga si pornim spre saritoarea Bohodei, locul de obarsie al cursului de apa. Fiecare pas e o aventura: prinsi in corzi de siguranta, ne cataram cu ajutorul unor lanturi montate direct pe stanca.
„Ne aflam la altitudinea de 1.300 de metri, in partea superioara a cascadei Bohodei. De aici, traseul continua pe partea noastra dreapta, printre stanci cu balustradele de lanturi. Din cauza dificultatii sporite, trebuie sa il facem pe un drum ascendent , de la baza la varf,” mai spune Calin Pernes.
Pentru a evita accidentarile, regula este ca fiecare persoana sa astepte ca cel din fata sa treaca la urmatoarea balustrada.
Cativa fulgi ne amintesc ca, desi in calendar e demult primavara, pe munte iarna zaboveste si nu se lasa dusa cu una cu doua. Grabim pasul si ne intoarcem pe Valea Aleului, langa satul Pietroasa. Localnicii au ridicat in zona mai multe pensiuni pentru turistii care ajung in Muntii Bihorului.
„Avem ciubar secuiesc de 10 persoane, se incalzeste cu foc, e afara in curte. Avem masa de ping pong, avem sauna, avem o terasa foarte frumoasa unde se poate face grill,” zice Maria Szabo, proprietara unei pensiuni.
Ca sa ajunga pe circuitul Cascadei Bohodei, turistii trebuie sa vina pe DN76, de la Oradea la Sudrigiu, de unde vireaza la stanga spre Pietroasa si apoi spre Valea Aleului. Nu uitati, traseul de munte este unul dificil, motiv pentru care aveti nevoie de indrumarea unui alpinist cu experienta.
Adauga un comentariu