International

Ora de vara este in pericol: cati europeni cer eliminarea

Publicat: 30 aug. 2018
1

La inceputul lunii iulie, Comisia Europeana a lansat online o consultare publica in care puteai sa votezi daca esti sau nu de acord cu eliminarea orei de vara. Acum, avem primele informatii pe acest subiect.

Sesiunea in care puteai sa votezi s-a incheiat pe 16 august, iar, potrivit cotidianului german Westfalenpost, aproximativ 80% din respondenti au declarat ca sustin eliminarea acesteia.

Comisia Europeana nu a vrut sa comenteze pana la dezvaluirea rezultatelor finale, dar a precizat ca la sondaj au participat 4,6 milioane de cetateni din UE.

Ideea orei de vara ii apartine omului de stiinta Benjamin Franklin si a fost propusa in secolul al XVIII-lea. Principalul motiv al implementarii a fost acela de a economisi energie. Totodata, aceasta a aparut si ca o necesitate in timpul razboaielor. Primele tari care au adoptat ora de vara au fost Germania si Austro-Ungaria, in 1916. In Romania, ora de vara a fost introdusa in 1917.

De atunci si pana acum, lucrurile s-au schimbat, iar oamenii au ajuns sa considere ca aceasta si-a pierdut utilitatea. Majoritatea oamenilor cred ca datul ceasului inainte si inapoi, de doua ori de an, este enervant si ca obiceiul tulbura nejustificat somnul.

De asemenea, sustinatorii acesteia mai spun ca nici nu si-a indeplinit scopul principal de a economisi energia, prin urmare, ar fi timpul sa dispara.

Lituania a fost prima tara care si-a exprimat cererea de eliminare a orei de vara, in luna decembrie a anului trecut. Miscarea acesteia a determinat Parlamentul European sa voteze o rezolutie pentru eliminarea sa – votata de parlamentarii europeni cu 384 voturi pentru si 153 impotriva. Tot in acea perioada, Comisia Europeana trebuia sa analizeze situatia si, daca considera necesar, sa modifice sistemul. Dupa aceasta etapa a aparut consultarea publica, iar de aici stii povestea.

Dupa cum arata primele informatii, ora de vara chiar se afla in pericol si nu ramane decat sa asteptam rezultatele finale ale Comisiei Europene.
 

Adauga un comentariu