Eveniment-Social

Peste 3.500 de iesence au facut testul pentru depistarea cancerului de col uterin

Publicat: 21 feb. 2013
1

Aproape trei mii de iesence si-au facut gratuit testul pentru depistarea cancerului de col uterin de cand a demarat subprogramul national de screening pentru depistarea precoce activa a acestei maladii. Cele 2.915 femei cu varsta intre 25 si 65 de ani s-au prezentat la medic in perioada noiembrie-decembrie 2012. Pentru luna ianuarie 2013 nu au fost raportate situatiile de la toate unitatile medicale care sunt cuprinse in cadrul subprogramului. Spitalul municipal Pascani a incheiat situatia si pentru luna ianuarie 2013. Daca in lunile noiembrie si decembrie, in luna ianuarie, 181 de femei si-au facut testul. „Din cele 181 de teste efectuate in ultimele doua luni din anul trecut, s-au depistat doar patru cazuri de cancer. Pentru luna ianuarie s-au prezentat la medic si au efectuat testul 666 de paciente, dar nu avem toate rezultatele pentru a sti cate sunt pozitive si cate negative. Femeile sunt interesate si vin sa-si faca gratuit testul prin metoda Babes Papanicolau”, a declarat dr. Costica Panzaru, manager la Spitalul municipal Pascani

Reamintim ca pentru a beneficia gratuit de acest test, femeile trebuie sa se prezinte la medicul de familie, indiferent de calitatea de asigurat, pentru a completa un formular special, FS1. Medicul de familie este obligat sa prezinte pacientelor lista cu medicii ginecologi acreditati si acestea aleg unde sa mearga sa faca testul. In termen de 30 de zile medicul de familie trebuie sa trimita rezultatul testului pacientelor si in functie de rezultat se stabilesc etapele urmatoare. In Iasi, testarile se fac la maternitatile Elena Doamna, Cuza Voda, Institutul Regional de Oncologie, Spitalul municipal Pascani. Subprogramul national de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin a fost initiat de Ministerul Sanatatii si se desfasoara pe o perioada de 5 ani. Scopul este reducerea incidentei formelor invazive ale cancerului de col uterin si mortalitatii datorate acestora.

Comentarii
  • Vreau sa va spun ca am fost impreuna cu mama sa faca testul la Arcadia .Nu stiu cum si de unde au recoltat apoi i s-a spus ca este suspecta de cancer si sa mearga sa faca biopsie .Mentionez ca mama a fost operata acum 15 ani si nu mai are uter.DE UNDE AU SCOS ACEST REZULTAT ?sa mai avem incredere ca mergem la un spital cu pretentii mari si medici competenti!!!RUSINE SPITALULUI ARCADIA!!

Adauga un comentariu