News Flash:

Prin "mica ciupeala", regiile de interes public storc veniturile iesenilor

23 Noiembrie 1999
961 Vizualizari | 0 Comentarii
•Lunar, Sucursala de Distributie a Energiei Electrice Iasi "umfla" facturile cu circa 150 milioane de lei •RAJAC, ajutata de administratorii asociatiilor de locatari, factureaza in pausal milioane de metri cubi de apa •Cu banii perceputi pentru eventualele convorbiri telefonice care vor fi achitate cu intirziere, ROMTELECOM se poate transforma intr-un Euro - Bingo •O situatie similara a fost in perioada preelectorala din 1996

Facturile emise de regiile de interes public includ, prin greseli mai mult sau mai putin intentionate, sume mai mari decit valoarea serviciilor prestate. Fie ca este vorba de apa rece sau calda, de incalzire sau convorbiri telefonice, iesenii au fost "dresati" sa suporte plata unor sume instituite de pozitia monopolista a regiilor in discutie. Sumele percepute peste valoarea serviciilor oscileaza in functie de nivelul prestatiilor. Procedeul cunoscut sub denumirea de "mica ciupeala" a "prins" si la regiile respective daca am lua in calcul milioanele care zilnic ii pot lua de la contribuabili. Destinatia reala a diferentelor intre sumele aferente serviciilor prestate si sumele inscrise in facturi ramine inca un mister. S-a vehiculat si se vehiculeaza informatii potrivit carora diferentele respective ar alimenta campaniile electorale. Supozitia ar trece neobservata daca situatia actuala nu ar prezenta similitudini cu perioada preelectorala din 1996.

•Sucursala de Distributie a Energiei Electrice "sufla" lunar din condei circa 150 milioane de lei

Unul din tipurile de facturi eliberate de Sucursala de Distributie a Energiei Electrice Iasi, contine, datorita programului utilizat, o serie de inadvertente intre sistemul de tarifare si modalitatea de incadrare a consumului de energie electrica. O asemenea factura, eliberata pentru perioada 23 august - 16 septembrie, in urma optiunii pentru tariful social a notificat plata a 21.451 de lei pentru un consum de 41 kWh. Destul de interesanta este si modalitatea de calcul. Pentru primii 40 kWh s-au taxat cite 500 de lei. Din ratiuni inca ascunse, care au marcat prima incorectitudine in calcularea facturii, urmatorul kWh a fost taxat cu 1.951 de lei. Tariful social prevedea ca primii 50 kWh sa fie taxati cu cite 500 de lei/kWh iar ceea ce depaseste acel nivel cu 1.951 lei/kWh. Notificind a doua greseala, suma celor doua tarifari ale consumului de energie electrica mentionata in factura s-a cifrat la 21.451 de lei si nu la 21.951 de lei asa cum ar afirma aritmetica. In realitate, abonatul care a consumat 41 kWh in perioada amintita ar fi trebuit sa plateasca 20.500 de lei si nu 21. 451 de lei. Diferenta intre tariful inscris pe factura si cel corect este de infim, respectiv 951 lei, suma pe care orice abonat o poate achita fara sa cerceteze prea mult nota de plata. Datele problemei se schimba atunci cind aceeasi greseala, facuta sau nu intentionat, se repeta pentru cei 80.000 de abonati ai SDEE Iasi. Suma rezultata, pentru taxarea incorecta a unui kWh la un abonat, se ridica la 76 milioane de lei. Este insa greu de crezut ca numai un singur kWh este tarifat incorect pe facturile SDEE Iasi. La calculul sumar, ce indica incasari lunare nejustificate de circa 150 milioane de lei, nu am inclus penalitatile pentru intirzierile la plata facturilor umflate, penalitati care sporesc incasarile SDEE Iasi cu alte zeci de milioane. Deci la "mica ciupeala" se preteaza chiar "casele mari".

•O familie cu patru persoane a fost taxata pentru un consum lunar de 368 metri cubi apa potabila

In tariful metrului cub de apa potabila sint incluse si pierderile din reteaua de distributie. Respectivele pierderi sint uriase. Lunar, din magistralele RAJAC din oras sint pierduti circa un milion de metri cubi de apa. Volumul pierderilor este egal cu cantitatea de apa ce curge pe Bahlui in 15 zile sau cu capacitatea unui bazin de 15 ori mai mare decit magazinul "Moldova". Daca introducerea in tarifarea apei a pierderilor din retea este cit de cit justificata, nu acelasi lucru se poate afirma si despre modalitatea de calcul aplicata abonatilor casnici sau micilor agenti economici care nu si-au montat apometre. Facturile calculate pentru acestia ating sume astronomice. Este de notorietate cazul lui Virgil Tomescu din cartierul Dacia. In luna aprilie, cind nu a avut montate apometre, a trebuit sa plateasca pentru consumul de apa rece suma de 1,4 milioane de lei. Altfel spus, familia sa, compusa din patru persoane, a consumat in luna care a fost facturata cu 1,4 milioane de lei, circa 368 metri cubi de apa potabila. Consumul ar fi insemnat echivalentul a 184 cazi cu apa, respectiv fiecare membru al familiei ar fi facut baie in fiecare zi. Situatia s-a schimbat abia atunci cind si-a montat apometre. In luna octombrie, nota de plata pentru consumul de apa pentru aceeasi familie s-a cifrat la 80.000 de lei, respectiv 4,5 metri cubi de persoana. Diferenta pina la 368 metri cubi doar administratorul blocului si RAJAC o mai pot justifica. Acelasi aspect poate fi constatat si in cazul micilor firme care, pentru apa preluata de la o chiuveta, platesc facturi ce-i fac sa paleasca pe proprietarii de piscine.

•Din "reconstituirea avansului", ROMTELECOM poate finanta lejer un Euro - Bingo

Pe fiecare factura telefonica figureaza, cu o suma deloc neglijabila, un capitol de cheltuieli denumita de ROMTELECOM "reconstituire avans". Sectiunea inclusa in factura are drept scop acoperirea eventualei intirzieri la plata pentru luna urmatoare. Chiar daca factura telefonica este achitata fara nici o intirziere, pe aceasta continua sa figureze "reconstituirea avansului". Sumele incasate de ROMTELECOM prin reconstituirea unei ipotetice intirzieri la plata facturilor pe care le emite se cifreaza la circa 10% din valoarea convorbirilor efectuate. Prin urmare, intr-un an, ROMTELECOM scoate, cu forme legale din buzunarul abonatului, banii care ar acoperi valoarea unei facturi lunare. Aceeasi "ciupeala" divizata abil aduce venituri, prin sumele adunate si dobinzile aferente, de ordinul nivelului de premiere oferit de firma Euro - Bingo, adica de ordinul miliardelor de lei. Aspectul mizeaza pe eventualele convorbiri telefonice care nu ar fi achitate la timp, adica o alta "mica ciupeala".

•RA Termoficare doreste sa elimine majorarile acumulate de populatie

Este cunoscut faptul ca intirziere achitarii intretinerii atrage cu sine penalitati. Intirzierile de ordinul zilelor nu se greveaza prea mult asupra platii insa cumularea facturilor lunare poate pune in imposibilitate de plata pe cei care au venituri mici. Aceasta situatie este resimtita din plin de familiile din cartierele Dacia, Alexandru cel bun, Mircea cel Batrin, Dancu si Frumoasa, cartiere in care facturile de zeci de milioane la apa calda si caldura sint curente. Trebuie subliniat faptul ca penalitatile percepute unei familii pentru trei luni de intirziere la plata facturilor pentru apa calda si caldura se cifreaza la 30 % din valoarea serviciilor oferite de RA Termoficare. Un exemplu concludent il pot reprezenta penalitatile de aproximativ 900.000 de lei pentru restante de circa 2 milioane de lei la plata intretinerii, caz curent pentru iesenii cu venituri medii. Avind experienta crizelor in furnizarea agentului termic din anii trecuti, acutizarea fenomenului pe anul in curs si imposibilitatea de plata a 30 % din ieseni, RA Termoficare a solicitat executivului anularea majorarilor percepute de Sucursala Electrocentrale Iasi pentru restantele populatiei la plata agentului termic furnizat. Aspectul nu este neglijabil daca avem in vedere faptul ca, pentru restantele populatiei, care sint de 32,5 miliarde lei, Sucursala Electrocentrale Iasi percepe majorari de 22 miliarde lei.

In loc de concluzie pentru facturile incarcate emise de regiile de interes public nimic nu este mai de actualitate decit catrenul eminescian: "Strop cu strop fac al marilor potop". Cu mentiunea ca stropul luat din buzunarul abonatilor consolideaza potopul ce alimenteaza conturile regiilor.
Ovidiu MARDARE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1437 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016724 (s)