News Flash:

Schimbari majore la Protectia Consumatorului

13 Decembrie 2007
1588 Vizualizari | 1 Comentarii
Dan Vlaicu
• Dan Vlaicu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, a anuntat ca Oficiile Judetene vor avea putere de decizie asupra tematicilor controalelor in functie de necesitatile fiecarei regiuni • Societatile comerciale sanctionate de OJPC Iasi vor fi trecute intr-o lista neagra, accesibila publicului larg • "In aceasta baza de date vor fi trecute toate datele controalelor efectuate de inspectorii de la Protectia Consumatorului, respectiv ce firme au fost amendate, fapta comisa, sanctiunile date si produsele care au fost retrase de pe piata", a precizat Vlaicu


Valerian Salavastru, inspectorul sef al Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorului (IRPC) Iasi, va avea mana libera in alegerea agentilor economici vizati in controalele tematice si politice. Decizia apartine presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Dan Vlaicu, si a fost anuntata ieri, in cadrul unei conferinte de presa. Acesta a anuntat ca de la 1 ianuarie 2008, Oficiile pentru Protectia Consumatorului vor avea putere de decizie asupra tematicilor pentru controale in functie de necesitatile fiecarei regiuni. Astfel, controalele tematice nu vor mai fi stabilite de ANPC, ci de inspectoratele regionale, respectiv cele din Galati si Iasi pentru zona Moldovei. "De la intai ianuarie vor functiona tematici de controale cu specific regional. Daca pana acum ANPC dadea saptamanal sau bilunar tematici de control la nivel national, de la inceputul anului viitor acestea vor fi stabilite de inspectorii regionali pentru ca acestia cunosc mai bine nevoile si problemele locale", a declarat Vlaicu. Presedintele ANPC a mai anuntat ca va infiinta, in fiecare judet, o baza de date cu toate firmele sanctionate pentru ca au incalcat legislatia din domeniu. "In aceasta baza de date vor fi trecute toate datele controalelor efectuate de inspectorii de la Protectia Consumatorului, respectiv ce firme au fost amendate, fapta comisa, sanctiunile date si produsele care au fost retrase de pe piata. In principiu, aceasta baza de date va fi realizata pentru o mai buna colaborare intre inspectorii din diverse zone ale tarii, dar cu timpul ea va fi accesibila si populatiei. Va fi un instrument de lucru care ne imbunatateste noua activitatea", a precizat Dan Vlaicu. Acesta a adus in discutie chestiunea reclamatiilor venite din partea unor ieseni referitoare la serviciile societatilor comerciale E.ON Moldova SA si RCS & RDS. In cadrul zilei de ieri, presedintele ANPC, impreuna cu inspectorii IRPC Iasi au avut mai multe intalniri cu cele doua societati pentru a discuta solutiile viitoare in privinta numeroaselor reclamatii primite de la consumatorii ieseni in privinta calitatii serviciilor si corectitudinii informatiilor oferite de societatile reclamate.

Controale drastice la administratorii de pensii private

Inspectorii ANPC, impreuna cu reprezentantii Vodafone, Orange si Asociatia Operatorilor de Cablu au pregatit o hotarare de guvern prin care furnizorii de servicii sa introduca in contracte informatii clare si concise privind drepturile si obligatiile partilor, termenele si partea de despagubire pentru prejudiciile suferite de fiecare dintre parti ca urmare a nerespectarii clauzelor contractuale. Protectia Consumatorului a mai verificat contractele de pensii private, actiune in urma careia au constatat ca toate fondurile de pensii private au aplicat comisioane de administrare de 2,5 la suta, maximul admis de lege, motiv pentru care inspectorii ANPC a facut o sesizare la Consiliul Concurentei, care va demara o ancheta in acest sens pentru a controla daca nu este vorba de o intelegere de monopol intre administratorii fondurilor de pensii private. De asemenea, presedintele ANPC anunta noi controale pentru operatorii din sistemul bancar. "Veti avea vesti si despre controalele bancare. Sunt probleme cu cei care fac reclamatii fara sa fi citit clauzele contractului pe care l-au semnat si au probleme cu aceste clauze. Bancile au mai multe drepturi decat debitorul, care nu este clar informat asupra conditiilor de rambursare. Trebuie noi reglementari in acest sens. Bancile profita de acest haos legislativ", a afirmat Vlaicu.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

nicholas  | #25533
Drum liber pentru Valica in controale la comanda lui Chelu. MISTO!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1366 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013222 (s)