Secretele istoriei

Tarquinius Superbus – ultimul rege al Romei

Publicat: 30 ian. 2014
3
Tarquinius Superbus a fost al saptelea rege al Romei (534-510 i.Hr.); la fel ca in cazul altor suverani amintiti de traditie, este posibil ca unui sambure de adevar istoric sa i se fi suprapus in timp, in traditia populara si literara, numeroase legende: atat in ceea ce priveste distingerea sa de Tarquinius Priscus, nu intotdeauna clara, astfel incat unele actiuni militare ii sunt atribuite cand unuia, cand celuilalt rege, cat si referitor la alungarea sa din Roma, pe care traditia incerca poate sa o invaluie intr-o aura de legenda, prin povestea Lucretiei, pentru a da o justificare poetica faptului istoric al caderii monarhiei. In plus, nu este exclus ca Tarquinius sa fi fost doar un apelativ comun membrilor dinastiei suveranilor etrusci care au domnit in Roma, legat de numele orasului datorita asonantei cu acesta.

Vezi si Marina in Roma antica

Cea mai cunoscuta traditie consemnata de analistii antici cu referire la Tarquinius — cu exceptia frecventelor relatari ale actiunilor sale razboinice, care au constituit o sursa continua de cruzime si aroganta si i-au adus regelui apelativul ce l-a facut celebru – este legata de matroana Lucretia, sotia varului sau Tarquinius Collatinus, care, violata de fiul regelui, Sextus, s-a sinucis.

Vezi si Marele incendiu din Roma

Episodul a provocat o rascoala, condusa de Iunius Brutus, in urma careia Tarquinii au fost expulzati din Roma. Tentativa lui Tarquinius Superbus de a reveni in Roma, cu sprijinul regelui Porsenna si al cetatilor latine, a condus la o serie de evenimente militare culminand cu faimoasa batalie de la lacul Regillus, castigata de romani datorita interventiei Dioscurilor, Castor si Pollux. Potrivit traditiei, iremediabil invins, Tarquinius Superbus s-a refugiat la Cumae, unde a murit.
Prezente in literatura antica. Principala sursa de care dispunem pentru reconstituirea faptelor lui Tarquinius Superbus (unde legenda si informatiile istorice se contopesc adesea) o constituie prima carte a Istoriilor lui Titus Livius.
sursa: Anna Ferrari,  Dictionar de mitologie greaca si romana, Ed. Polirom, Iasi, 2003/istoriiregasite
Adauga un comentariu