Actualitate

TERIFIANT! Descoperire macabra in curtea unei mari manastiri din Iasi. Nimeni nu se astepta la asta – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 07 aug. 2015

@ Este vorba de o poveste terifianta si macabra care zguduie Iasul! @ Marturiile sunt pline de detalii extrem de dure si de inspaimantatoare @ Mult timp totul a fost ascuns si tinut in cel mai mare secret @ Totusi, descoperirile facute in curtea acestei mari manastiri din oras scot la iveala un trecut zbuciumat si plin de suferinta, crime odioase si mult sange @ Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au reusit sa realizeze un amplu reportaj pe aceasta tema

Acum totul este mirific si tulburator de frumos! Zidurile groase si vocile melodioase ale maicutelor cantand in biserica te tulbura intr-un mod placut si te linistesc subit. Totul este plin de verdeata si pare desprins dintr-un adevarat colt de Rai. Acestea sunt primele impresii pe care le are un om care se incumeta, in plina vara si pe o caldura torida, sa intre in curtea impozantei, monumentalei Manastiri de la Galata. Este vorba de un edificiu de cult cu o vechime ce se apropie de jumatate de mileniu. Din turn poate fi admirat intreg orasul. Totusi, ceea ce s-a intamplat aici in ultima suta de ani este de-a dreptul socant. Tortura, violenta cu premeditare si urme ale unor crime bine puse la punct.

Citeste si: Scene teribile petrecute intr-o serie de imobile din Iasi! Dovezile sunt uluitoare

Linistea care vine de la sufletele celor schingiuiti si ucisi cu salbaticie

De peste 20 de ani, manastirea este administrata de un grup de maici. Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au reusit sa stea de vorba cu una dintre ele. Aceasta a acceptat sa povesteasca o serie de fapte, unele mai frumoase, iar altele mai putin placute, in legatura cu trecutul acestui spatiu sacru.

Citeste si: EXCLUSIV! Tuneluri misterioase descoperite in centrul Iasului! Totul tine de un plan secret – GALERIE FOTO

„Manastirea pe care o vedem astazi este construita intre 1582 si 1584 de catre domnitorul Petru Schiopu, fiind a doua incercare a domnitorului dupa prima numita Galata din Vale care s-a ruinat in urma unui cutremur. Unii spun ca locul vechii biserici era in zona Manastirii Frumoasa de astazi. Domnitorul si-a cumparat tronul de la otomani si locuia chiar in cartierul Galata din Constantinopolul de atunci si de aceea a si dat acest nume manastirii. Mai departe, va pot spune ca prima catapeteasma a lacasului a ars in urma unui incendiu din secolul al XVIII-lea si se mai pastreaza unele fragmente. De asemenea, aici a functionat si un muzeu cu valoroase exponate care, insa, nu mai e deschis astazi. Manastirea, pe vremuri, era izolata si inconjurata de ziduri fortificate, cu o tainita bine ascunsa si a avut rol de supraveghere a orasului. Acum, aici este o liniste cu totul si cu totul unica care, dupa mine, probabil vine de la sufletele oamenilor care au fost ingropati in curtea manastirii. Vreau sa va spun ca aici au fost gasite o serie de oseminte deoarece, in cladirea din curte, a fost o inchisoare… Mai mult, in spatele edificiului se pare ca a fost o groapa comuna”, povesteste maica Evghenia de la Galata.

Citeste si: EXCLUSIV! A fost descoperit un loc din centrul Iasului, unde s-a petrecut o crima oribila – GALERIE FOTO, VIDEO

Perioada neagra a Manastirii Galata

Conform celor spuse de maici, dupa ce domnitorul Alexandru Ioan Cuza a dat legea secularizarii averilor manastiresti, pentru manastire si cei care locuiau aici a inceput o perioada extrem de grea si de tulbure, cu suisuri si coborasuri (intre 1860 si pana in 1989 – n.r.). „Manastirea a avut unele greutati de suportat dupa reforma lui Alexandru Ioan Cuza. Aici a si fost o inchisoare timp de 90 de ani. Despre toate acestea, marturii nu sunt prea multe decat unele verbale, de la unele persoane cu care ne-am intalnit noi… Parintele Nicolae Grebenea (inchis in inchisoarea comunista de la Aiud – n.r.) a scris multe despre aceste aspecte. A si stat cateva zile aici, in aceasta inchisoare de drept comun, pentru detinuti politici care erau dusi de aici la Gherla sau Aiud… Casa domneasca din curtea noastra a servit ca Penitenciar. Chiar mi-a povestit un cetatean evreu care mi-a povestit despre toate acestea si, chiar, pe o fantana din curte nou construita aici este inscris numele unui fost comandant al acestei inchisori. Mie chiar mi-a fost transmis sa nu vorbesc prea multe, chiar deloc despre aceasta inchisoare”, mai vorbeste maicuta.

Citeste si: EXCLUSIV! Descoperire senzationala intr-o celebra biserica din Iasi – UPDATE GALERIE FOTO, VIDEO

Importanta strategica a dealului din aceasta zona

Pe de alta parte, istoricii medievisti reliefeaza importanta si rolul jucat, atat de dealul de pe acest amplasament al Iasului, cat si despre motivul pentru care manastirea a fost ridicata aici. „Dealul Galata din Iasi este cunoscut în principal datorita manastirii ctitorita aici de domnul Petru Schiopul în jurul anului 1582. Locul a avut un rol strategic în raport cu orasul Iasi. În decursul secolelor XVI – XVII, manastirea a fost remarcata de numerosi calatori straini precum: Niccolo Barsi, Jerzy Krasinsky, Marco Bandini, Paul de Alep sau Evlia Celebi. Odata cu sfârsitul domniei lui Vasile Lupu (domn al Moldovei între aprilie 1634 – 13 aprilie 1653 si 8 mai 1653 – 16 iulie 1653 – n.r.), cu instaurarea unui climat de nesiguranta în Tara Moldovei ca urmare a luptelor pentru tron, dealul Galata începe sa-si dezvaluie valentele sale strategice în defensiva orasului. Prin urmare, ne aflam în fata unui excelent punct de observare a urbei, pozitie de unde se putea interveni în timp util în cazul unui atac surpriza asupra domnului Vasile Lupu, ramas la Curtea Domneasca din Iasi. Pe de alta parte, dealul Galata strajuia marele drum ce lega Iasii de sudul tarii, si mai ales vadul de la Podul Ros, punct de trecere obligatoriu pentru toti cei care doreau sa intre în oras dinspre miazazi. Din pacate, din vechile amenajari defensive de la Galata, azi nu se mai pastreaza nimic. Doar toponimul si manastirea cu zidul de incinta si turnul sau de straja, din care se poate admira orasul cu monumentele sale, mai amintesc de importanta pozitiei strategice de aici”, reliefeaza tanarul si reputatul istoric medievist si arheolog Bobi Apavaloaie, cercetator stiintific al Academiei Române – Filiala Iasi, in cadrul Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana.

Citeste si: O crima groaznica s-a petrecut in aceasta casa de la periferia Iasului. Dovezi infioratoare – GALERIE FOTO

Comentarii
Adauga un comentariu