Mozaic muzical

Tragicul DESTIN al lui Joe DASSIN

Publicat: 13 ian. 2014
A fost unul dintre cei mai populari cantareti francezi ai anilor ‘60-’70 si, de ce nu, unul dintre cei mai admirati si la nivel mondial. “Et si tu n’existais pas„,  “À toi”,
“Aux Champs-Elysées, “L’Été Indien” si multe alte melodii au ramas, dupa cum noteaza unii dintre biografii lui, “de referinta in memoria muzicala a lumii”. 
Medicina si antropologie
 Joseph Ira Dassin (pe numele de scena Joe Dassin) s-a nascut la New York la 5 noiembrie 1938. Tatal sau isi dorea o cariera in industria cinematografica, iar  mama sa, de origine maghiara, era violonista. In 1940, familia se muta in Los Angeles, iar in 1950, la Paris. La varsta de 16 ani, Joe vorbea deja trei limbi straine si isi luase cu brio bacalaureatul. Parintii lui Joe vor divorta in cele din urma, iar Joe va fi inscris la Universitatea din Michigan, Statele Unite, unde va studia medicina si antropologia. Nu va efectua serviciul militar din cauza problemelor cu inima…
Tinuta sa oficiala
In 1963 o intalneste pe Marysse, cu care se va casatori. La insistentele lui Marysse, Dassin va inregistrea un demo pentru CBS France, casa de discuri care-l va lansa in industria muzicala. Vocea sa profunda, grava va atrage multe laude, in mod deosebit din partea publicului feminin. Dar…Va suferi un preinfarct, care il va  imobiliza pentru o luna, scrie evz.ro.
La sfatul sotiei lui Henri Salvador, va imbraca un costum alb, care din acea clipa va deveni tinuta sa oficiala de scena. In 1973, Marysse va naste prematur, iar copilul va muri cinci zile mai tarziu. Joe intra intr-o depresie serioasa, insa munca, proiectele musicale il salveaza. Sufera un atac de cord minor in 1969 si la putin timp apare “Aux Champs-Elysées”, cantec ce il face cunoscut in intreaga Europa.  In 1976 apare “Et si tu n’existais pas” si Dassin va vinde peste 20 de milioane de discuri. In 1977 divorteaza de Marysse si se va casatori cu Christine Delvaux cu care va avea un fiu. La sfarsitul lui 1979, Christine este insarcinata pentru a doua oara, dar Joe va cere divortul! Zvonurile despre viata lui sentimentala influentata de depresii devin din ce in ce mai dese. In nenumarate randuri, atat jurnalistii francezi, cat si cei americani au incercat sa patrunda misterele vietii lui Joe Dassin. Insa faptul ca Joe era o persoana extrem de discreta a reprezentat un mare obstacol.
Christine ii va darui cel de-al doilea fiu, Julien. In 1980 , artistul va avea un infarct, li va fi internat la Spitalul din Neuilly. Apoi, la Los Angeles, este marcat de un nou atac, asa ca orice exces ii este cu desavarsire interzis. “Este deprimat si continua sa se autodistruga”, va titra presa franceza. Pleaca in Tahiti ca sa se refaca, dar  va avea o criza cardiaca fatala, care ii va aduce sfarsitul, la nici 42 de ani.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit