National

Tumoare diagnosticata cu un CLICK, fara biopsie

Publicat: 18 feb. 2015
1

Un elev din Constanta a pus bazele unui sistem informatic care permite diagnosticarea naturii unei tumori in doar cateva secunde. Totul a pornit de la experienta personala, prin care a trecut la varsta de 15 ani.

Liceeanul a creat un sistem prin care se poate afla, in proportie de 90%, daca o tumora cerebrala este maligna sau benigna. Dragos Serban obtine acest rezultat doar pe baza tomografiei sau a investigatiei RMN. Sistemul se bazeaza pe colectarea tuturor datelor evidentiate deja de analizele imagistice, dar reduce timpul de asteptare al biopsiei, care poate dura o luna. Pe scurt, algoritmul calculeaza textura tumorii si da verdictul.

Dragos a trait aceasta tensiune pe propria piele, atunci cand, in clasa a IX-a fiind, a fost diagnosticat cu o tumora osoasa la piciorul stang

”Se umflase piciorul, era rece, nu stiam ce se intampla. Am facut biopsia odata cu operatia, apoi am trait timp de o luna spaima, incertitudinea si amenintarea unei boli fatale. Am inteles atunci cat de grea este asteptarea, cu atat mai mult pentru cei care au un raspuns de tumoare maligna. Pentru ei, intervalul de asteptare de aproximativ o luna poate ar face o diferenta in aplicarea tratamentului”, arata liceanul, care a avut norocul de a primi diagnostic de tumora benigna.

Intitulat „A non-invasive approach to brain tumors classification based on their textured pattern in MR images and CT scans” (O abordare non-invaziva pentru clasificarea tumorilor cerebrale bazata pe textura modelului din imagistica), proiectul i-a adus lui Dragos Serban Premiul I absolut, cu medalie de aur, la Concursul National de Stiinte si Tehnologii FirSTep, ce a avut loc sambata, 14 februarie, la Bucuresti. De asemenea, el s-a calificat la cel mai mare concurs de proiecte internationale, I-SWEEP, ce va avea loc la Houston, SUA, in mai 2015. Liceanul din Romania va participa la categoria „Environment health disease prevention” (Preventia bolilor in sanatatea mediului), scrie B1 TV.

Adauga un comentariu