Mama si copilul

14 medicamente care dauneaza fatului. Studiile au aratat ca acestea pot provoca malformatii

Publicat: 08 iul. 2011
7

Putini poate stiu sau isi amintesc de thalidomida, un medicament produs si comercializat, intre anii 1957 si 1961, de compania farmaceutica germana Chemie Grunenthal sub numele de Contergan. Medicamentul a fost utilizat ca tratament impotriva greturilor de dimineata si a insomniilor si a fost prescris mai ales gravidelor, fiind considerat, la acea vreme, un medicament sigur, cu efecte secundare neglijabile. A urmat o catastrofa, zeci de mii de copiii s-au nascut cu malformatii, ba s-au semnalat chiar si cazuri de malformatii congenitale la descendentii copiilor ale caror mame au utilizat thalidomide.

De atunci, controalele privind medicamentele administrate femeilorinsarcinate s-au intensificat in toata lumea. Numeroase substante au efect teratogenic (cauzeaza malformatii fetilor expusi la folosirea acestora) sau fetotoxicic ( capacitatea de a afecta fatul sau nou-nascutul expus la folosirea substantei de catre mama), dovedite prin studii. Iata cateva medicamente contraindicate in sarcina si pe perioada de alaptare, potrivit Doctori online:

1. Antihipertensive
Este voba de inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei ( enalapril, lizinopril, captopril) si blocanti ai receptorilor de angiotensina ( sartanii – losartan, irbesartan, telmisartan). Folosirea lor in timpul sarcinii poate provoca fatului hipotensiune, ischemie renala, anurie, dezvoltare pulmonara deficitara, restrictie de crestere intrauterina, scurtarea membrelor.

2. Efavirenz
Compus antiretroviral folosit in tratamentul infectiei cu HIV – capabil sa produca in caz de expunere fetala anencefalie, cheilopalatoschizis, microftalmie. Se pare ca, dintre antiretroviralele folosite in tratamentul infectiei cu HIV, lamivudine, nelfinavir, nevirapine, stavudine si zidovudine nu produc malformatii.

3. Ribavirin
Utilizat in mod special la copii in tratamentul infectiilor cu virusul sincitial respirator, este contraindicat la gravide. Produce: malformatii ale scheletului, palatului, ochilor, aparatului gastrointestinal.

4. Bexarotene
Subclasa de retinoiz folosita in tratamentul unor forme de leucemie. Creste riscul de aparitie a cheilognatopalatoschizisului ( buza de iepure +palat despicat), anomalii ale ochilor si urechilor, osificare incompleta.

5. Bosentan
Este folosit in tratamentul hipertensiunii pulmonare. Utilizat la gravide poate produce fatului malformatii ale extremitatii cefalice, fetei, vaselor mari de sange. Scade efectul oricarui tip de contraceptiv hormonal ( oral, injectabil sau implantabil) de aceea trebuie evitata folosirea lui la femeile de varsta reproductiva care folosesc contraceptie hormonala.

6. Anticonvulsivantele
Sunt utilizate in tratamentul epilepsiei. Cel mai puternic teratogen dintre ele este acidul valproic ( valproatul)  – Depakine. Daca in tratamentul anumitor forme de epilepsie se folosesc asociatii de anticonvulsivante, creste riscul de aparitie a malformatiilor direct proportional cu numarul de medicamente folosite. Printre anticonvulsivantele cu potential teratogen se numara: fenitoina, carbamazepina, fenobarbitalul, lamotrigine.

7. Aminoglicozidele (gentamicina, streptomicina).
Sunt antibiotice si, la fel ca si in cazul folosirii lor la adulti, s-a observat la nou-nascutii din mame care au urmat tratament cu aceste antibiotice ototoxicitate si nefrotoxicitate. Nu s-a confirmat efectul teratogen al acestor substante farmacologice.

8. Cloramfenicolul
Este considerat fetotoxic la niveluri sanvgine crescute, niveluri care rareori se ating atata timp cat doza utilizata este cea uzuala. Administrat nou-nascutului poate produce sindromul copilului gri – manifestat prin cianoza, colaps vascular si chiar moarte.

9. Tetraciclina
Administrata dupa 25 de saptamani de sarcina, produce coloratia dentitiei fatului in galben-maro.

10. Agenti antineoplazici
Sunt contraindicati in sarcina: ciclofosfamida, methotrexatul, aminopterinul (produc restrictie de crestere intrauterina, osificare deficitara, anomalii ale membrelor) si  tamoxifenul.

11. Androgenii
Expunerea devreme in timpul sarcinii la produsi androgenici creste riscul de hiperplazie adrenala congenital.

12. Testosteronul sau steroizii anabolizanti
Expunerea unui fat de sex feminin la testosteron duce la diferite grade de virilizare, fuziune labio-scrotala ( expunere dupa trimestrul I). Derivatii de testosteron sunt folositi frecvent in contraceptie .

13. Medroxiprogesteron
Favorizeaza virilizarea fetilor feminini si feminizarea fetilor masculini.

14. Danazol
Este folosit in tratamentul endometriozei, purpurei trombocitopenice autoimune, migrenelor, sindromului premenstrual si al unor boli ale sanului. Utilizat in sarcina timpurie poate viriliza fetii de sex  feminin – fuziunea labiilor, poate duce la malformatii de sinus urogenital – cele mai multe necesitand corectie chirurgicala. 

Adauga un comentariu