Stiri medicale

Acizii grasi Omega 3 influenteaza greutatea

Publicat: 20 feb. 2012

Acizii grasi Omega 3, renumiti pentru efectele lor benefice asupra sistemului cardiovascular, joaca un rol determinant si in regularizarea greutatii corporale si a metabolismului, potrivit unui studiu publicat, duminica, in revista stiintifica Nature.

Mutatia unei gene – „GPR120” – creste riscul de aparitie a obezitatii la oameni cu 60%, potrivit unui studiu realizat de o echipa internationala de cercetatori, coordonata de Philippe Froguel, profesor la CNRS-Pasteur si Imperial College din Londra. Studiul a evidentiat pentru primadata rolul cheie jucat de acizii omega-3 in regularizarea greutatii si a metabolismului.

Gena GPR120 produce in mod obisnuit receptorul celular pentru acizii grasi nesaturati precum omega-3, care se gaseste mai ales in carnea de peste si in fructele uscate.

Soarecii purtatori ai genei alterate, supusi unui regim bogat in grasimi si in zahar, au devenit obezi mult mai repede decat soarecii care nu prezentau acea mutatie. Ei au dezvoltat diabet si o masa suplimentara de grasime in jurul ficatului, fenomene comparabile cu cele intalnite la persoanele obeze si care pot conduce la aparitia unor boli precum ciroza si ateroscleroza accelerata.

In paralel, cercetatorii au secventiat gena GPR120 si au descoperit o mutatie – R270H – pe care au analizat-o apoi pe un esantion de 14.500 de persoane obeze.

Aceasta mutatie, prezenta la 3% dintre obezi, dezactiveaza total receptorul pe care il poseda celulele din anumite organe precum ficatul si intestinul si mareste cu 60% riscul de aparitie a obezitatii.

In mod normal, activat de prezenta grasimilor, receptorul dependent de gena GPR120 stimuleaza productia de insulina si secretia hormonilor de satietate care suprima apetitul. Printre acesti hormoni se numara GLP1, folosit ca medicament in tratamentul contra diabetului.loading...

Adauga un comentariu