News Flash:

ANPC modifica legea privind casele de schimb valutar: Formularele de acceptare a tranzactiei, redactate bilingv

21 Decembrie 2009
1114 Vizualizari | 0 Comentarii
ANPC modifica legea privind casele de schimb valutar Formularele de acceptare a tranzactiei redactate bilingv
Afisat la 18:32

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a modificat legea care vizeaza masurile de informare a consumatorilor de catre operatorii economici si care desfasoara activitati de schimb valutar, conform comunicatului de presa remis de ANPC catre Antena3.ro. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei si urmeaza sa intre in vigoare in 30 de zile de la data publicarii, respectiv de la 17 decembrie 2009.

Noul ordin emis de Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii, urmareste o informare mai buna a consumatorilor de catre firmele care au ca obiect de activitate operatiunile de schimb valutar si impune reguli mai stricte in ceea ce priveste modul de afisare a cursurilor practicate in interiorul si in exteriorul casei de schimb valutar.

Astfel, afisarea informatiilor se va face in campul vizual al consumatorului care efectueaza tranzactia, iar operatorii economici au obligatia sa afiseze la exteriorul casei de schimb un suport sau un panou unic, monocolor, fara degradeuri sau alte insemne grafice sau culori, pe care informatiile privind vanzarea si cumpararea de valuta sa fie indicate vizibil si intr-o forma usor de citit.

Comunicatul de presa mai indica cum ca in interiorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb pentru operatiunile de vanzare si pentru cele de cumparrae vor fi inscrise pe un panou unic, de dimensiune echivalenta unei pagini format A4.

Lege la "milimetru", pentru casele de schimb valutar

De asemenea, legea modificata impune si anumite limite pentru forma si dimensiunea caracterelor literelor cu care sunt afisate cursurile de schimb valutar. Astfel, inaltimea admisa a caracterelor, care cuprind litere, cifre sau simboluri grafice si care sunt utilizate pentru afisarea in exteriorul casei de schimb valutar a operatiunilor de vanzare si a celor de cumparare de valuta este de 80 de milimetri, grosimea de 10 milimeti, distanta dintre caractere tot de 10 milimetri, iar cea dintre cuvinte de 20 de milimetri. Apoi, marimea caracterelor de pe panoul unic din interiorul casei de schimb trebuie sa fie cea a fontului Times New Roman, 20, Bold, iar informatiile afisate in interior trebuie sa fie identice ca valoare si exprimare cu cele afisate in exteriorul casei de schimb.

Noua lege mai prevede ca daca operatorul economic percepe comision pentru operatiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afisate trebuie sa includa si comisioanele practicate, adica se vor afisa valorile calculate dupa aplicarea comisionului casei de schimb valutar. De asemenea, daca operatorul economic percepe comision pentru schimbul valutar, cursurile de schimb afisate pe panoul unic de la exteriorul casei de schimb vor include si comisioanele practicate.

Afisarea oricaror altor informatii pe suportul unic sau afisarea altor suporturi care fac referire la cursul de schimb este strict interzisa de catre legea modificata de ANPC. Ea mai prevede dreptul consumatorilor ca, in cazul in care constata neconcordante intre cursul valutar afisat si cel mentionat in formularul de acceptare a tranzactiei sau pe bonul fiscal, sa solicite in scris, in cel mult 24 de ore, anularea tranzactiei.

In acelasi timp, operatorii economici trebuie sa dovedeasca corectitudinea tranzactiilor si sa prezinte organelor de control listele cursurilor de schimb de vanzare si de cumparare pentru valutele tranzactionate, care sa cuprinda semnatura persoanelor imputernicite, precum si perioada pentru care au fost valabile, respectiv ziua si ora.

Formularul pentru tranzactie, redactat in limbile romana si engleza

ANPC recomanda clientilor o atentie sporita la formularul de acceptare a tranzactiei, la care este important ca inainte de semnarea lui, consumatorii sa citeasca toate informatiile cuprinse in document, astfel incat si poata face o alegere rationala.

Formularul de acceptare a tranzactiei trebuie sa contina obligatoriu informatii referitoare la denumirea si adresa operatorului economic, numele si prenumele consumatorului, seria si numarul actului de identitate al acestuia, suma tranzactionata, suma care urmeaza sa fie incasata de consumator, data emiterii, precum si semnaturile operatorului si a consumatorului. Legea mai prevede ca toate aceste informatii sa fie scrise pe o singura pagina de format A4, vizibil si lizibil, iar literele sa aiba marimea Times New Roman, 12, negru pe fond alb. De asemenea, formularele trebuie sa fie intocmite in doua exemplare, unul pentru consumator si unul pentru operatorul economic si sa fie redactate atat in limba romana, cat si in limba engleza.

De asemenea, institutiile financiar-bancare vor avea obligatia sa informeze consumatorii cu privire la cursurile de schimb ale valutelor tranzactionate prin sisteme electronice, care sa permita un afisaj vizibil, lizibil si usor accesibil consumatorilor, amplasate in interiorul punctelor de lucru, langa ghiseul de schimb valutar.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2623 (s) | 22 queries | Mysql time :0.143720 (s)