Stiri

Anunt de la primarie: Proprietarii si administratorii de terenuri, obligati sa elimine ambrozia. In caz contrar, amenzile merg pana la 20.000 de lei

Publicat: 16 mai 2019
14

Primaria Capitalei anunta unele modificari ale legislatiei privind combaterea ambroziei, planta nociva in special pentru persoanele cu anumite tipuri de alergii. Proprietarii si administratorii de terenuri sunt obligati sa elimine ambrozia de pe acestea, in caz contrat putand fi amendati cu sume cuprinse intre 750 si 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv intre 5.000 si 20.000 de lei pentru persoanele juridice. Totodata, municipalitatea a dispus inlaturarea plantei de pe spatiile verzi si din parcurile publice.

Primaria Municipiului Bucuresti informeaza, printr-un comunicat de presa transmis joi, despre modificari legislative in domeniul prevenirii, combaterii si distrugerii ambroziei, planta cunoscuta pentru efectele sale nocive asupra populatiei (provoaca reactii care pot afecta viata persoanelor cu anumite tipuri de alergii).
Totodata, pentru a gestiona acest domeniu la nivel local, a fost constituita o comisie mixta formata din Primaria Capitalei, primariile de sector si alte 7 institutii cu atributii in domeniul sanatatii si mediului: Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, Comisariatul Municipiului Bucuresti – Garda Nationala de Mediu, Directia pentru Agricultura a Municipiului Bucuresti etc.

"Astfel, sectoarele Municipiului Bucuresti au obligatia de a identifica, in fiecare primavara, terenurile infestate cu ambrozie, de a comunica PMB lista acestora si de a transmite, pana la data de 5 iunie a fiecarui an, notificari (somatii) catre proprietarii sau detinatorii de terenuri, cu privire la obligatiile legale ce le revin si sanctiunile aplicabile. La randul sau, Primaria Capitalei a dispus ALPAB sa ia toate masurile legale astfel incat sa elimine ambrozia din parcurile si spatiile verzi pe care le are in administrare", se arata in comunicatul PMB.

Conform sursei citate, proprietarii si administratorii terenurilor care au primit notificare au obligatia ca, pana in 30 iunie, sa desfasoare lucrari de combatere si distrugere a ambroziei. Ulterior, acestia trebuie sa informeze in scris autoritatea administratiei publice locale (respectiv Sectorul 1-6 al municipiului Bucuresti).

Combaterea ambroziei se face prin metode recomandate de specialisti ai Directiei pentru Agricultura a Municipiului Bucuresti, respectiv cosirea repetata, manual sau mecanic, smulgerea in cazul unor suprafete izolate, efectuarea unor araturi adanci si discuiri pe terenuri agricole, cu exceptia erbicidarii – in zonele de interes public. In celelalte zone, se poate aplica si erbicidarea, insa limitat pe terenurile infestate, doar la recomandarea specialistilor si sub directa indrumare si controlul specialistilor din cadrul unitatilor fitosanitare pentru protectia plantelor, pe toata perioada de vegetatie.

In perioada 1-15 iulie, respectiv in perioada 16-31 iulie, comisia mixta constituita la nivelul Capitalei va verifica terenurile si va aplica sanctiuni proprietarilor/administratorilor atunci cand constata eventuale abateri.

Amenzile se situeaza intre 750 si 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv intre 5.000 si 20.000 de lei pentru persoanele juridice. Contravaloarea sanctiunilor aplicate se constituie ca venituri la bugetul local al Sectorului 1-6 al municipiului Bucuresti.

Municipalitatea a initiat in anul 2017 masuri de combatere a ambroziei. In decursul anul 2018, Directia Generala de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti a inregistrat 74 de abateri si a aplicat sanctiuni contraventionale.

In acest an, verificarea si constatarea nerespectarii de catre proprietarii sau detinatorii de terenuri precum si aplicarea sanctiunilor se fac de catre comisia mixta, sub coordonarea Directiei pentru Agricultura a Municipiului Bucuresti.

Adauga un comentariu