Carte

Cartea care desfiinteaza mitul mortii lui Mihai Eminescu

Publicat: 15 ian. 2015
3

Volumul „Maladiile lui Eminescu si maladiile imaginare ale eminescologilor„, editat de Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta, care prezinta o abordare noua a maladiilor si mortii lui Mihai Eminescu, va fi lansat joi.

Lansarea volumului va avea loc cu ocazia Zilei Culturii Nationale, in sala Theodor Pallady a Academiei Romane.

Volumul este o restituire morala a adevarului medical privind maladiile lui Eminescu si ultimii sai ani de viata, realizat intr-o perspectiva interdisciplinara si inedita in 10 articole complementare semnate de specialisti de prestigiu din medicina romaneasca actuala – Irinel Popescu, Ioan Aurel Pop, Cecilia Carja, Ioana Bonda, Victor A. Voicu, Octavian Buda, Dan Prelipceanu, Calin Giurcaneanu, Bogdan O. Popescu, Eduard Apetrei, Codrut Sarafoleanu, Vladimir Belis – precedate de un „Argument”, de Eugen Simion, informeaza un comunicat remis Mediafax.

Vezi si „Eminescu” de Grigore Vieru

Din perspectiva diferitelor specialitati medicale, este desfiintat mitul privind moartea poetului in urma unei lovituri, precum si diagnosticul de sifilis care i-a fost atribuit lui Eminescu, din cauza caruia si-a petrecut ultimii ani de viata in institutia doctorului Sutu, se mai arata in comunicatul citat.

Vezi si Mihai Eminescu – Omul din spatele geniului

Astfel, articolul academicianului Victor A. Voicu („A contribuit intoxicatia iatrogena cu mercur la patografia lui Eminescu?”) arata ca, pe fondul unei afectiuni de tip bipolar care nu a fost corect diagnosticata, Mihai Eminescu a primit diagnosticul eronat de sifilis, generand un tratament, standard la vremea respectiva, cu mercur. Din pacate, administrarea de lunga durata si in mod repetat a generat agravarea starii de sanatate a lui Eminescu si a contribuit la sfarsitul lui prematur.

De asemenea, Dan Prelipceanu aduce o serie de „Argumente din perspectiva psihiatriei actuale”, in timp ce Eduard Apetrei ofera o serie de „Date privind patologia cardiovasculara la Eminescu”.

Cu ocazia lansarii volumului, care va avea loc joi, de la ora 12.30, autorii vor prezenta succint contributia personala din cadrul cartii.

Camera Deputatilor a adoptat, pe 16 noiembrie 2010, un proiect de lege, initiat de aproximativ 50 de parlamentari, prin care ziua de nastere a poetului Mihai Eminescu – 15 ianuarie – a devenit Ziua Culturii Nationale.
Adauga un comentariu