Magazin

Contraceptia de urgenta

Publicat: 29 mart. 2012

Contraceptia de urgenta, asa cum ii spune si numele, se foloseste in situatiile de urgenta, dupa ce s-a produs un act sexual neprotejat, s-a rupt prezervativul sau s-a intamplat cine stie ce alt incident neplacut cu riscuri mari de a ramane insarcinata. Contraceptia de urgenta consta in asa-zisa “pastila de dupa” sau intr-un dispozitiv intrauterin ce contine cupru. Acestea impiedica implantarea ovulului fertilizat. Se considera ca implantarea ovulului fertilizat se produce in a 6-a zi de la actul sexual, insa este bine sa se intervina in primele 3 zile de la producerea actului sexual.

Pastila de dupa este o tableta cu 2 sau 4 pastile, cu o concentratie crescuta de hormoni, care se iau dupa un act sexual neprotejat intr-un interval de 72 de ore. Daca se depaseste intervalul de 72 de ore, pastilele contraceptive nu mai au efect si se poate instala sarcina. Aceste pastile post-coitale ofera sansa de a preveni o sarcina nedorita, insa ele nu pot fi luate foarte des, deoarece produc dereglari hormonale destul de mari, sangerari intermenstruale, menstruatii abundente sau modificarea datei de aparitie a menstruatiei.

De asemenea, mai pot sa apara efecte adverse gen: greata, varsaturi, ameteli sau dureri de cap. Cel mai folosit contraceptiv post-coital de la noi este Postinorul. Pastilele contraceptive de urgenta se pot procura de la farmacie sau de la un centru de planificare familiala , de unde se pot obtine informatii suplimentare despre avantajele si dezavantajele metodei contraceptive folosite, dar si despre evitarea riscurilor viitoare.

O alta metoda contraceptiva de urgenta este insertia postcoitala a unui dispozitiv intrauterin ce contine cupru, metoda care este mult mai eficienta decat administrarea de steroizi sexuali, deoarece nu produce dereglari hormonale, iar cuprul are efect toxic asupra embrionului fara sa afecteze in vreun fel sanatatea femeii. Insa, aceasta metoda nu este tocmai la indemana, mai ales ca ea necesita mersul la doctor.

Pentru situatiile in care sarcina s-a instalat, adica au trecut cele 72 de ore cand s-ar fi putut evita implantarea ovulului fertilizat, exista mifepristona, un antiprogesteronic folosit pentru a produce avortul. Mifepristona se administreaza intr-o doza unica de 600 mg si nu prezinta efecte secundare semnificative. Ea se mai foloseste si pentru inducerea menstruatiei atunci cand este administrata in ziua a 27-a a ciclului menstrual, depasind in felul acesta intervalul de 72 de ore necesar pentru contraceptia de urgenta.

Aceste metode contraceptive de urgenta nu produc ingrasare, nu modifica libidoul si nici nu au efecte negative asupra fertilitatii.loading...

Adauga un comentariu