Magazin

INCREDIBIL! Imagini cu orasul care i-a „speriat” pe matematicieni si arhitecti Galerie FOTO

Publicat: 01 aug. 2016
Orice oras din lume isi ascunde frumusetea si valoarea lui, dar asa cum este orasul unic Palmanova din Italia nu mai exista in lume. Matematicienii si arhitectii au ramas uimiti de ce au vazut. In apropiere de granita cu Slovenia se afla orasul fotificat Palmanova. Printr-o combinatie unica de stiluri arhitecturale, orasul este un monument renascentist prin excelenta, cu numeroase trimiteri la valorile si principiile antichitatii.
Unul dintre acestea era simetria, fapt pentru care Palmanova a si beneficiat inca dintru inceput de un plan stradal geometric, cu strazi care porneau radial din piata centrala, si care se pastreaza si astazi. Insa dincolo de armonia si frumusetea pe care le urmarea, Palmanova a avut nevoie sa fie in acelasi timp deosebit de practic.
Cei care au pus in aplicare planul orasului-fort capabil sa ofere refugiu pentru circa 20.000 persoane au fost venetienii in anul 1593, iar datorita faptului ca a fost necucerit, Palmanova a devenit model si principiu pentru constructiile militare moderne. Secretul consta in forma de stea cu noua colturi a orasului, vizibila in toata splendoarea din spatiul aerian, care din punct de vedere tehnic si strategic era mult mai eficienta decat cele anterioare.
Adauga un comentariu