National

PONTA RAMANE AVOCAT: „Imi pare rau ca o institutie respectabila si respectata, cum e Baroul, e folosita de doamna Macovei in dispute politice”

Publicat: 31 aug. 2016
1

Consiliul Baroului Bucuresti s-a intrunit, miercuri 31 august 2016, pentru a relua dezbaterea pe marginea cererii europarlamentarei Monica Macovei de excludere din avocatura a lui Victor Ponta, ca efect al retragerii titlului de doctor in Drept in baza caruia fostul premier a fost admis, in 2005, in profesia de avocat. Intrucat fosta ministresa a Justitiei a lipsit de la sedinta, si in conditiile in care aceasta a anuntat ca tine mortis sa fie prezenta „pentru a argumenta juridic excluderea din profesie a lui Victor Ponta, al carui titlu de doctor in Drept a fost retras de ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice”, discutia a fost amanata pentru data de 6 septembrie 2016.

Intre timp, insa, Consiliul Baroului Bucuresti a redactat un raport referitor la doua probleme de drept pe care solicitarea Monicai Macovei le-ar ridica, document care a si fost aprobat si care pare a fi mai degraba favorabil ramanerii in profesie a lui Victor Ponta. Cel putin asta reiese din declaratia facuta de avocatul Ion Dragne (foto), decanul Baroului Bucuresti. Iata ce le-a spus jurnalistilor decanul Ion Dragne, imediat dupa sedinta Consiliului Baroului Bucuresti:

„Consiliul Baroului Bucuresti a fost de acord (n.r. – asupra solicitarii Monicai Macovei de a fi prezenta pentru a-si sustine punctul de vedere), ca atare, vom relua dezbaterile pe 6 septembrie 2016, la o ora pe care o vom stabili ulterior. De asemenea, colectivul de consilieri care a fost desemnat de Consiliul Baroului Bucuresti sa intocmeasca un raport cu privire la problemele de drept ridicate de aceasta cerere a depus un raport pe care Consiliul Baroului si l-a insusit, l-a aprobat. Si, totodata, asa cum ati vazut, a fost invitat si s-a prezentat domnul avocat Victor Ponta, care si-a sustinut pozitia in aparare si a raspuns la intrebarile membrilor Consiliului. (…)

Prima problema e de a vedea daca retragerea titlului de doctor are efect retroactiv sau numai pentru viitor, si a doua problema, daca decizia de primire in profesie si-a produs efectele juridice sau nu. In cazul in care un act administrativ isi produce efectele si intra in circuitul civil, exista un text in legea contenciosului administrativ care nu permite autoritatii sa revoce oricand un act administrativ. Ca sa va dau un exemplu simplu, in masura in care o primarie emite o autorizatie cu bune sau rele, iar dupa construirea imobilului conform autorizatiei, se constata ca ea a fost nelegala, se pune intrebarea daca primaria poate sa mai revoce autorizatia si sa desfiinteze constructia, sau daca, dimpotriva, trebuie sa se adreseze instantei. Aceasta este o problema principiala, deci acum nu ma refer la detaliile spetei.

Concluziile raportului au fost ca ordinul care a atestat primirea domnului avocat Victor Ponta, dobandirea calitatii de doctor in Drept, a fost un ordin valabil la momentul la care noi am decis primirea in profesie, ca decizia de primire in profesie este o decizie legala fiindca am avut in vedere un act valabil, ca ordinul de revocare trebuie sa fie analizat din perspectiva pe care v-am spus-o – daca este cu caracter retroactiv sau nu – si ca decizia de primire in profesie poate fi revocata sau nu dupa cum si-a produs sau nu efectele”.

Ponta: „Nu discut politica in fata Baroului Bucuresti”

In ceea ce-l piveste pe Victor Ponta, fostul premier le-a spus ziaristilor, la sosirea la Baroul Bucuresti, ca regreta ca o institutie intr-atat de respectabila si de respectata precum Baroul Bucuresti este tarata de Monica Macovei in dispute politice: „Imi pare rau ca o institutie respectabila si respectata, cum e Baroul, e folosita de doamna Macovei in dispute politice”. Ponta a reluat ideea un sfert de ora mai tarziu, dupa sedinta Consiliului: „In cadrul Consiliului sunt oameni care cunosc prevederile legale, erau cu textele in fata, nu era nevoie sa ii conving eu sau sa vorbesc eu prea mult, si cred ca din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare. In rest, inca o data, regret ca institutii ce nu au legatura cu politica sunt folosite de doamna Macovei ca sa mai dati voi stiri… Alte argumente in fata Baroului decat legea nu pot fi aduse. In fata conducatorilor Baroului se aduc argumente legale si argumentele legale sunt clare si evidente pentru specialistii in Drept. Nu discut politica in fata Baroului Bucuresti”.

Macovei a lipsit motivat: „Vreau sa ma duc la Baroul Bucuresti pentru a argumenta juridic excluderea din profesie a lui Victor Ponta”

Pe de alta parte, Monica Macovei a absentat de la sedinta Baroului Bucuresti. Europarlamentara M10 a anuntat inca de acum o saptamana, pe Facebook, ca nu poate veni, intrucat ar insemna sa lipseasca de la sedinta de votare a bugetului UE pe 2017: „Prezenta mea la sedinta LIBE din 31 august este obligatorie si, de aceea, am anuntat Baroul Bucuresti ca nu pot participa la sedinta de miercuri, 31 august, si am cerut o reprogramare pentru luni, 5 septembrie 2016. Necesitatea prezentei mele la votarea bugetului UE pe 2017 este confirmata de presedintele LIBE, Claude Moraes (Grupul politic al Socialistilor si Democratilor). Vreau sa ma duc la Baroul Bucuresti pentru a argumenta juridic excluderea din profesie a lui Victor Ponta, al carui titlu de doctor in Drept a fost retras de ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice. Nu ma intereseaza personajul Ponta, ci respectarea legii”.

Macovei: „Cer, din nou, Baroului Bucuresti sa il excluda de urgenta pe Victor Ponta”

La inceputul lunii august 2016, in urma verdictului de plagiat stabilit de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) si a deciziei Ministerului Educatiei de a-i retrage lui Victor Ponta titlul de doctor in Drept in baza caruia acesta a fost primit in profesia de avocat, Monica Macovei i-a cerut decanului Baroului Bucuresti, Ion Dragne, sa il excluda din avocatura de urgenta pe fostul premier. Fosta ministresa a Justitiei mai solicitase acest lucru, fara succes, si la inceputul anului 2015, atunci cand Ponta a renuntat de buna voie la titlul de doctor in Drept.

Victor Ponta a intrat in avocatura in 2005, in baza unei legi care nu mai este in vigoare din 2011 si de sase ani nu mai profeseaza, intrucat s-a suspendat din Baroul Bucuresti. Fostul premier a anuntat ca va contesta decizia Ministerului Educatiei in 30 de zile de la comunicare.

Reluam in continuare postarea Monicai Macovei, prin care europarlamentara a cerut, pe Facebook, excluderea de urgenta din avocatura a lui Victor Ponta:

„Cer, din nou, Baroului Bucuresti sa il excluda de urgenta pe Victor Ponta. Ponta nu mai poate fi avocat, pentru ca a intrat in avocatura doar pentru ca avea diploma de doctor in drept, fara sa dea examen. Titlul de doctor i-a fost retras, asa incat nu mai poate ramane nicio o clipa in Baroul Bucuresti.

‘In atentia: Baroului Bucuresti

Domnului av. Ion Dragne, Decanul Baroului Bucuresti

Domnule Decan,

Va solicit excluderea imediata din Baroul Bucuresti a domnului Victor Viorel Ponta, intrucat acesta a dobandit calitatea de avocat fara examen, ca titular al diplomei de ‘doctor in drept’. Titlul de doctor i-a fost retras de Ministrul Educatiei, pe baza deciziei definitive ca lucrarea a fost plagiata, astfel incat dl Ponta nu mai indeplineste conditiile legale pentru a exercita profesia de avocat.

Potrivit informatiilor furnizate chiar de Baroul Bucuresti, ‘primirea in profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat in baza dispozitiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numarul 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, modificata prin Legea numarul 255/2004, in vigoare la data solutionarii cererii de primire’ (Romania Libera). Art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea profesiei de avocat prevede ca ‘(2) la cerere, poate fi primit in profesie, cu scutire de examen: a) titularul diplomei de doctor in drept’.

Va reamintesc ca, in ianuarie 2015, am mai solicitat in scris Baroului Bucuresti, excluderea domnului Victor Ponta din profesie dupa ce acesta a notificat, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universitatii Bucuresti de ‘renuntarea la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea Bucuresti’, insa Baroul Bucuresti nu a luat o decizie in acest sens, anuntand ca asteapta ca Universitatea Bucuresti sa accepte sau nu ‘renuntarea’ la titlul de doctor in drept.

Consider ca situatia era clara si in ianuarie 2015, cand am solicitat in scris excluderea din Baroul Bucuresti a dlui Ponta, intrucat decizia unilaterala de a renunta la titlul de doctor in drept anula, pe cale de consecinta, si Decizia nr. 644 din 07.01.2005, de primire in profesia de avocat cu scutire de examen pe baza diplomei de doctor in drept.

Acum, pe baza deciziei definitive de retragere a titlului de doctor in drept, prin Ordin al Ministrului Educatiei, si a Legii pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, va solicit sa il excludeti imediat pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul Bucuresti pentru a respecta legea.

Cu consideratie, 2 august 2016

Monica Luisa Macovei,

Deputat in Parlamentul European”.
Articol preluat de pe luju.ro
Adauga un comentariu