Eveniment-Social

Profesorii intentioneaza sa nu tina nici o ora intre 24-28 ianuarie

Publicat: 09 ian. 2000

•Greva anuntata de sindicatele din invatamant incepe sa prinda contur.

Pe 17 ianuarie, profesorii vor face o greva de avertisment de trei ore, iar pe 24 ianuarie vor intra in greva generala. Sindicatele au anuntat ca de pe 24 ianuarie pana pe 28 ianuarie intentioneaza sa inchida scolile iar profesorii sa nu tina nici o ora. „De asemenea, indiferent de presiunile pe care le va face Ministerul Educatiei Nationale, dorim ca profesorii sa nu incheie situatiile scolare pe semestrul I”, a declarat Gheorghe Isvoranu, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi.

Elevii vor incepe scoala luni, ei urmand sa se confrunte cu prima perioada de evaluare din acest an. Chiar daca se vor bucura ca scapa de ascultari, reformate, sau nu, ei vor fi cei mai afectati de greva profesorilor, riscand sa ramana cu situatiile scolare neincheiate. „Stim ca elevii vor fi afectati si nu au nici o vina. Dar si noi suntem afectati si este aproape imposibil pentru un profesor sa traiasca dintr-un salariu de un milion de lei”, a mai spus Gheorghe Isvoranu.

Principalele revendicari ale sindicatelor sunt: asigurarea unui buget pentru invatamant care sa acopere atat cheltuielile de salarizare a personalului cat si cele de la capitolul cheltuieli materiale si majorarea salariilor profesorilor. „Salariile profesorilor nu au mai fost majorate din octombrie 1998. De atunci, leul s-a devalorizat cu 128%, iar invatamantul este sectorul bugetar cu cele mai mici salarii. Este absolut normal sa cerem majorarea salariilor”, a mai adaugat Gheorghe Isvoranu.

In ceea ce priveste negocierile cu reprezentantii Guvernului, sindicalistii nu mai vor sa astepte ore in sir pana isi face timp cineva pentru negocieri. „Am trimis o scrisoare primului ministru Mugur Isarescu in care i-am solicitat o intrevedere pentru a discuta revendicarile noastre. Daca acesta are de gand sa ne raspunda, bine. Daca nu, noi nu mai umblam dupa ei. Ar fi bine totusi ca guvernantii sa se gandeasca la un lucru: invatamantul are peste 500.000 de salariati care se ocupa de educatia a peste cinci milioane de tineri. Cred ca ei merita toata atentia Guvernului si sprijinul necesar pentru ca invatamantul romanesc sa fie de calitate si nu un sector pe care sa-l tratezi cu batjocura, asa cum fac guvernantii si politicienii nostri”, a mai spus Gheorghe Isvoranu.

Profesorii universitari nu stiu daca vor greva Daca profesorii preuniversitari par hotarati sa blocheze anul scolar 1999-2000 pentru rezolvarea revendicarilor, profesorii universitari sunt mai putin hotarati. Desi Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Universitare din Romania „Alma Mater”, a semnat protocolul de declansare a grevei generale alaturi de celelalte trei mari sindicate din invatamant, profesorii universitari nu sunt prea incantati de ideea unei greve.

„Recunosc, ideea unei greve generale nu prea are aderenta la profesorii universitari. Exista o anumita etica in randul acestora care nu agreaza ideea de greva generala. Dar problemele profesorilor preuniversitari sunt si ale noastre, deci ne dor si pe noi. Salariile sunt mici, baza materiala aproape inexistenta”, a spus Alexandru Tofan, presedintele sindicatului din Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” Iasi. Acesta a mai adaugat ca se va face un referendum in randul cadrelor didactice din UTI pentru a afla aderenta acestora la greva. „Este destul de dificil pentru ca pe 24 ianuarie incepe sesiunea de examene la noi. Acestea au fost deja programate de studenti si nu le putem amana. In cazul in care profesorii vor decide sa intre in greva generala, cred se vor da examenele dar nu se vor trece notele in cataloage si carnete. Sper ca profesorii universitari sa inteleaga ca este important pentru ei sa-si ceara drepturile si sa adere la greva”, a mai precizat Alexandru Tofan.

Profesorii de la Universitatea „Al. I. Cuza”, care incearca sa-si formeze un sindicat, au cele mai mici sanse de a intra in greva generala. „Bineinteles ca invatamantul nu mai poate supravietui mult timp in conditiile in care este subfinantat. Sunt multe probleme dar nu stiu daca o greva generala ar fi modalitatea prin care s-ar rezolva. Si nu cred ca profesorii de la Cuza vor intra in greva. Cred ca vor astepta sa vada ce va decide Guvernul pentru anul in curs”, a precizat prof. univ. Gheorghe Popa, rectorul Universitatii „Al. I. Cuza”. Cadrele didactice ale Universitatii de Agronomie si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” par cele mai hotarate sa participe la greva generala.

De fapt, profesorii de la aceasta universitate au participat aproape in totalitate la greva de avertisment din decembrie 1999. „Bineinteles ca ne vom alatura celorlalte federatii sindicale din invatamant si vom participa la greva generala din ianuarie. Profesorilor nu le-a trecut inca supararea de anul trecut cand si-au luat salariile dupa Craciun si nu vor sa mai ajunga la situatia din ’99”, a incheiat conferentiar Vasile Vantu, presedintele sindicatului din Universitatea „Agronomica”.loading...

Adauga un comentariu