Eveniment-Social

Proiect cultural international european, lansat la Palatul Culturii din Iasi. Patrimoniul si traditiile sunt in prim-plan – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 15 mai 2019

@ Ieri (15 mai 2019 – n.r.), in Sala "Stefan Procopiu" de la Palatul Culturii din Iasi, s-a derulat o intalnire de lucru ce tine de un proiect cultural international european @ La acest moment au participat dr. Lacramioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal National "Moldova" – CMNM, prof. univ. dr. Atena Simionescu, rectorul Universitatii Nationale de Arte "George Enescu" – UNAGE, dar si studenti din Italia, Spania, Slovenia si Romania @ Actiunea se deruleaza cu finantare din fonduri europene si presupune, asa cum au transmis si organizatorii, o mai buna cunoastere si apropiere pe linia culturala si a artei, intre diversi tineri din Europa @ Este extrem de interesant faptul ca, chiar daca nu este inclus in acest proiect, ceea ce se intampla acum in organizarea CMNM si Universitatea Nationala de Arte "George Enescu" completeaza intr-o maniera deosebita faptul ca Iasul a fost declarat, anul acesta, Capitala Tineretului din Romania  

În perioada 14 -21 mai 2019, la Iasi are loc editia 2019 a manifestarilor derulate sub genericul Refresh Heritage Week în cadrul proiectului "Young Art(ist)s Refreshing Heritage Sites/REFRESH", implementat cu sprijin financiar acordat de Comisia Europeana (CE) prin programul Europa Creativa pentru proiecte de cooperare legate de Anul European al Patrimoniului Cultural – 2018.

Vezi si: Refresh Heritage Week (RHW), la Palatul Culturii din Iasi

Liderul proiectului este Zdruzenje Zgodovinskih Mest Slovenije/Association of Historical Cities of Slovenia, care are drept parteneri:  ITACA – Local Development Association din Cellino Attanasio, Italia, Complexul Muzeal National "Moldova" (CMNM) Iasi si Fundacion Universitaria San Antonio din Murcia, Spania.

Vezi si: Proiectul "Young Artists Refreshing Heritage Sites/REFRESH" în cadrul programului Europa Creativa, la Palatul Culturii din Iasi

"Suita de evenimente RHW Iasi 2019 este prima din cele care vor fi organizate în cadrul proiectului REFRESH pe parcursului acestui an în fiecare din tarile participante la proiect.
Reunind 19 tineri artisti care vor fi coordonati de prof. univ. dr. Atena Elena Simionescu, rector al Universitatii Nationale de Arte (UNAGE) «George Enescu» din Iasi, directorul artistic al RHW Iasi 2019,  precum si conf. univ. dr. Modesta Lupascu, lect. univ. dr. Florin Panzariu, manifestarea are ca scop crearea de conexiuni între vechi si nou, între lumea de ieri si cea de azi, între patrimoniu si oameni. Din acest motiv, ca si anul trecut de altfel, RHW Iasi se concentreaza în jurul unui eveniment marcant organizat de Complexul Muzeal National «Moldova». Daca în 2018, tinerii artisti au fost introdusi în fascinantul univers al muzicii mecanice, acum, în 2019, participantii vor fi invitati sa îsi gaseasca surse de inspiratie în mostenirea etnografica traditionala si vor avea ocazia de a intra în contact direct cu creatorii populari, în cadrul celei de-a XX-a editii a Târgului Mesterilor Populari, organizat de Muzeul Etnografic al Moldovei, în perioada 17 – 19 mai", a declarat dr. Lacramioara Stratulat, manager CMNM Iasi.

Vezi si: Palatul Culturii din Iasi anunta "REFRESH Photography Art Award"

Creatiile tinerilor artisti Refresh vor putea fi admirate la Palatul Culturii din Iasi timp de o luna, începând cu data de 20 mai, ora 15:00, atunci când, în Holul de Onoare va avea loc vernisajul expozitiei RHW Iasi 2019. Evenimentul va fi prezentat de prof. univ. dr. Petru Bejan. "Consider ca este esentiala aceasta legatura culturala internationala pentru mai buna cunoastere si a schimbarii unor paradigme. Tocmai de aceea am apelat la studenti din cadrul Universitatii noastre, respectiv tineri profesori", a completat si rectorul Universitatii de Arte.

Adauga un comentariu