News Flash:

Statele europene au ascuns amploarea deficitelor?

23 Februarie 2010
669 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrijorarile ca Grecia si alte state din Europa nu vor putea onora datoriile determina investitorii sa se teama ca si alte economii europene au utilizat tranzactii financiare complexe, uneori secrete, pentru a ascunde adevarata amploare a obligatiilor si deficitelor, potrivit Wall Street Journal. Statele din zona euro au o istorie bogata în ceea ce priveste "manevrele exotice" efectuate pentru a îndeplini conditiile necesare includerii în uniunea monetara, precum limitarea datoriilor la 60% din Produsul Intern Brut (PIB) sau un deficit bugetar anual sub 3% din PIB. In pofida criticilor, liderii europeni au catalogat aceste practici ca acceptabile, atata timp cat acestea au avut ca scop punerea bazelor zonei euro. Pentru a îndeplini conditiile cerute pentru intrarea în uniunea monetara, care au ca scop întarirea încrederii în moneda unica, unele guverne au vandut active de stat sau au transformat datoriile în titluri de valoare securizate. In cazul Greciei, autoritatile au raportat biroului de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, ca o mare parte din cheltuielile militare sunt "confidentiale" si, de aceea, exceptabile de la calcule. In 2000, Grecia a indicat ca a cheltuit 828 milioane euro pentru aparare, însa ulterior a aratat ca suma s-a situat în realitate la 3,17 miliarde euro. De altfel, autoritatile de la Atena au admis ca au raportat cheltuieli militare mai mici cu 8,7 miliarde euro între 1997 si 2003.

Portugalia, în schimb, a clasificat drept achizitii de actiuni subventiile acordare metroului din Lisabona si altor companii de stat. Dupa aflarea adevarului, Eurostat a obligat în 2002 Portugalia sa recalculeze datele raportate. Astfel, autoritatile au revizuit deficitul pentru 2001 de la 2,76 miliarde euro, sau 2,2% din PIB, la 5,1 miliarde euro, echivalentul a 4,1% din PIB, nivel peste limita tolerata în zona euro.

Franta "a aranjat" în 1997 afaceri cu France Telecom, companie în curs de privatizare, prin care operatorul telecom a platit guvernului peste cinci miliarde de euro. In schimb, Franta a acceptat sa-si asume obligatiile de plata a pensiilor pentru angajatii France Telecom. Fondurile primite de la companie au ajutat Parisul sa îngusteze deficitul la 40 miliarde euro, respectiv 3% din PIB.

Chiar si Germania, cea mai mare economie europeana, a încercat în 1997 sa reevalueze rezervele de aur, însa executivul a renuntat la plan din cauza opozitiei bancii centrale. "Problema Eurostat este cresterea gamei de noi instrumente financiare si de tehnici. Statele membre vor încerca sa profite de aceasta situatie", a declarat James D. Savage, profesor la Universitatea statului american Virginia. Dificultatile autoritatilor UE sunt amplificate de insuficienta mijloacelor prin care pot determina statele din zona euro sa respecte conditiile fiscale. In ultimele saptamani, atentia investitorilor a fost atrasa de politica mai multor guverne de a recurge la tranzactii de swap valutar. Prin astfel de întelegeri, tarile pot face împrumuturi în moneda straina, folosind un produs derivat pentru a acoperi riscurile fluctuatiilor valutare. Aceste instrumente pot fi folosite, însa, pentru a semnaliza artificial fluxuri de lichiditati, luate în considerare la calcularea datoriei si deficitului. Guvernele din zona euro nu sunt obligate sa publice natura precisa a tranzactiilor cu produse derivate în care sunt angajate, ceea ce face imposibil pentru investitori sa discearna posibilele riscuri asociate cu aceste acorduri. Eurostat a permis utilizarea acestor tranzactii pentru ajustarea datelor privind datoriile pana în 2008. Banca americana Goldman Sachs a intermediat 12 afaceri de tip swap pentru Grecia între 1998 si 2001, potrivit unor surse apropiate situatiei. In tranzactii similare pentru Atena a fost implicata si Credit Suisse, în aceasi perioada. Deutsche Bank a executat pentru Portugalia tranzactii de swap valutar între 1998 si 2003, a anuntat un reprezentant al companiei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

economii europene manevrele exotice cazul greciei eurostat lisabona
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1284 (s) | 22 queries | Mysql time :0.016974 (s)