News Flash:

Tepro ca in vremurile bune

30 Noiembrie 2000
1346 Vizualizari | 0 Comentarii
•Dupa mai bine de doi ani, o noua AGA a avut loc la sediul societatii •Vasile Plugaru a devenit oficial directorul general al societatii si presedintele Consiliului de Administratie

Dupa ultimele evenimente petrecute in toamna acestui an, la Tepro totul pare sa reintre in normalitate. Ieri, la sediul societatii a avut loc Adunarea Generala a Actionarilor, in care, pentru prima data in ultimii doi ani, Fondul Proprietatii de Stat si SIF Moldova, principalii actionari, au reusit sa se puna de acord. Astfel, a fost aleasa noua componenta a Consiliului de Administratie, precum si comisia de cenzori, fiind discutate, totodata, o serie de probleme legate de activitatea societatii.

Sedinta convocata de cel de-al doilea actionar de la Tepro, SIF Moldova, s-a desfasurat fara nici un fel de probleme, fiind votate aproape toate punctele pe ordinea de zi. Aproape toate, pentru ca unele tinte ale discutiei de ieri depaseau competenta AGA, fiind lasate spre solutionare noului Consiliu de Administratie.
FPS a redevenit actionar "cu acte in regula" la Tepro, cei prezenti la sedinta de ieri votand si majorarea capitalului social, prin includerea terenului aferent societatii, evaluat la 12,1 miliarde lei. Dupa aceasta decizie, structura actionariatului s-a schimbat considerabil, FPS capatand o pozitie extrem de solida, cu 55,44%, apoi SIF Moldova, cu 36,8% si actionari rezultati in urma procesului de privatizare in masa, cu 7,75%. Noua structura a Consiliului de Administratie se prezinta in felul urmator: presedinte este directorul general al societatii, Vasile Plugaru, iar membri Aurelian Mocanu (director de productie la Sidex Galati, propus de FPS), Cezar Teodorescu (din partea firmei Metal export-import, propus tot de FPS). Reprezentantul SIF Moldova va fi Toader Dumitrache (fost director al societatii Petrotub SA din Roman), iar cel al actionarilor PPM va fi Petre Ianc. In ceea ce-l priveste pe Ianc, angajat la Ministerul Industriei si Comertului, situatia este cel putin delicata, avand in vedere ca noua lege a functionarului public nu permite unui functionar, mai ales cand este angajat al unui minister, sa detina un post in Consiliul de Administratie al unei societati comerciale. Este de remarcat pozitia FPS, care a avut drept la trei locuri in CA, dar a propus persoane din afara Fondului, preferand sa mearga pe varianta unor profesionisti in domeniul metalurgiei.

Dan Catalin Luca nu mai face parte din CA

In ceea ce priveste comisia de cenzori, propunerile principalilor doi actionari nu au intampinat prea mari dificultati. Dumitru Zalaru si firma Expert Moldova au fost votati fara nici un fel de probleme, in vreme ce Alexandru Capitanescu, reprezentantul SIF Moldova, nu a fost votat deloc de catre actionarii - salariati de la Tepro. Cum acestia detin insa un pachet foarte mic de actiuni, Capitanescu a fost validat in functia de membru al comisiei de cenzori. Membri supleanti ai acestei comisii au fost alesi Aurel Maxim si Dumitru Iosub, din partea FPS, si George Mihaescu, din partea SIF Moldova.
Analizand rezultatele acestor alegeri, trebuie remarcata lipsa lui Dan Catalin Luca. El nu a mai fost propus de catre SIF Moldova in structura de conducere a societatii, fiind o persoana extrem de contestata de catre salariatii de la Tepro. In acelasi timp, s-a remarcat si lipsa lui D. Georgescu, pana nu de mult reprezentantul SIF in AGA de la Tepro, sedinta fiind condusa de catre seful serviciului de investitii de la SIF Moldova, Romeo Balan.

Dumitru Zalaru - o prezenta inedita

In comisia de cenzori de la Tepro a fost propus, din partea FPS, fostul director al Serviciului de Control Financiar Fiscal de Stat, din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice si a Controlului Financiar de Stat (DGFPCFS). Zalaru, iesit la pensie in cursul acestui an, este cel care a dat amenzi usturatoare societatii iesene, pentru nerecuperarea valutei, in urma mai multor exporturi. De altfel, plata acestor amenzi, care se ridica la aproximativ opt miliarde lei, a fost unul din subiectele discutate la AGA extraordinara de ieri. In cele din urma, s-a stabilita ca membrii CA vor face o analiza a cauzelor care au dus la aceste nerepatrieri a valutei, la propunerea reprezentantului FPS, Felix Hrestic. In acelasi fel s-a procedat si in ceea ce priveste recuperarea unor sume de bani de la Z Grup, pentru care a existat propunerea de compensare cu un avans de 239.923 de marci germane, platit catre Tepro de Z Grup. Aceasta suma ar urma sa acopere datoria de 156.809 de marci pe care Z Grup o are catre Tepro, iar restul va fi folosit pentru acoperirea cheltuielilor legate de taxele percepute pentru "investitiile" cehilor, care si acum sunt depozitate in baza Romtrans.

Plugaru este optimist

Tepro va continua sa vanda utilaje din sectiile de laminare benzi la cald (LBC) si sectia benzi la rece (SBR), chiar daca acestea nu erau inca amortizate, rezultand diferente, in ceea ce priveste LBC, de 7,3 miliarde lei. Totodata, spatiile care nu mai sunt folosite de societate, avand o suprafata totala de 13.666 mp, vor fi inchiriate, iar in sectia a IV-a se vor efectua investitii de 300.000 de dolari, pentru modernizarea cuptorului-tunel, in vederea reducerii consumului de gaz metan cu pana la 40%. Daca diferenta de 7,3 miliarde lei, ramasa neamortizata prin dezafectarea sectiei LBC, va fi trecuta pe cheltuieli exceptionale, urmand a fi esalonata pe o perioada de cinci ani, Tepro va trebui sa plateasca penalizari de 27 de miliarde lei, dictate de Tribunalul Galati, catre Sidex. Aceasta suma va fi trecuta tot la cheltuieli exceptionale, urmand a afecta negativ bilantul pe acest an.
"Toate aceste decizii nu fac decat sa confirme ca Tepro nu este numai o fabrica cu oameni care ies in strada sau dau cu pumnul. In aceste conditii, strategia noastra vizeaza recastigarea pietelor din exterior si cresterea productiei. In masura in care vom reusi sa recuperam si unele datorii, totul va merge bine. Daca vom reusi sa mentinem un nivel ridicat al productiei, pana in toamna anului viitor Tepro va redeveni o intreprindere reprezentativa", a declarat proaspatul presedinte al Consiliului de Administratie, Vasile Plugaru.
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1355 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013059 (s)