Secretele istoriei

Unde a dus conflictul dintre Edward Teller si Oppenheimer

Publicat: 13 iul. 2014
3
Oppenheimer, seful laboratoarelor de la Los Alamos si membru al Comisiei pentru Energie Atomica, s-a aflat cu Teller intr-un permanent conflict in probleme de cercetare in domeniile fuziunii si fisiunii. Desi il considera pe Teller recalcitrant, mereu protestatar si necooperant la efortul comun in cadrul proiectului Manhattan, Oppenheimer l-a tolerat, recunoscand in el pe unul dintre marii fizicieni ai timpului. Teller l-a antipatizat pe Oppenheimer pentru ca nu i-a acordat sprijinul scontat pentru fabricarea bombei Super”. In 1954, cand a inceput ancheta impotriva lui Oppenheimer pe motiv de simpatii anterioare pro-comuniste (in realitate, ca tap ispasitor al ineficientei sistemului de contra-spionaj, care nu a putut bloca transmiterea secretelor bombei atomice Uniunii Sovietice), Teller a fost singurul membru al comunitatii de la Los Alamos care a depus o marturie impotriva sa. Marturia lui Teller cuprindea critici si aprecieri negative la adresa fostului sau sef si a criticat deciziile lui Oppenheimer de a nu investi mai mult efort in cercetarile sale, spunand:

Vezi si Edward Teller – Copilaria si studiile  

„Daca este o chestiune de intelepciune si judecata, asa cum s-a dovedit prin faptele sale incepand din 1945, as spune ca ar fi mai intelept sa nu i se acorde acces”.
Intrebat la audieri de procurorul Roger Robb daca intentiona sa sugereze „ca Dr. Oppenheimer nu este loial Statelor Unite,” Teller a raspuns:
„Nu vreau sa sugerez asa ceva. Il cunosc pe Oppenheimer ca pe o persoana cu un intelect deosebit de alert si o persoana foarte complexa, si cred ca ar fi gresit ca eu sa-i analizez in vreun fel motivele. Dar intotdeauna am presupus, si presupun si acum ca el este loial Statelor Unite. Cred aceasta, si o voi crede pana cand voi vedea dovezi foarte concludente ale contrariului”.
Intrebat daca crede ca Oppenheimer este un „risc de securitate”, a declarat:
„Intr-un numar mare de cazuri Dr. Oppenheimer a actionat (…) intr-o maniera care pentru mine a fost deosebit de dificil de inteles. Am fost in dezacord cu dansul in numeroase probleme si actiunile lui mi se pareau, sincer sa fiu, confuze si complicate. De aceea, simt ca as dori sa vad interesele vitale ale acestei tari in mainile unor oameni pe care i-as intelege mai bine si in care, astfel, as avea mai multa incredere. In acest sens foarte limitat as dori sa-mi exprim sentimentele ca, personal, m-as simti mai in siguranta daca problemele publice ar fi in grija altcuiva”.
Teller a afirmat si ca conducerea Laboratorului Los Alamos de catre Oppenheimer a fost o „realizare deosebita” atat in calitatea sa de om de stiinta cat si cea de administrator, laudandu-i „mintea foarte iute” si afirmand chiar ca a fost „un director excelent si minunat”.

Vezi si Robert Oppenheimer,dezvoltatrul primelor arme nucleare 

Oppenheimer si-a pierdut, in cele din urma, drepturile de acces la informatiile clasificate, independent de marturia sinuoasa, bazata pe aprecieri generale si lipsita de substrat faptic a lui Teller, care nu putea sprijini un act de acuzare.
Teller a negat in mod constant ca a intentionat sa-l condamne pe Oppenheimer, si a sustinut chiar ca a incercat sa-l exonereze, desi cu sase zile inainte de audiere s-a intalnit cu un ofiter de legatura al Comisiei pentru Energie Atomica care, cunoscand conflictul dintre cei doi, i-ar fi sugerat sa fie dur si sa nu atenueze acuzatiile din marturie. Personalitate mai dificila, greu sociabila si marginalizata, Teller nu a fost simpatizat de colegii de la Los Alamos. Depozitia sa la ancheta contra lui Oppenheimer, considerata ca o lipsa de loialitate, a dus la o ruptura grava intre Teller si multi din colegii sai, care l-au ostracizat public, in presa si in mediul universitar. Ei au insinuat ca marturia impotriva lui Oppenheimer a fost o tentativa de a-l inlatura pe acesta din pozitia pe care o ocupa, astfel incat Teller sa devina adevaratul lider al comunitatii americane a cercetatorilor in domeniul nuclear.
Adauga un comentariu