News Flash:

Vindecarea prin Taina Spovedaniei

8 Decembrie 2010
1457 Vizualizari | 1 Comentarii
Viata crestina
In ziua de astazi, cei mai multi oameni nu se mai simt bolnavi. Considera ca nu au rani care trebuie vindecate. Daca acestia ajung in fata duhovnicului pentru a se spovedi, o fac nu avand constiinta bolii ce trebuie inlaturata, ci doar pentru a primi atributul de "vrednic" pentru Impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului. Ea nu mai este facuta de dragul vindecarii, ci doar ca pretext pentru a se impartasi.

Cel care nu a avut niciodata constiinta ca este un om pacatos, deci lipsit de sanatate, isi poate inchipui ca duhovnicul il intreaba pe fiul sau sufletesc aflat cu crestetul sub epitrahil orice, pana si cum va fi vremea maine.

Oamenii nu mai stiu ca pacatul in traditia ortodoxa aduce vatamare omului. De aceea Sfintii Parinti, atunci cand vorbesc despre prezenta omului in fata duhovnicului pentru a se marturisi, il indeamna sa isi "dezgoleasca rana in fata doctorului". Si dupa cum la doctor nu mergem doar in anumite perioade ale anului, ci ori de cate ori simtim ca suntem bolnavi, tot astfel trebuie sa stim ca ne putem spovedi ori de cate ori simtim nevoia sa o facem. Deci, nu doar in cele patru mari posturi din cursul anului bisericesc.

Iar daca am ajuns la doctorul sufletesc, e bine sa luam seama ca ascunderea chiar si a unui singur pacat lasa neiertate si pacatele pe care le-am marturisit. Cu alte cuvinte nu este de ajuns sa fiu ingrijit la o rana, iar pe alta sa o las netratata. Caci din cauza celei din urma, intreg trupul imi poate paraliza sau pot muri. Asa ca ce folos mi-a adus doar tratarea unei rani? Desigur, acest lucru nu este valabil in cazul in care nemarturisirea se datoreaza uitarii sau necunostintei. Dar e bine sa ne rugam inainte de a ajunge in fata duhovnicului, ca Dumnezeu sa ne aduca aminte toate pacatele savarsite.

Exista o categorie de persoane care nu ajunge la duhovnic pe motiv ca nu a postit. Trebuie sa cunoastem ca marturisirea pacatelor nu implica si obligatia de a posti in prealabil. Insa, pentru ca in zilele noastre spovedania este strans legata de impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului, se crede ca ea nu este posibila fara post.

Acum sa nu credem ca privind boala cuiva, intelegem si cat de pacatos este. Caci nu toate bolile sunt urmari ale pacatelor. Dar toate pacatele duc la boli. Deci, orice om care ramane in pacat, este un om care fie se va imbolnavi, fie va adanci boala din cauza pacatului.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Eutihie  | #134990
Vindecarea prin Sfânta Taină a Spovedaniei
280 vizualizari | Miercuri, 08 Decembrie 2010


Viaţa creştină

Viaţa creştină
În ziua de astăzi, cei mai mulţi oamenì nu se mai simt bolnavi. Consideră că nu au răni care trebuie vindecate. Dacă aceştia ajung în faţa Duhovnicului pentru a se spovedí, o fac nu având conştiinţa bolii ce trebuie înlăturată, ci doar pentru a primi atributul de "vrednic" pentru Împărtăşirea cu Trupul+Sângele+Domnului+. Ea nu mai este făcută de dragul vindecării, ci doar ca pretext pentru a se împărtăşi.

Cel care nu a avut niciodată conştiinţă că este un om păcatos, deci lipsit de sănatate, îşi poate închipuì că duhovnicul îl întreabă pe fiul său sufletesc aflat cu creştetul sub epitrahil orice, până şi cum va fi vremea mâine.

Oamenii nu mai ştiu că păcatul în tradiţia ortodoxă aduce vătămare omului. De aceea Sfinţii Părinţi, atunci când vorbesc despre prezenta omului în faţa duhovnicului pentru a se mărturisi, îl îndeamnă să işi "dezgoleasca rana în faţa doctorului". Şi după cum la doctor nu mergem doar în anumite perioade ale anului, ci ori de câte ori simţim că suntem bolnavi, tot astfel trebuie să ştim că ne putem spovedi ori de câte ori simţim nevoia să o facem. Deci, nu doar în cele patru mari posturi din cursul anului bisericesc.

Iar dacă am ajuns la doctorul sufletesc, e bine să luăm seama că ascunderea chiar şi a unui singur păcat lasă neiertate şi păcatele pe care le-am mărturisit. Cu alte cuvinte nu este de ajuns să fiu îngrijit la o rană, iar pe alta să o las netratată. Căci din cauza celei din urmă, întreg trupul îmi poate paraliza sau pot muri. Aşa că ce folos mi-a adus doar tratarea unei răni? Desigur, acest lucru nu este valabil în cazul în care nemărturisirea se datorează uitării sau necunoştinţei. Dar e bine să ne rugăm înainte de a ajunge în faţa duhovnicului, ca Dumneđeu să ne aducă aminte toate păcatele savârşite.

Exista o categorie de persoane care nu ajung la duhovnic pe motiv că nu au postit. Trebuie să cunoaştem că marturisirea păcatelor nu implică şi obligaţia de a postí în prealabil. Însă, pentru că în zilele noastre spovedania este strâns legată de Împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului, se crede ca ea nu este posibilă fără post.

Acum să nu credem că privind boala cuiva, înţelegem şi cât de păcătos este. Căci nu toate bolile sunt urmări ale păcatelor. Dar toate păcatele duc la boli. Deci, orice om care rămâne în păcat, este un om care fie se va îmbolnăvi, fie va adânci boala din cauza păcatului.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3609 (s) | 24 queries | Mysql time :0.244404 (s)