Medicamente

8 beneficii ale aspirinei

Publicat: 19 iun. 2011
7

Aspirina are efect analgezic, antiinflamator si anticoagulant si este considerat medicamentul cel mai consumat de pe glob, anual producandu-se aproximativ 100 de miliarde de comprimate. Iata cateva beneficii ale aspirinei:

1. Calmeaza durerile reumatice si crizele de poliartrida reumatoida, reduce umflarea si redoarea articulatiilor.

2. Previne accidentul vascular si infarctul, datorita efectului anticoagulant.

O cercetare publicata in Journal of Clinical Pharmacology arata ca pacientii care se recupereaza dupa un atac cerebral si iau zilnic aspirina pentru a preveni un nou episode, dar se trateaza si cu ibuprofen, pentru o alta afectiune, nu au niciun beneficiu de pe urma „terapiei cu aspirina”. Dupa ce pacientii au incetat sa ia ibuprofen, aspirina a devenit eficienta.

3. Reduce riscul de cancer colorectal.
Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici, aflat sub indrumarea dr. Peter Rothwell, o doza minima (75 mg), utilizata cu regularitate pe o perioada mai lunga de ani, poate sa reduca riscul de cancer colorectal cu 24%. De asemenea, diminueaza cu 35% mortalitatea persoanelor afectate de cancer la colon.

4.  Reduce riscul de a face cancer mamar
O cercetare publicata de Journal of the National Cancer Institute arata ca femeile care iau frecvent asiprina au cu 13% un risc mai scazut de a dezvolta cancer mamar fata de cele care nu iau acest medicament.

5. Ofera protectie impotriva Alzheimer-ului
Cercetarile sunt destul de neclare in acest sens, insa un studiu publicat in jurnalul Neurology releva ca oamenii care au folosit aspirina regulat au cu 13% mai putine sanse sa dezvolte aceasta afectiune. 

7. Previne aparitia astmului la femeile de varsta mijlocie
Femeile de peste 45 de ani care au luat 100 de miligrame de aspirina o data la doua zile si-au diminuat riscul de astm cu 10%.

8. Protejeaza impotriva bolii Parkinson
Potrivit unui studiu publicat in revista Neurology, femeile care iau in mod regulat aspirina (de doua sau mai multe ori pe saptamana pe timp mediu si lung) au cu 40% mai putine sanse sa dezvolte boala. 

Atentie la supradozare! Aspirina este contraindicata persoanelor cu tulburari intestinale, deoarece apare pericolul hemoragiilor, dar si gravidelor. Trebuie evitata si in saptamana dinaintea unei operatii sau interventii stomatologice, fiindca timpul de sangerare se prelungeste.

De asemenea, potrivit, unui studiu, aspirina induce in eroare testele pentru detectarea cancerului de prostata. Oamenii de stinta au descoperit ca barbatii care iau aspirina in mod constant au un nivel cu 10% mai scazut al markerului specific cancerului de prostata, ceea ce poate face dificila detectarea acestei boli.
Adauga un comentariu