Remedii naturiste

Afla ce trebuie sa stii despre recoltarea, uscarea si conservarea plantelor medicinale

Publicat: 14 dec. 2010
7

Deoarece la baza eficientei terapeutice a plantelor medicinale sta relatia dialectica substanta activa actiune farmacodinamica, de prima importanta este calitatea materiei prime.

Primul element pentru obtinerea unei materii prime de buna calitate il constituie cunoasterea organului de planta cu continutul cel mai ridicat in substante active (radacini, rizomi, parti aeriene, scoarte, frunze, flori, fructe, seminte). Acesta se va deduce din insasi formularea data pentru fiecare planta sau ceai medicinal din aceasta lucrare.

Al doilea element important, legat tot de continutul in substante active, este momentul optim de recoltare. Alegerea momentului optim de recoltare este conditionat de stadiul de vegetatie a plantelor (inainte de inflorire, in boboc, inflorit etc.) si de anotimp.
Tot in legatura cu acest factor sunt si perioada din zi si conditiile meteorologice cind se face recoltarea. in general, plantele medicinale se recolteaza pe timp uscat, dimineata, dupa ce roua s-a evaporat sau dupa amiaza, pana la apusul soarelui. Plantele continind uleiuri volatile se vor recolta, in special, pe timp noros sau dimineata, inainte de rasaritul soarelui.

Al treilea element, de ordin tehnic, este metoda cea mai corecta de recoltare in special, pentru protectia plantelor medicinale perene, pentru asigurarea perpetuarii speciei, la recoltare trebuie sa se tina seama de anumite reguli nelegiferate, dar de mare importanta pentru viitorii ani. A valorifica rational o zona bogata in plante medicinale spontane nu inseamna a extermina plantele din zona respectiva. in cazul recoltarii organelor subterane sau a plantelor intregi, se vor lasa in zona respectiva suficienti indivizi care sa asigure materialul de inmultire pentru anii viitori. in cazul in care se vor recolta florile sau partile florale cu frunze, se va utiliza foarfeca, in nici un caz nu se recomanda, de pilda, ca pentru recoltarea florilor de tei sa se taie ramurile sau chiar copacul insusi. Recoltarea mugurilor este indicata sa se faca in parchetele de exploatare forestiera de primavara. Chiar din fructe se vor lasa unele cantitati care sa asigure refacerea plantelor. O datorie cetateneasca este ca in zonele unde s-au recoltat plante medicinale sa se insaminteze terenul cu material de inmultire din aceleasi specii.

Radacinile (Radix), rizomii (Rhizoma), bulbii (Bulbus) si tuberculii (Tubera), cu alte cuvinte partile subterane ale plantelor, se recolteaza primavara timpuriu, inainte de formarea mugurilor sau a partilor aeriene ale plantei sau toamna tirziu dupa ofilirea partilor aeriene. La recoltarea acestor organe ale plantei, datorita lipsei partilor vegetale superioare (tulpini, frunze, flori), se ivesc cele mai multe confuzii. Deci se va acorda o atentie deosebita identitatii botanice a speciilor respective.

Partile aeriene (Herba) ale plantei, impropriu numite „iarba” prin vulgarizarea termenului latin „herba” (in limba romana avind alta semnificatie) se recolteaza, de obicei, cu putin inainte de inflorirea completa sau in timpul infloririi. Momentul optim de recoltare al plantelor in acest caz este foarte diferit, in functie de specie, altitudine si zona geografica unde creste planta. Recoltarea se face manual, cu foarfeca sau cu secera, in nici un caz prin smulgere.

Mugurii foliari
(Gemmae sau Turiones) se recolteaza primavara devreme, inainte de desfacerea lor. Se recomanda ca mugurii sa se recolteze in parchetele de exploatare forestiera.

Scoarta
sau coaja (Cortex) tulpinilor, ramurilor sau radacinilor se recolteaza, in special, primavara, la inceputul vegetatiei, cind se desprinde mult mai usor. Si in acest caz se vor lasa suficiente ramuri necojite pentru refacerea arbustului sau arborelui.

Frunzele
(Folium) se recolteaza dupa ce au ajuns la maximum de dezvoltare, manual dar nu prin strujire pentru a nu se zdrobi, marind astfel suprafata de contact cu aerul si pentru a nu se distruge celulele ce contin uleiuri volatile.

Recoltarea florilor
(Flores) pentru unele specii se recomanda sa se faca in boboc (Salcimul galben japonez), iar pentru altele la inceputul infloririi sau in timpul infloririi, inainte de ofilire.

Fructele
(Fructus) se recolteaza unele in pirga (macese), cind contin maximum de vitamine, iar altele cind au ajuns la coacere (afine, ienupere, porumbe).

Semintele
(Semen) se recolteaza cu putin inainte de completa maturizare, apoi se intind imediat pentru uscare in straturi subtiri.

Toate aceste materii prime vegetale se usuca imediat dupa recoltare. in scopuri industriale, uscarea se face in uscatorii special amenajate, iar pentru utilizarea lor in „farmacia casnica”, plantele sau partile de planta se usuca in snopuri mici, atirnate la aer, la umbra sau la soare, de la caz la caz, sau in poduri bine aerisite, puse pe coli de hirtie, site, rogojini sau prelate curate. inainte de uscare se va proceda la o conditionare a partilor de planta, intelegind prin aceesta indepartarea corpurilor straine, a partilor din planta caro nu sunt indicate, partile alterate sau atacete de insecte.

Dupa uscare, materiile prime vegetale vor fi ambalate in pungi de hirtie, saculeti de pinza sau cutii de carton, in nici un caz in ambalaje din material plastic.
Pentru utilizarea plantelor medicinale ca atare sau sub forma de ceaiuri medicinale, fineturi, extracte, ele trebuie sa aiba o puritate cit mai ridicata. Nu se vor folosi plante medicinale provenind din zone unde au fost combatuti daunatoare cu mijloace chimice sau plantele recoltate din zone poluate, parcuri, gradini, marginea soselelor etc.

Inainte de utilizarea sub forma de infuzii, decocturi. extracte sau alte forme farmaceutice destinate in special uzului intern, plantele medicinale vor fi spalate cu apa rece, la fel ca fructele sau zarzavaturile.

Adauga un comentariu