News Flash:

BNR: Băncile şi-au îmbunătăţit rezultatele în special prin creşterea marjelor şi vanzarea activelor

24 August 2010
939 Vizualizari | 1 Comentarii
Băncile au apelat cel mai frecvent la creşterea marjelor de dobandă la lei şi valută, vanzarea de active imobilizate şi la achiziţionarea de titluri de stat pentru a-şi îmbunătăţi pe termen scurt rezultatele financiare, potrivit raportului de stabilitate financiară publicat marţi de BNR.

"Prima jumătate a anului 2010 a marcat intrarea profitabilităţii în teritoriu negativ, în special pe fondul majorării necesare a cheltuielilor cu provizioanele. Băncile au iniţiat măsuri de control al costurilor atat prin redimensionarea reţelei de unităţi, cat şi prin amanarea sau reducerea programelor de investiţii. Creşterea marjelor de dobandă la lei şi valută, vanzarea de active imobilizate şi achiziţionarea de titluri de stat au fost printre cele mai frecvente strategii puse în practică de bănci pentru îmbunătăţirea pe termen scurt a poziţiei lor financiare", se arată în raport.

Profitul operaţional era în luna iunie cu 20,6% peste nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care veniturile operaţionale au scăzut mai lent decat cheltuielile operaţionale. Indicatorul cost/venit s-a deteriorat cu 8,2 puncte procentuale între decembrie 2008-decembrie 2009 (de la 55,7% la 63,9%).

La 30 iunie 2010 însă, nivelul său se ameliorase cu 8 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului anterior, ritmul scăderii cheltuielilor operaţionale depăşindu-l pe acela al veniturilor similare. Astfel, băncile au revenit abia la mijlocul lui 2010 la un raport cost venituri apropiat de cel dinaintea crizei.

Rezultatele financiare cumulate ale băncilor indică după primele şase luni o pierdere netă de 234 milioane lei, iar băncile care au înregistrat rezultate negative controlau în luna iunie 22,7% din activele sistemului bancar.

Banca centrală notează că începand din al doilea trimestru al anului trecut s-a manifestat o tendinţă de creştere a marjelor de dobandă între credite şi depozite, atat pe componenta lei, cat şi pe cea în valută, în contextul reducerii mai accentuate a dobanzilor oferite la depozite, precum şi a presiunii în creştere a cheltuielilor cu provizioanele.

Totodată, BNR arată că băncile continuă să practice dobanzi mult mai mari aferente creditelor în lei prin comparaţie cu rata de politică monetară stabilită de banca centrală, astfel încat diferenţa se situa la finele lunii iunie la 10 puncte procentuale pentru populaţie şi 6 puncte pentru firme.

In ceea ce priveşte creditele şi depozitele în valută, marjele de dobandă practicate de bănci au urcat pană la patru puncte procentuale în cazul clienţilor persoane fizice şi, respectiv, trei puncte procentuale în cazul persoanelor juridice, niveluri ce depăşesc cu peste două puncte procentuale media dobanzilor aplicate în iunie 2009.

Pe de altă parte, ritmul notabil cu care au crescut dobanzile pentru operaţiunile cu titluri a conferit acestui element a doua pondere ca mărime în veniturile din dobanzi, spre deosebire de 2008, cand această poziţie era deţinută de dobanzile aferente disponibilităţilor la bănci centrale.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

dgxgdx  | #120063
http://mititelub.wordpress.com
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1429 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014077 (s)