Sfatul medicului

Ce analize trebuie sa faci ca sa vezi daca ai risc crescut de atac cerebral?

Publicat: 25 iun. 2014
7
Odata depasita varsta de 55 de ani, riscul de accident cerebral creste in mod alarmant. Studiile arata ca 1 din 5 femei si 1 din 6 barbati vor suferi un astfel de episod de-a lungul vietii. 
80% dintre victime nu prezinta nici un simptom de boala inainte ca atacul sa aiba loc. Cea mai eficienta modalitate de a depista factorii favorizanti ai acestei afectiuni este examinarea cu ultrasunete. In felul acesta, medicul poate supraveghea activitatea vasculara si ritmul cardiac.

Alimentele bogate in fibre scad riscul de accident vascular cerebral
 

Persoanele care au cazuri de accident vascular cerebral in familie, ca si cele suferind de diferite afectiuni cardiovasculare sau cele trecute de 50 de ani ar trebui sa apeleze la:
1. Un screening al arterei carotide – cu ajutorul ultrasunetelor, specialistul poate sa vada daa pe peretii arterei exista sau nu depozite de grasime.
2. EKG – un test simplu, dar important pentru sanatatea inimii. Electrocardiograma masoara impulsurile electrice ale inimii si pune in evidenta eventuale anomalii precum cresterea in volum a inimii, flux sanguin insuficient, semne noi sau vechi de infarct, aritmii, dezechilibru electrolitic.

Atacul cerebral, cauzat de lipsa unei vitamine importante
 

3. Un screening al aortei abdominale – cu ajutorul ultrasunetelor se urmareste prezenta unui eventual anevrism la nivelul aortei abdominale, care ar putea conduce la o ruptura.
4. Un screening al arterelor perferice – medicul urmareste, tot cu ajutorul ultrasunetelor, sa vada daca nu cumva la nivelul picioarelor s-au format placi ateromatoase.
5. Test de evaluare a riscului de osteoporoza – cu ajutorul ultrasunetelor, medicul verifica osul calcaiului pentru a determina eventuale probleme ale densitatii osoase.

Principalele cauze si simptome ale accidentului vascular cerebral 

Adauga un comentariu