News Flash:

Doi oameni de afaceri au dat lovitura in agricultura! Noua cultura face senzatie in randul iesenilor, datorita profitului urias - FOTO

22 Iulie 2019
4807 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7274 RON (0.0000)
USD: 4.2656 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Napi sau topinambur

• Ar putea fi considerata cea mai profitabila cultura din acest domeniu • Investitia pe o mica suprafata e de numai cateva mii de lei, iar profitul de sute de ori mai mare • Cei care au investit in aceasta afacere se asteapta la castiguri substantiale, iar agricultorii care deja au avut profit vor sa mareasca suprafata cultivata • "Vreau sa ma extind la 100 de kilometri de Iasi, la Mogosesti, cu aproape doua hectare", sustine unul dintre cultivatorii din Iasi

O noua cultura face senzatie in randul micilor fermieri din Iasi. Tinerii agricultori care sunt in cautare de noi nise de piata au descoperit un soi vechi de legume cautat atat pentru beneficiile sale, dar si de catre cei care vor sa-i simta din nou gustul. Astfel, napul romanesc sau topinamburul este una din culturile pe care mizeaza acum micii fermieri, datorita profitului mare care poate fi obtinut chiar si de pe o suprafata mica cu aceasta cultura. In judetul Iasi sunt doar doi cultivatori de napi care detin aproape doua hectare, insa specialistii in agricultura sustin ca tot mai multi agricultori vor sa aiba o astfel de cultura, care poate aduce profituri si de 40.000 de euro pe hectar.

Vezi si: Orice femeie ar vrea sa fie in locul lor! Doamnele din business-ul iesean care au devenit modele de succes in domeniul antreprenoriatului

Diabeticii, cei mai fideli clienti

Unul dintre cultivatorii de napi care detine 0,55 hectare cu aceasta cultura, in comuna Tatarusi, este Dragos Florin Vieru, jurist de meserie. Acesta are mai multe terenuri primite mostenire de la bunicii sai si s-a gandit sa le foloseasca. In urma cu 3 ani a cultivat pentru prima data napii pe aproape 8.000 de metri patrati. "Din 2016 am inceput sa plantez napii. Am inceput cu 8.000 de metri patrati si am ramas la 5.500 de metri patrati, pentru ca o parcela era langa o pasune si ciobanii de acolo mi-au creat niste probleme, de aceea am fost nevoit sa renunt la acea suprafata. Acesta a fost atras dintotdeanuna de plantele exotice, de aceea a incercat sa cultive tot felul de culturi mai putin cunoscute in tara, dar si in judetul Iasi. "Eu dintotdeauna am incercat sa cultiv plante exotice. Am plantat armurariu si mazare pe suprafete de cateva mii de metri patrati fiecare, dar nu am gasit utilaje sa le recoltez. Am facut recoltarea manual la mazare, am platit zilierii si cand am tras linie am iesit pe minus. La armurariu nimeni nu a vrut sa-mi dea utilajul sa recoltez, de teama sa nu se strice utilajul", mai spune tanarul agricultor.

In ceea ce priveste planurile de viitor, juristul sustine ca are planuri de extindere: "Vreau sa ma extind la 100 de kilometri de Iasi, la Mogosesti, cu aproape doua hectare. Am vandut in supermarketuri, prin magazinele de cartier. Diabeticii sunt clientii fideli, pentru ca topinamburul este un medicament natural recomandat persoanelor cu diabet, deoarece tine sub control glicemia. Cel mai probabil voi procesa napii pentru a face suc si a-i vinde ca atare, pentru ca astfel pot sa valorific toata productia. Cei care vand toata productia pot sa aiba castiguri substantiale. Chiar daca oamenii stiu despre aceasta planta si despre beneficiile pentru sanatate ale consumului, înca nu sunt suficient de deschisi sa achizitioneze aceste produse. Insa treptat, vom reusi sa valorificam aceasta cultura si clientii vor fi in numar mai mare. Dupa ce voi cultiva si cele doua hectare, cred ca voi fi cel mai mare cultivator de napi din Iasi, dar si din Vaslui, pentru ca acolo nu sunt astfel de cultivatori", sustine Dragos Florin Vieru.

Vezi si: O cunoasteti pe aceasta tanara? A dat lovitura in afaceri, la Iasi! Are in curte cateva masini pentru care a platit aproape un milion de euro - FOTO, VIDEO

Profit de 40.000 de euro la hectar

O cultura de napi se poate înfiinta fie prin plantarea tuberculilor în pamânt, fie prin plantarea rasadurilor, la început de primavara, sau toamna, in cazul tuberculilor. Pentru o cultura de napi este necesar un sistem de irigatii. Desi planta este rezistenta la seceta, este necesara irigarea pentru o productie de tuberculi sanatosi si armonios dezvoltati. Napul se poate planta si recolta în acelasi fel ca si cartoful, iar la un hectar de topinambur este nevoie de 1.000 de kilograme de tuberculi sau 3.000 de plante/rasaduri, care costa aproximativ 4.000 lei.

La un hectar cultivat cu topinambur se obtine o recolta de aproximativ 45 de tone. Pentru consum, pretul unui kilogram de napi este de 4 lei, ceea ce înseamna ca profitul obtinut în primul an de cultura se ridica la circa 39.000 de euro, din aceasta suma scazând investitia în tuberculi. In urmatorii 3 ani pot fi castiguri la un hectar de aproape 40.000 de euro. Profitul mare este si motivul pentru care Mircea Mihai Pavel a cultivat in Targu-Frumos napii pe aproximativ 1,4 hectare de teren agricol.

"Nu este o cultura cunoscuta si acesta este un avantaj. Cand sunt putini pe piata, pretul este mai bun. Eu am semnat deja contracte cu cei de la supermarketuri si voi vinde acolo mare parte din productie, iar restul prin piete, pe Internet, in mici magazine. Banii pe care i-am investit provin din mici economii, eu fiind fermier din tata in fiu si de aceea am putina experienta in agricultura", sustine fermierul.  

Vezi si: Tanar cu buzunare adanci! La 25 de ani are o afacere de milioane! A platit 400.000 de euro doar pentru doua masini - FOTO, VIDEO

Cum se pastreaza topinamburul?

Tuberculii de napi contin inulina, un polimer al fructozei cu rol benefic în alimentatia diabeticilor, a persoanelor care au probleme cu greutatea prin diminuarea apetitului, a persoanelor care au urmat tratamente cu antibiotice contribuind la refacerea florei intestinale.

De asemenea, inulina ajuta si la fixarea calciului în oase. Tuberculii de napi pot fi consumati atât în stare proaspata, în salate, cât mai ales în stare conservata, asemanator cu castravetii murati. In stare proaspata, napii pot fi pastrati la rece, în ambalaje de plastic, pentru a pastra o atmosfera umeda care sa permita hidratarea tuberculilor. O cantitate mica se poate pastra si la frigider, pentru o perioada scurta de timp.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

napi
legume topinambur iasi agricultori napi tatarusi florin vieru diabet
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1627 (s) | 21 queries | Mysql time :0.020793 (s)