News Flash:

Dovada coruptiei

6 Iunie 2008
3371 Vizualizari | 5 Comentarii
Anton Dobos
• Terenurile de sub sediul fostului Combinat de Utilaj Greu iesean sunt mai importante pentru un grup de afaceristi verosi decat soarta celor aproape 2000 de salariati ce urmeaza sa fie concediati • Fiscul iesean doreste suspect de grabnic falimentarea firmei Fortus SA • Ieri a fost ceruta implicarea ministrului Varujan Vosganian • Memoriul trimis acestuia demonstreaza ca unitatea ieseana are sanse reale de mentinere in activitate • Comisia Europeana a considerat ca activitatea de la Fortus SA este si necesara economiei europene si profitabila • Pe 12 iunie, judecatorii vor putea decide daca Fortus SA va putea primi ordinele comune, prin care fabrica se va putea salva. In cazul in care decizia este una favorabila, toate datoriile Fortus SA se sterg cu buretele, iar fabrica isi va putea continua activitatea

Cu numai o saptamana in urma, pe data de 29 mai 2008, grupul de interese adunat in jurul Fortus SA a trecut la actiuni de forta pentru a-si imparti terenurile acestei firme, aruncand in somaj aproape doua mii de angajati. Prin adresa nr. 13 865 din acea data, emisa de Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ) Iasi, Fiscul iesean a cerut administratorului judiciar Sigma IPURL ca in data de 13 iunie 2008 sa declanseze procedura de faliment a fostului Combinat de Utilaj Greu, printr-o motivare nu numai insuficienta, ci si puerila. Deosebit de interesant este ca adresa nu a fost semnata de Anton Dobos, directorul executiv al Directiei de Finante, si nici de Gabriela Cozmei, seful Oficiului Juridic al Fiscului iesean, ci de doi inlocuitori ai acestora. Lipsa semnaturii directorului Dobos demonstreaza graba cu care trebuia trimisa adresa catre administratorul judiciar, pentru lichidarea firmei iesene.

Motivele grabei


In mod normal, asa cum a decis recent judecatorul sindic al Tribunalului Iasi, in data de 13 iunie este programat termenul limita de depunere a creantelor la instanta. Pentru 1 septembrie a fost stabilit termenul limita pentru inregistrarea eventualelor contestatii la aceste creante, amanand pana pe 11 septembrie afisarea tabelului definitiv al creditorilor. Dar, in luna septembrie a acestui an ar trebui sa se desfasoare campania electorala pentru alegerile parlamentare, cand actualul guvern nu-si poate permite lichidarea Fortus SA, deoarece ar avea de pierdut pe plan politic. In aceste conditii, este mult mai comoda lichidarea firmei iesene acum, de urgenta, dupa introducerea acesteia in procedura de faliment. Exista date certe ca si in aceasta afacere de natura imobiliara este implicat chiar seful organizatiei liberale din Iasi, Relu Fenechiu, al carui apropiat Anton Dobos conduce Fiscul iesean. Reamintim ca de peste doi ani, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) refuza semnarea ordinelor comune aprobate deja de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), referitoare la acordarea unor ajutoare de stat prin stergerea unor datorii catre bugetul de stat ale fostului CUG Iasi. Este important de remarcat ca pentru acordarea acestor ajutoare de stat a fost obtinuta deja aprobarea Comisiei Europene de la Bruxelles. Cu alte cuvinte, Uniunea Europeana a aprobat ca Fortus SA sa-si continue activitatea, considerand ca este o activitate si necesara economiei europene si profitabila, dar din cauza intereselor imobiliare unitatea ieseana este distrusa. Si circa 2000 de angajati sunt lasati pe drumuri! Pe 12 iunie, judecatorii vor putea decide daca Fortus SA va putea primi ordinele comune prin care fabrica se va putea salva. In cazul in care decizia este una favorabila, toate datoriile Fortus SA se sterg cu buretele, iar fabrica isi va putea continua activitatea.

Solutii de redresare


Asa cum rezulta din datele obtinute de reporterii BUNA ZIUA IASI, ieri a fost trimis un ultim memoriu ministrului Varujan Vosganian, material ce demonstreaza posibilitatile reale de redresare economica a SC Fortus SA. Astfel, conform datelor cuprinse in acest memoriu, fostul CUG Iasi are in derulare contracte economice de peste 20 milioane Euro, din care doua treimi sunt cu parteneri externi. In plus, acesti parteneri si-au anuntat deja intentia de a dubla volumul si valoarea comenzilor. Ca solutie pentru achitarea a circa 25 milioane Euro, ce reprezinta o parte importanta a datoriilor actuale, pot fi vandute mijloace fixe (utilaje) si active (terenuri) ce nu mai prezinta interes pentru desfasurarea normala a activitatii Fortus SA. Dar grupurile de interese vor toate terenurile pe care se afla fostul CUG, motiv pentru care este cerut cu atata graba falimentul unitatii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

motivele grabei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (5)

michellin  | #36654
De ce sa le stearga statul datoriile? A cata oara? Daca si particularii ar primi pomana statului nu ar mai exista falimentari. Dupa ce toti au furat acolo ,acum cer ajutor. Fiscul isi face datoria, nu trebuie sa existe diferentieri .
misu  | #36655
????????!!!!!!!!!!!!!!! fara cuvinte!
iesean  | #36657
o clica de hoti asta sunt toti.
radu  | #36658
rog toti cei 2000 de salariati sa protesteze prin vot impotriva lui fenechiu si a celor ce vor distrugerea ultimului bastion al industriei iesene
ANONIM  | #36659
ATI CITIT LEGEA INSOLVENTEI? CE VOUA VI SE PARE ANORMAL.......E LEGAL!
VOI NU STITI CATE PROBLEME RIDICA PROCEDURA FALIMENTULUI?
STITI CA PROCEDURA FALIMENTULUI PREVEDE ANUMITE ETAPE SI ANUMITE ATRIBUTII IN SARCINA CREDITORILOR?

HABAR NU AVETI ! CE-ATI SCRIS VOI E O ANOMALIE........SUNTETI INCULTI !
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1367 (s) | 22 queries | Mysql time :0.021785 (s)