News Flash:

Jaf la UMF: 7 milioane dolari

1 Septembrie 2005
1239 Vizualizari | 0 Comentarii
•Fostul rector al Universitatii de Medicina, prof. dr. Carol Stanciu, a investit 7 milioane de dolari in aparatura medicala, fara ca universitatea sa beneficieze de vreun avantaj •Aparatele sunt folosite gratuit de medicii din spitale, fara a avea vreun document asupra detinerii acestora, iar UMF trebuie sa achite si taxele pentru autorizare, reautorizare, service, consumabile •Desi folosesc gratuit aceasta aparatura, pacientii sunt obligati sa plateasca taxe pentru anumite investigatii realizate cu aceste aparate •"Aceasta aparatura a fost si este folosita de unitatile spitalicesti si Fundatiile capusa in vederea realizarii de profituri", a afirmat rectorul Vasile Burlui •Directorul CAS, dr. Iulian Serban, sustine ca medicii nu au voie sa perceapa taxe pentru analizele efectuate cu aceasta aparatura •Mihnea Hurmuzache, directorul DSP, a declarat ca aparatura medicala trebuie folosita numai in scop didactic

Fostul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Gr. T. Popa, prof. dr. Carol Stanciu, a jonglat dupa bunul plac cu banii institutiei pe care a condus-o. Timp de 12 ani cat a ocupat aceasta functie, medicul Stanciu a ignorat legislatia in vigoare si a facut achizitii doar pentru a imbogati anumite firme de la care, probabil, primea anumite comisioane. UMF a ajuns in pragul falimentului, din cauza unui management derulat doar in folosul unor persoane, apropiate fostului rector. Achizitionarea aparaturii medicale este o alta investitie megalomanica a lui Carol Stanciu, fara ca UMF sa beneficieze de vreun ban. Totul s-a petrecut sub privirile ingaduitoare ale institutiilor de control ale statului. Sapte milioane de dolari din bugetul UMF (bani proveniti din veniturile proprii ale institutiei) au fost investiti in aparatura medicala pentru ca medicii sa castige sume importante de bani de pe urma utilizarii acesteia. Semnalul de alarma tras de actuala conducere a universitatii a trecut neobservat de catre institutiile de control, care ar trebui sa verifice modul in care aparatura medicala achizitionata de fostul rector este utilizata gratuit de medicii din spitale.

De-a lungul mandatului de rector la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Gr. T. Popa, prof. dr. Carol Stanciu a oferit cadouri in valoare de 7 milioane de dolari americani, echivalentul a peste 200 miliarde lei, colegilor de breasla din spitale. Banii proveneau din bugetul de venituri proprii al institutiei de invatamant superior. Asa se face ca toate spitalele din municipiul Iasi au primit cadou de la ex-rectorul Stanciu aparatura medicala in valoare de 7 milioane de dolari, fara ca intre institutia de invatamant superior si unitatile medicale sa fie incheiat macar un proces verbal de predare-primire. Mai mult, prof. dr. Carol Stanciu a acceptat ca tot din banii universitatii sa fie asigurat si service-ul aparatelor, taxa de autorizare, reautorizare, consumabilele. Investitia facuta de ex-rectorul Stanciu a falimentat bugetul UMF, iar acum nu sunt bani nici macar pentru salariile celor o mie de angajati. Din toata aceasta investitie, UMF s-a ales doar cu o gaura imensa in buget, fara a castiga macar contravaloarea aparaturii. "UMF, in anii din urma, a avut un excedent bugetar, bani acumulati in timp, de 7 milioane de dolari. Din acesti bani s-au facut achizitii neaducatoare de venituri, printre care si aparatura medicala plasata in spitalele din Iasi. Aceasta aparatura a fost si este folosita de unitatile spitalicesti si Fundatiile capusa in vederea realizarii de profituri fara ca UMF sa primeasca vreun ban. Atunci cand am propus directorilor de spitale sa incheie contract cu universitatea s-a iscat un scandal de presa si nu s-a ajuns la nici un rezultat. S-a ajuns sa se discute si cu prefectul aceasta problema, dar tot nu s-a facut nimic. Ma uimeste ca reprezentantii Curtii de Conturi nu s-au autosesizat pentru a dispune efectuarea unui control. Se utilizeaza aparatura medicala care nu este proprietatea spitalelor, care nu are macar un document de imprumut sau donatie. UMF nu are nici un venit de pe urma acestei investitii de 7 milioane de dolari. Fundatiile capusa din spitale si persoane particulare folosesc aceasta aparatura. Universitatea este chemata sa plateasca autorizari si reautorizari, service-uri pentru aceasta aparatura, care este o afacere particulara", a declarat prof. dr. Vasile Burlui, rectorul UMF.

Ilegalitate tolerata de institutiile de control

Rectorul Burlui a afirmat ca nu-i ramane decat sa se adreseze unui instante din strainatate pentru intrarea in legalitate cu aceasta aparatura medicala in valoare de 7 milioane de dolari, bani publici. "Pentru ca nimeni nu se autosesizeaza si nu ia nici o masura in privinta acestei situatii, nu-mi ramane decat sa ma adresez unei instante din strainatate. Nimeni nu vrea sa ia atitudine pentru a rezolva situatia. Este o ilegalitate tolerata de ani de zile", a afirmat rectorul Burlui. Spitalul Sf. Spiridon a primit de la UMF aparatura medicala in valoare de peste 77 miliarde lei. Printre aparatele achizitionate de ex-rectorul Stanciu exista si o trusa de transplant hepatic cu accesorii, a carei valoare este de aproximativ 500 milioane lei. Aparatul se afla in Clinica III Chirurgie, condusa de prof. dr. Cristian Dragomir. Pana in prezent, la nici un spital din Iasi nu s-a realizat un transplant hepatic, in schimb, trusa a fost deja achizitionata. Ce interes a avut ex-rectorul Stanciu sa achizitioneze atat de repede aceasta trusa? Atat sefii de clinica care se folosesc de aparatura medicala, cat si directorii spitalelor nici nu vor sa discute despre incheierea unor contracte din care si UMF sa beneficieze de un anumit venit. Conform celor declarate de rectorul Burlui, nu exista nici un document din care sa rezulte ca aparatura este utilizata in mod legal de catre medici. Toata aparatura medicala este proprietatea universitatii. Practic, in custodia universitatii nu exista nici un aparat medical, desi universitatea este proprietarul acestora. Pentru unele servicii medicale efectuate pe aceste aparate, bolnavii sunt obligati sa achite o anumita suma de bani, fonduri care intra tot in casieria spitalelor. Toate serviciile medicale decontate de Casa de Asigurari de Sanatate sunt efectuate tot pe aceste aparate. Cu toate acestea, UMF nu primeste nici un ban. Medicii refuza sa recunoasca faptul ca folosind in mod ilegal aparatura medicala incaseaza sume importante de bani. "Nu percepem taxe pe aparatele medicale de la UMF. Are si spitalul aparatura achizitionata. In nici o clinica din spital nu se percep taxe", a declarat conf. dr. Dragos Negru, directorul Spitalului Sf. Spiridon. Acesta probabil nu are posibilitatea de a supraveghea zilnic activitatea medicala din fiecare clinica pentru a vedea ca sunt destui pacienti care contra unei sume de bani beneficiaza de o anumita explorare, efectuata pe aparatura UMF.

Stanciu nu comenteaza

In urma unui inventar intocmit de reprezentantii UMF in spitale s-a constatat ca exista aparate nefunctionale, altele nu au consumabile pentru a fi folosite, toate aceste aparate medicale fiind in proprietatea UMF. "Anul acesta a venit o factura de la Spitalul Sf. Spiridon in valoare de 60 milioane lei pentru o reautorizare a unui aparat medical al UMF. Nu am achitat nici un ban. La ora actuala, universitatea nu mai are bani. Am preluat aceasta institutie cu vistieria goala. Din aceasta investitie, UMF nu a obtinut nimic. Atunci cand faci o investitie te gandesti ca trebuie sa obtii si profit", a declarat prof. dr. Vasile Burlui. Desi modul in care a procedat fostul rector este o ilegalitate, nici o institutie de control nu se autosesizeaza, mai ales ca aici este vorba de bani publici, iar suma este enorma. Prof. dr. Carol Stanciu a refuzat sa faca vreun comentariu in aceasta situatie. "Nu discut absolut nimic", a declarat ex-rectorul Stanciu. Aceeasi atitudine au adoptat-o mai multi directori de spital care utilizeaza la maximum aparatura medicala a universitatii. Acestia au tinut sa precizeze ca totul s-a facut in sprijinul bolnavului. Daca intr-adevar totul este in beneficiul pacientului, de ce acestia trebuie sa achite o anumita taxa pentru anumite analize medicale? Din moment ce medicii folosesc aparatura gratuit, nici bolnavul nu trebuie sa plateasca. Institutul de Gastroenterologie, condus de ex-rectorul Stanciu, a beneficiat de aparatura medicala in valoare de 16 miliarde lei, tot prin achizitia de la UMF. Si in aceasta unitate se percep taxe pentru bolnavi, desi prof. dr. Stanciu incearca sa explice ca doar bolnavii din alte judete trebuie sa achite taxele. Pe de alta parte, medicii din Institut sunt de alta parere. Acestia au afirmat ca se percep taxe si pentru pacientii de pe raza judetului Iasi.

Chirurgia plastica castiga sute de milioane

Fiecare sef de clinica a tras cat mai multa aparatura in clinica pe care o conduce. Un exemplu este Clinica de Chirurgie Plastica de la Spitalul de Urgente, condusa de prof. dr. Teodor Stamate. Acesta avea nevoie de aparatura medicala, deoarece cererea este mare in randul pacientelor care apeleaza la fel de fel de operatii estetice. Pentru aceste interventii se percep taxe de milioane lei, desi aparatura medicala este a UMF, care nu primeste nici un leu din contravaloarea interventiilor. Valoarea aparaturii de la UMF care se afla in Clinica de chirurgie plastica este de peste 9 miliarde lei. Deocamdata, conducerea UMF nu stie daca unele dintre aceste aparate medicale sunt folosite si la cabinetele particulare ale medicilor din spitale. Singurul spital in care nu se percep taxe pentru aparatura medicala de la UMF este cel de pediatrie. "Noi nu percepem nici o taxa in spital, pentru ca tratam numai copii. Universitatea a dat ceva aparatura si la Spitalul Sf. Maria, dar nici o analiza nu se efectueaza contra cost", a declarat prof. dr. Marin Burlea, directorul Spitalului Sf. Maria. Fostul rector a refuzat sa explice care au fost criteriile pe baza carora a fost distribuita aparatura in spitale. La Neurochirurgie nu a fost distribuit nici un aparat pentru Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva, desi aici exista o criza acuta de ani de zile. Aparatele medicale existente sunt foarte vechi, carpite, iar bolnavii internati in Sectia de Terapie Intensiva nu beneficiaza de un tratament specific acestei specialitati, deoarece in spital nu exista dotarea necesara. Acest lucru este sustinut si de prof. dr. Gheorghe Dorobat, seful sectiei, care de nenumarate ori a fost pus in situatia de a apela la fel de fel de artificii pentru a salva viata bolnavului.

Directorul DSP impotriva atitudinii directorilor

Directorul Directiei de Sanatate Publica, dr. Mihnea Hurmuzache, sustine ca si UMF trebuie sa obtina niste bani din utilizarea aparaturii medicale, mai ales ca este proprietarul acestora. "Utilizarea aparaturii medicale de la UMF in clinicile de spital trebuie sa aiba un scop didactic, dar nu se intampla asa ceva. Ca orice proprietar, universitatea poate sa emita o serie de conditii. Sunt adeptul si respect proprietatea. Clar trebuie sa fie un interes financiar din ambele parti. Aceasta problema trebuie discutata foarte serios cu directorii de spital, iar UMF, ca proprietar, trebuie sa impuna anumite conditii. Nu inteleg cum a ajuns in Clinica de chirurgie III o trusa de transplant hepatic, cand la noi abia se discuta aceasta problema. De ce a fost achizitionata aceasta trusa daca nu se face transplant hepatic? Sunt clinici bine dotate si altele nu", a declarat directorul Hurmuzache. Directorul Casei de Asigurari, dr. Iulian Serban, nu are inca un punct de vedere asupra acestei probleme, deoarece nu cunoaste inca toate amanuntele. Institutia mentionata deconteaza serviciile medicale ale spitalelor, desi multe dintre acestea sunt efectuate cu aparatura medicala de la UMF. "Nu pot inca sa ma pronunt in privinta aparaturii medicale de la UMF care se afla in spitale. Dar medicii nu au voie sa perceapa taxe pentru o anumita analiza medicala efectuata cu un astfel de aparat", a declarat directorul Serban.
Magda OLTEANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2751 (s) | 22 queries | Mysql time :0.166469 (s)